Haberler

Bafa yoğun bakımda

Tarih: 12 Ağustos 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Kuraklık ve aşırı kirliliğin Bafa Gölü'nün ekolojik dengeyi bozduğu belirtildi. Doğa ve çevreyi korumak için yaptığı çalışmalarla bilinen Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği EKODOSD Başkanı Sürücü: 'Bafa gölü yoğun bakımda yatan hasta gibi.'

Aydın ve Muğla il sınırında bulunan Bafa Gölü'nde yaşanan aşırı kirlilik ve kuraklığın gölün ekolojik dengesini tamamen bozduğu belirtildi. Doğa ve çevreyi korumak için yaptığı çalışmalarla bilinen Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Bafa Gölü'nde yaptığı araştırmada, gölün en büyük iki sorununun kirlilik ve kuraklık olduğunu tespit etti.Kirliliğin kaynağının Büyük Menderes Havzası'nda bulunan Uşak, Denizli, ve Aydın illerinde faaliyette olan fabrika atıkları olduğuna dikkat çeken Dernek Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada, kirli atık suların Menderes Nehri akıntısıyla göle geldiğini ve gölün yapısını olumsuz etkilediğini belirtti. Bafa Gölü'nde tuzluluk oranının balık çiftliklerinin kurulmasındansonra büyük oranda arttığına dikkat çeken Sürücü, bu durumun gölde üreyen tatlı su balıklarının yok olmasına neden olduğunu kaydetti. 

Bafa Gölü yoğun bakımda
Göl kıyısında bulunan tesislerin atıklarını Dalyan Kanalı vasıtasıile Bafa Gölü'ne göndermeye devam ettiğine dikkat çeken Sürücü, şöyle konuştu: "Bafa Gölü kıyısındaki Serçin köylüleri yaklaşık 650 imza toplayarak Başbakanlıktan ilgili tüm kuruluşlara kadar şikayet dilekçesi verdi. Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu konuyu ciddiye alarak çalışma başlattı. Şu anda Bafa Gölü yoğun bakımda yatan bir hasta gibi. Ancak bu hastaya halen zehir enjekte ediliyor. Yani, kirli atık sular, tuzlu sular veriliyor. Bu da gölün yaşam süresini kısaltıyor. Artık sualtı bitkileri çürüyerek su yüzüne çıkmaya başladı. Bazı bölgelerde dayanılmaz kokular oluştu. Bu gölün çevresinde yaşayan, tarımla uğraşan herkes tedirgin durumda. Göl kıyısındaki tesislere koku yüzünden müşteri gelmez oldu."

DSİ 21. Bölge'nin kurtarma projesi
Bu arada, DSİ 21. Bölge Müdürlüğünce Bafa Gölü ve çevresinde uygulanan «Çevre ve Doğa Koruma Projesi» kapsamında gölde bir takım önlemelerin alınacağı belirtildi. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Muğla Valisi Ahmet Altınparmak başkanlığında düzenlenen toplantıda Büyük Menderes Nehri'nin temiz suyla doldurulmasıyla göldeki tuzluluk oranının düşürüleceği, uygun ortamın oluşturulduğu ifade edildi.Göldeki doğal hayatın sürdürülebilmesine yönelik projenin Aydın ve Muğla Valiliğinin işbirliğinde yapılacağını söyleyen DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bundan sonraki süreçte göldeki su kalitesinin sürekli izleneceğini ifade ettiler.Yetkililer Çevre ve Doğa Koruma Projesi'nin dünyada bu konuda uygulanan örnek 10 projeden birisi olduğunu dile getirdiler. Öte yandan Bafa Gölü'nün kurtarılması kapsamında Pazartesi günü Söke Ziraat Odası'nda bir toplantı daha düzenleneceği kaydedildi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.