Haberler

Büyükşehir’e bir plan şoku daha

Tarih: 20 Ağustos 2008 Kaynak: Olay Yazan: Seyit Gündoğan
Bursa 3. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi’nin 1/25 bin ölçekli Doğu Planlama Bölgesi Nazım İmar Planları’nı şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle kısmi olarak iptal etti.

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25 000’lik planlarda, Gemlik’e verilen yürütmeyi durdurma kararı ve Batı Merkez Planları’nın iptalinin ardından bir şok da Doğu Planlama Bölgesi Nazım İmar Planları’na geldi. Bursa 3. İdare Mahkemesi, batıda Gürsu-Kestel’in Ankara Yolu güneyindeki kesimi, güneyde orman sınırları, kuzeyde Barakfakih Belediyesi sınırı, doğuda Turanköy ile sınırlandırılmış yaklaşık 50 hektarlık bölgeyi kapsayan 1/25.000 ölçekli Doğu Planlama Bölgesi Nazım İmar Planları’nı 14 Temmuz tarihinde şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle kısmi olarak iptal etti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından açılan davada kısmi olarak iptal kararı veren Bursa 3. İdare Mahkemesi, kararı Büyükşehir Belediyesi’ne Ağustos’un ilk haftası tebliğ etti. Bursa 3. İdare Mahkemesi, gerekçeli kararında; tarım alanlarının korunması, kontrollü gelişme, sanayi alanlarının irdelenmesi ve azaltılması gibi ilkeleri barındıran çevre düzeni planı yaklaşımına aykırı bulurken, bölgedeki değerli tarım alanlarının korunması ilkesiyle, şehircilik ve planlama ilke ve esaslarıyla çeliştiğine dikkat çekti.

‘Şehircilik İlkelerine Aykırı Bulundu...’
Mahkeme ayrıca; planların, bölgedeki tarımsal alan bütünlüğünün bozulması, önerilen mezarlık alanına ilişkin kapsamlı çevre etki değerlendirmesi yapılmadığını kaydetti. Planların, tarım alanları ile su kaynaklarına etkileri irdelenmeden hazırlandığına hükmeden mahmeme, orman ve fuar alanları ve bölge parkını kapsayan öneri ile kentsel dönüşüm alanı sınırı kararının, kentsel dönüşüm uygulamalarının tanımlandığı 5393 sayılı belediye yasasının kentsel dönüşüm ve gelişim alanına ilişkin 73. maddesine ve şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle Doğu Bölgesi Nazım İmar Planları’nın iptaline karar verdi.

‘Meslek Odalarının Görüşü Alınmadı...’
Bursa 3. İdare Mahkemesi’nin kararını değerlendiren Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Füsun Uyanık, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na 3194 sayılı İmar Mevzuatına aykırı olarak onaylanan 1/25.000’lik planların mahkemelerce iptal edilmesinin doğru ve beklenen bir gelişme olduğunu söyledi. Daha önce de Batı bölgesi planlarının iptal edildiğini, Gemlik planlarının ise yürütmesinin durdurulduğunu hatırlatan Uyanık, 1/25.000 ölçekli planların hiç bir kurum ve meslek odasının görüşü alınmadan ben yaptım oldu mantığı içerisinde, bilimsellikten uzak bir şekilde hazırlandığını söyledi. Hazırlanan bu planların tarım alanlarının, doğal kaynakların korunmasında yetersiz olduğunu savunan Uyanık, Bursa’nın geleceğini yönlendirecek kentsel kullanım kararları üretilemediğini vurguladı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.