Haberler

‘Yıkım ve şiddet çözüm değildir’

Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: Evrensel
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “kentsel dönüşüm” adı altında Dikmen Vadisi’ndeki yıkım ve şiddeti, belediye binası önünde protesto edilerek, “rant için değil, insan için dönüşüm” istendi.

Ankara’daki işçi ve memur sendikaları, meslek odaları, insan hakları ve tüketici dernekleri ile yöre dernekleri ve Dikmen Vadisi temsilcileri, dün Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak, “Rant için değil, insan için dönüşüm”, “yıkımlara karşı omuz omuza”, “Dikmen halkı yalnız değildir” sloganları ile Melih Gökçek’in yıkım politikalarına tepkilerini dile getirdiler.
Ortak açıklamayı yapan Peyzaj Mimarlar Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in “tüccar belediyecilik” anlayışına ve uygulamak istediği kentsel ranta karşı, “barınma hakkı”, “insanca bir yaşam” için mücadele veren Dikmen Vadisi halkının bir kez daha yıkım ve şiddetle tehdit edildiğini söyledi. Gökçek’in “Ben yaptım oldu” zihniyetine dikkat çeken Oruçkaptan, Gökçek’in vadi halkının sesine kulak vermeyerek, sorunun çözümünde yıkım ve şiddet seçeneğini gündeme getirdiğini söyledi.

“Yıkım ve şiddet çözüm değildir” diyen Oruçkaptan, kentin ilerici, halktan yana ve Ankara’nın geleceğine dair ortak kaygı ve düşünceleri olan kurumlar olarak, bu süreçte yoksul emekçi halk ile dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi. Dikmen Vadisi’nde yüzlerce evi yıkmanın ve binlerce yoksul emekçi insanı sokağa atmanın neyi çözeceğini soran Oruçkaptan, Gökçek’i ve yetkilileri bir kez daha düşünmeye çağırdı. Oruçkaptan, başta ‘barınma hakkı’ olmak üzere, kent halkının en temel hak ve kazanımlarının yok sayılması ve yoksul emekçi kent halkına karşı topyekün bir savaş açan bir yerel yönetimin gerçekte kime hizmet ettiğini sordu. Demokratik değerlerin, temel hak ve özgürlüklerin, hukukun ve adaletin hakim olduğu, herkesin güven ve huzur içinde yaşadığı bir ülke özlemlerine dikkat çeken Oruçkaptan, özlemlerinin, gözünü rant hırsı bürümüş bir belediye başkanı tarafından yok edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. 

Mamak’ta gecekondu yıkımı
Mamak Belediye Başkanlığı, TOKİ ile iş birliği çerçevesinde “Yatıkmusluk Kentsel Dönüşüm” projesi kapsamında, 100 gecekondu için yıkım çalışması başlattı. Altınevler Mahallesi Yatık Musluk Caddesi’nde, gecekonduların bir kısmı Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin’in katılımıyla yıkıldı. Burada bir konuşma yapan Belediye başkanı Şahin, “Hiç bir hak sahibini evsiz bırakmama yönünde çalışıyoruz” dese de evsiz bırakılan ve ödeyemeyecekleri meblağlarda borçlandırılan mahalleli yıkımlara tepkili. Mahalle sakinleri ise gecekondu ve tapulu arsaları olmasına karşın 2.5 yıldır konutlarının teslim edilmediğini ve kendilerinden ödeyemeyecekleri oranda yüksek miktarda para istendiğini kaydettiler.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.