Haberler

Akıllı evler, akıllı öneriler

Tarih: 1 Ağustos 2008 Kaynak: NTVMSNBC Yazan: Muammer Kaya
Evler, binalar toplam enerji tüketiminde yaklaşık %40’lık bir paya sahip. Bazı enerji tasarruf ve enerji verimlilik özellikleri yeni ev yapımında, CO2 emisyonu azaltmak için çevreci malzeme ve yaklaşımlar kullanılmaya başlandı. 

Enerji faturalarını azaltmak ve daha az CO2 emisyonu çıkarmak için şunlar yapılmalıdır:

1.
Termostat kontrollu yüksek performanslı radyatör kullanınız.

2. Isı kaybı ve hava sızıntılarını elimine etmek için ısı kazanım havalandırma sistemlerini kullanınız. Isı pompaları ısıyı yer, hava veya sudan binaya transfer eder. Bazı durumlarda ısı pompaları ev/kalorifer suyu ön ısıtmada kullanılabilir. Yer altı kaynaklı ısı pompası ortama yılda 300-1000 £ ısıtma faturanızda tasarruf sağlayabilir. Yılda 2-7.5 ton daha az CO2 emisyonu verilir.

3. Mikro rüzgar türbünleriyle elektrik üretiniz. Örneğin bunu dış aydınlatmada kullanınız. Küçük çatı tip rüzgar türbünleri doğru akım (DC) elektrik üretir. DC akım bataryada depolanır bir çevirici ile AC’ye çevrilebilir. 1-6 kW’lık türbünlerin fiatı 1500-19000 £ arasında değişir. Elektrik üretebilmek için yıllık rüzgar hızı 6 m/s’den fazla olmalıdır. İngiltere’de toplam enerji ihtiyacının sadece %0.5’i rüzgardan elde edilir.

4. Enerji verimli ışıklandırma/aydınlatmayı mümkün olan her yerde kullanınız. Enerji tasarruflu ampüller %80-90 enerji tasarrufu, %70 daha az ısı ve 6-10 kat daha uzun kullanım ömrü sağlar

5. Yağmur suyu toplama tankı ve filtrasyon sistemi kurunuz ve bu suyu tuvalet sifonları ve araba yıkamada kullanınız.

6. Termal izolasyon ve boşluklarda hava geçirgenliği artırılmış geleneksel tuğla-kiremit kullanınız. Böylece yaz ve kış daha iyi termal konfor sağlarsınız.

7. Yüksek izolasyonlu çift sırlı/filmli camlar kullanınız. Düşük emisyonlu şeffaf camın (Low E) üzeri mikroskobik ince metal oksit film ile kaplanmıştır ve ışığın ve ısının camdan binaya girmesine izin verir. Fakat ısının binayı terk etmesini önler. Camların çift sırlı/filmlenmesi yılda yakıttan 100 £ tasarruf sağlar. Çift filmli camlarda iki cam arasındaki hava ısı kaybını izolasyon bariyeri olarak önler, sesi azaltır ve yoğuşmayı azaltır. Çift filmli camlı bir ev yılda 720 kg CO2 tasarrufu sağlar.

8. Tüm pencere/kapı doğramalarını plastik (PVC) yerine dayanıklı ağaçtan seçiniz. Dünyadaki ormanlar doğramada değil tarım alanı açmak nedeniyle daha çok tüketilmektedir. Cam/pencere/kapıların köpük, fırça, contalarla sızdırmazlık izolasyonu yılda 25£ parasal kazanç ve 150 kg daha az CO2 emisyonu sağlar.

9. Güneş enerjisinden mümkün olduğu kadar yararlanın. Fotovoltaik güneş kollektörleri güneş enerjisinden elektrik üretiminde, su ısıtmada veya havalandırma yararla-nılıabilir. Ülkemizde bir ev elektrik enerji ihtiyacının %50-60’ını evinin güney çephesindeki çatıya kollektörler koyarak güneş enerjisinden sağlayabilir. Fotovoltaik kollektörler gün ışığında enerji toplar ve bu enerji ya hemen kullanılır yada enerji sistemine aktarılır. Güneş enerjisinden elde edilen eleketrikle ev aletleri ve aydınlatma sistemleri çalıştırılabilir. Güneş enerjisinden elektrik üretimi yılda 1.2 t CO2 emisyonunu azaltır. Ev için 1.5-3 kW güçünde bir sisteme ihtiyaç vardır. kW kurum maliyeti 5000-7500 £ arasındadır. Yıllık enerji tasarrufu 230 £ civarındadır. Güneş ışığı ile su ısıtma yılda 325 kg CO2 tasarrufu sağlar. 3-4 m2 yüzeyli bir kollektör hem evin sıcak su ihtiyacını hemde varsa yüzme havuzu suyunu ısıtabilir. Yassı levha ve vakumlu tüp toplama kollektörleri mevcuttur.

10. Duvar Boşluğu Sıvı Köpük İzolasyonu: Evlerde ısıtma maliyetleri %15 oranında duvar ile dış çephe tuğla/kaplama arasındaki boşluğun izolasyon köpüğü enjektesi ile azaltılabilir.

11. Katı Duvar Köpük İzolasyonu: Katı sert duvarlar önemli ısı kayıp yüzeyleridir. Ev duvarları hem içten hem de dıştan köpükle izole edilmelidir. Sert köpük izolasyonu ev ısısını yükseltir ve duvar ve tavanlarda oluşabilecek yoğunlaşmaları önler. Bu tür izolasyon hem ısınma faturasını hem de CO2 emisyonunuzu azaltır.

5-10 cm kalınlığındaki dış duvar izolasyonu yarım-ayrık 3 yatak odalı bir evin yılda 2.6 t CO2 emisyonunu azaltır. Yılda 380 £ ısıtma faturalarında tasarruf sağlar ve kendini yeni yapılan binalarda 12 ve eski binalarda 5 yılda amorti eder. İç duvarların alçıpan, laminant, lambiri, plastic vs ile izolasyonu ısı faturanızı yılda 130 £ düşürür ve yılda 2.4 t daha az CO2 emisyonu vermenize neden olur.

12. Yer İzolasyonu: Ağaç ve seramik tabanlar arasındaki boşluklar, çatlaklar dolgu maddeleriyle doldurulmalıdır. Park eve laminantların altına mineral yünü/plastic örtü koyulmalıdır. Boşluklar silikon/mastiklerle doldurulmalıdır. Özellikle süpürgelikle taban malzemesi arasındaki boşluklar doldurulmalıdır. Bu tüer izolasyon yılda 20£ kazanç sağlar. Zemin altına konulan izolasyon ise yılda 40£ kazanç sağlar. Ayrıca yılda 400 kg CO2 emisyonu azalır.
Enerji verimli yeşil evlerin ilk yatırım maliyetleri yüksek olsa da işletme giderleri daha ucuzdur ve satarken daha pahalıya ve kolay satılabilmektedir. Bu evler çevrenin ve geleceğin korunması açısından her geçen gün önem kazanmaktadır.

*  Eskişehir-Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü

Kaynaklar
http://www.energysavingtrust.org.uk/housingbuildings/
http://www.lowcarboneconomy.com/energy_efficiency
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.