Haberler

İzmir'de deniz temizliğine 'Deniz atı' onayı

Tarih: 27 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Şafak
İzmir Konak sahillerinde, denizde temizliğin doğal belirtisi olan 'deniz atı' görüldü.

Ege Üniversitesi (EÜ) Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi (SAUM) Müdürü Prof. Dr. Cengiz Metin ,İzmir Körfezi'nin Konak Pier bölgesinde "suyun temizlik göstergesi"olarak bilinen "deniz atı" görüntülediklerini bildirdi.

Prof. Dr. Metin, İzmir BüyükşehirBelediyesi ile EÜ Su Ürünleri Fakültesi arasındaki protokol çerçevesinde İzmir Körfezi'ndeki su kalitesi, çamur kalitesi ve canlıların gelişmesine ilişkin araştırmalar yürüttüklerini belirtti. Su ve çamur kalitesine ilişkin araştırmaların kimyagerler tarafından yapıldığını, SAUM olarak canlıların gelişmesine ilişkin süreciizlediklerini kaydeden Prof. Dr. Cengiz Metin, "Çalışmalar kapsamında mevsimsel olarak İzmir Körfezi'nin çeşitli yerlerinde dalışlar gerçekleştirdik. Konak Pier yakınlarında 4-7 metre derinlikte, deniz detemizliğin göstergesi olarak bilinen deniz atı, deniz kestanesi ve sübyeye rastladık. Bu canlıları görüntüledik" dedi.

"Ciddi iyileşmenin olduğunu tahmin ediyoruz"
Deniz kestanesi ve deniz atının literatürde "temiz denizlerde yaşayan türler" olarak geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Metin, bir zamanlar "denizinin kokusu" ile ünlü İzmir'in merkezinde bu canlılara rastlamanın körfezdeki iyileşmeyi gösterdiğini dile getirdi. İzmir Körfezi'ndeki iyileşmenin önemli nedenlerinden birinin arıtma olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metin, şöyle devam etti:"Önceden körfeze ışık bile girmiyordu, bu canlılardan söz etmek mümkün değildi. Körfez girdilerindeki arıtma başarılı oluyor ki bu sonuçlar ortaya çıkmaya başladı. Ancak Gediz nehri ile ilgili problemler devamediyor. Gediz'den kaynaklı körfeze gelen ciddi atık söz konusu. Bunlarda engellendiği zaman İzmir Körfezi ciddi anlamda temizlenecek gibigörünüyor. Deniz atına daha önce Bostanlı dışında ve orta körfezderastlamıştık. Konak, Pasaport çevresinde deniz atına rastlamak bizimiçin çok enteresan bir bulgu." 

Körfezden çıkan balıklar 
İzmir Körfezi'nde "ağır metal kirlenmesi" ve "mikrobiyal kirlenme"şeklinde iki tür kirlenmenin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Metin,balıklarda da aynı şekilde iki tür kirlenmenin etkilerinin görüldüğünüsöyledi.Çipura, mercan, karagöz gibi balıkların ziyaretçi olarak körfezeuğradığını kaydeden Prof. Dr. Metin, şöyle dedi:"Körfezden çıkan balıkların yenmesi hassas bir konu. Kefal gibi ağırmetal kirlenmelerine maruz kalan balıkların yenmesi söz konusu değil,ancak çipura, mercan gibi balıklardaki mikrobiyal kirlenme pişirme ilegiderilebilir."Prof. Dr. Metin, körfezde denize girilip girilmeyeceği konusunda net birşey söyleyemeyeceğini belirterek, "Biz Konak'ta denize girdik, amakoruyucu balık adam elbiseleriyle. Hıfzıssıhhanın bakteri sayımı yapmasıgerekiyor. Onlar 'denize girin' dediği zaman, girilir" diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.