Haberler

Gecekonduya hizmet tasarısında af tartışması

Tarih: 20 Haziran 2008 Kaynak: NTVMSNBC
TCK’nın 184. maddesine eklenen bir düzenleme, gecekondu affını getiriyor tartışmalarına neden oldu. AK Partili milletvekilerinin sunduğu ve kısmi af olarak değerlendirilen teklife göre inşaat ruhsatına uygun biçimde yapılan ancak yapı kullanma izni alınmayan binalara, elektrik, su, telefon gibi hizmetler götürülebilecek.

4 yıl önce AK Parti’nin talebiyle Türk Ceza Kanunun’a gecekondu ve kaçak binaları önlemek için bu yapılara elektrik, su ve telefon bağlayan yöneticilere 5 yıl hapis cezası öngören bir madde ekletildi.

AK Partili Veysi Kaynak ve Mevlüt Çavuşoğlu’nun Meclis Başkanlığı’na sunduğu yeni yasa teklifi bu maddede bazı değişiklikler içeriyor.

Buna göre, inşaat ruhsatına uygun biçimde yapılmayan inşaatlara elektrik, su ve telefon bağlamak suç olmaya devam edecek.

Ancak teklife göre yapı ruhsatı aldıktan sonra binanın kullanılabilmesi yani içine girip oturulabilmesi için gerekli olan yapı kullanma izni alınmadan, binalara elektrik, su ve telefon gibi hizmetlerden yararlanmasının önü açılacak.

Teklifte bürokratik işlemlerin uzun süre alması nedeni ile “yapı kullanım izninin” kısa sürede alınamadığı, söz konusu mağduriyetin giderilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

Halen yürürlükte olan düzenlemeye göre yapı ruhsatı olmadan başlatılan inşaat ve şantiyelere alt yapı hizmetini veren yetkililere 5 yıla kadar hapis öngörülüyor.

Teklif yapı ruhsatına uygun olarak inşaatı tamamlanmış olup henüz yapı kullanma izni almamış binalar hakkında bu hüküm uygulanmamasını öngörüyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.