Haberler

Bafa Gölü’ndeki canlılara tuz tehdidi

Tarih: 2 Temmuz 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Latif Sansür

Bafa Gölü’nde, balık çiftliklerinin atıkları nedeniyle canlı neslin hayatı tehlikede. Balık çiftlikleri ise ‘DSİ tatlı su göndermeli’ diyor.

Doğal bitki örtüsü ve yaban hayatı zenginliğiyle bilinen SökGölü’nde, balık çiftliklerinin atıkları nedeniyle canlı nesil tükenmeye başladı. Serçin köyü Muhtarı Aşkın Karadayı’nın yaptığı başvurular, açılan dava ve koruma kurulunun birinci derece sit alanı olarak ilan edilen bölgeye ilişkin kararlarına rağmen, Bafa kirlilik kıskacından kurtarılamadı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Kılıç Balık Üretim Tesisi ile Serçin Balık Üretim Tesisleri’nin büyük oranda tuzluluk içeren atık sularını göle verdiklerini iddia eden Karadayı’nın şikâyetleri üzerine geçen yıl bölgeye uzmanlarını gönderdi. Raporda tuz oranının birkaç yıl içinde 4 katına çıktığı belirtilerek, “Bu durum, göldeki ekolojik dengenin bozulmasına, tatlı su ekosistemi ve özellikle gölde üreyen tatlı su balıklarının yok olmasına neden olmuştur” denildi. Yazıda sadece bir balık çiftliğinin, balık ölümlerine yol açan kirliliğin iki katından daha fazla tuzlu suyu göle verdiği belirtildi.

‘Suçlu DSİ’
Kılıç Balık Üretim Tesisi İşletme Müdürü Cengiz Önder, DSİ’nin konuyu saptırdığını ve kendi hatalarının üstünü örtmeye çalıştığını öne sürdü. Önder, “Biz tüm suyumuzu versek bile göl suyunun tuzluluğunu yüzde iki yükseltemeyiz. Tabii ki tuzlulukta balık çiftliklerinin de etkisi vardır. Buradaki sorun, tatlı suyun önünün kesilmesi. Göl su almıyor. DSİ’nin kurduğu sistemle balık çiftlikleri kapansa da tuzluluk bitmez” dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.