Haberler

Mimarlar Odası'ndan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Hakkında Açıklama

Tarih: 25 Ağustos 2008
TMMOB Mimarlar Odası, Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programına yönelik tartışmaların, giderek Mimarlar Odası’nı haksız ve mesnetsiz biçimde karalamaya yönelik bir kampanyaya dönüştüğünü belirterek, aşağıdaki açıklamayı yayınladı:

"Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, XI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında değişik yayın ortamlarında yapılan eleştiriler üzerine, 30 Nisan 2008 tarihinde yaptığı basın açıklamasında bu konudaki yaklaşımını mimarlık kamuoyuna sunmuştur. Daha sonra Mimarlık dergisinde yayımlanması için gönderilen, ancak 'Sergi ve Ödül Programı’yla ilgili tartışmalara olumlu bir katkı yapmayacağı düşüncesiyle' yayın programına alınmayan yazıların, Yapı Dergisi'nde ve web ortamlarında yayımlanması ile birlikte kamuoyunda yer alan yorum ve değerlendirmeler, Mimarlar Odası’nı karalama kampanyasına dönüştürülmüştür.

Öncelikle belirtmeliyiz ki, XI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’ne ilişkin 18 Nisan 2008 tarihinde yapılan ödül töreni, bugüne kadar yapılan en katılımlı toplantı olmuştur. Seçici Kurul üyelerinden Abdi Güzer, Cengiz Kabaoğlu ve Uğur Tarhan ödül töreninde hazır bulunmuş ve ödül sahiplerine ödüllerini takdim etmişlerdir. Seçici Kurul üyelerinden Atilla Yücel ve Tülin Hadi, önceden belirli iş programları nedeniyle katılamayacaklarını bildirmişlerdir. Ödül töreni sonrası yapılan kutlama kokteylinde, ödül sahipleri, Seçici Kurul üyeleri ve törene katılan meslektaşların aynı heyecanı aynı mekânda paylaşmaları da önemsediğimiz bir konudur.

Mimarlar Odası, hayata geçirdiği her programın kapsamı, niteliği ve niceliği konusunda, bu konuda karar verici olan ve mimarlık kamuoyunca tanınan meslektaşlar ile doğru kararlar üretmektedir. Birbirleriyle karşılaştırılamayacak programlar konusunda yapılan eleştiriler, yüzeysel bilgilere dayandırılamayacak kadar ciddiyetten uzaktır.

Bu dönem katılım duyuruları yapıldığı günden itibaren, serginin yurtiçi ve yurtdışında farklı kentlerde ve festivallerde açılması için oldukça çok talep gelmiştir. Bu talepler doğrultusunda, bugüne kadar genç mimarların başarılarının ortama sunulmasına önemli bir katkı sağlayan Ulusal Mimarlık Sergileri’nin bu işlevinin güçlendirilmesi ve ülkemiz mimarlarının tanıtımı bağlamında, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli etkinliklerle birlikte XI. Ulusal Mimarlık Sergisi’nin ve Ulusal Mimarlık Ödülleri Retrospektifi 1988-2008 Sergisi’nin açılması için programlar hazırlamaktayız.

XI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri bağlamında yapılan eleştirilere ilişkin yaklaşımımızı özetle bir kez daha sunuyoruz:

- Mimarlar Odası’nın tüm çalışmalarında en üst organ olan Genel Kurul kararları ile hayata geçen yönetmeliklere uygun davranılması esastır ve bu esas genel bir hukuk kuralı olarak herkesçe kabul edilmelidir. Zaman içinde değişiklik ihtiyacı duyulan uygulamalar da bu ilke çerçevesinde ancak Genel Kurul kararları ile değiştirilebilir.

- Bu bağlamda, Odamızın mesleki denetim uygulaması da, 1970’lerden beri yürürlükte olan bir uygulama olarak tüm birimlerimizce sürdürülmektedir. Yerel yönetimlerin veya ilgili idarenin isteğine bağlı olmaksızın, yalnızca meslektaşlarımızın hukuksal haklarını korumayı amaçlayan bu uygulamanın, Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programı kapsamında değerlendirilmesinden daha doğal bir şey olamaz.

- Mimarlar Odası kurulduğundan bu yana kamusal sorumluluğunu da yerine getirmeye çalışmaktadır. Odamız kamu ve toplum yararına aykırı uygulamalara karşı toplumu bilgilendirmekte, kamu otoritesini uyarmakta ve gerekirse hukuksal yollara başvurmaktadır. Bu mücadelenin bir ürünü olarak 2000 yılında yapılan Genel Kurul kararı ile Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirmesi (MD-ÇED) Yönetmeliği uygulaması başlatılmıştır. Bu tarihten itibaren ÇED kapsamında çekince görülen projelere ilişkin rapor düzenlenerek, ilgili kurumlar uyarılmakta ve meslektaşlarımıza bu konuda bilgi verilmektedir. Yine tüm üyelerimizi kapsayan bu uygulamanın Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programı kapsamında değerlendirilmesinden daha doğal bir şey olamaz.

Bu kapsamda, XI. Ulusal Mimarlık Ödülleri Seçici Kurulu’nun isteği doğrultusunda, değerlendirilmeye alınmayan başvurular, gerekçeleriyle birlikte açıklanmıştır. Ayrıca yayımlanacak katalogda bunlar belirtilecek ve hangi eserlerin ne gibi gerekçelerle değerlendirmeye alınmadıklarının belgelenmesi sağlanacaktır.

Mimarlık ortamımızın gelişimine katkı sağlayan Ulusal Mimarlık Ödülleri programımızın, önümüzdeki dönemlerde de aynı misyonu sürdürerek, mimarlığın toplum içindeki yerini güçlendireceğine ve mimarlarımızı etkin kılacağına inanıyoruz."
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.