Haberler

Tunceli'ye 10 milyon YTL'lik yatırım arazi engeline takıldı

Tarih: 4 Eylül 2008 Kaynak: Referans
Tunceli'de 10 milyon YTL'lik yatırımla kurulması planlanan turizm tesisi projesi, bürokrasiye takıldı. Munzur suyunun hemen bitişiğinde 100 oda kapasiteye sahip olacak şekilde yapımı planlanan turizm tesisi için 50 dönümlük arazi bir türlü bulunamadı.

Projeyi hayata geçirmek amacıyla çok ortaklı olarak kurulan Munzur Sanayi Ticaret Turizm İnşaat Tarım Hayvancılık Anonim Şirketi'nin ortaklarından Haydar Kaya, dağlık bir bölge olduğu için Tunceli'de uygun bir arazi bulamadıklarını söyledi. Yer tahsisi konusunda Valiliğe başvuruda bulunduklarını, ancak olumsuz yanıt aldıklarını belirten Kaya, "Bir taraftan bölgeye yatırım yapılmamasından şikayet ediliyor, diğer yandan çok basit desteklerden kaçınılıyor. Yatırımlar bürokrasiye takılıyor" dedi.

Tunceli'yi kalkındırmak ve "terk edilmiş kent" görünümünden kurtarmak istediklerini vurgulayan Kaya, iki etaplı projenin birinci aşamasında 100 odalı tesis, amfi tiyatro ve tenis kortu kurmayı, Munzur Suyu'nda da rafting yaptırmayı hedeflediklerini söyledi. Kaya, projenin ikinci etabında ise kaplıca ve kayak tesislerinin kurulmasının amaçlandığını ifade etti.

Aynı zamanda Munzur Su'nun Genel Müdürü de olan Haydar Kaya, Tunceli merkeze 8 kilometre uzaklıktaki Aktuluk Köyü civarında uygun bir arazi için valiliğe başvuruda bulunduklarını, ancak şu ana kadar cevap alamadıklarını kaydetti. Kaya, "Tunceli dağlık bir bölge, tatil köyü için kullanılabilecek 40-50 dönümlük araziyi bulmak zor, bulsak da kimse satmaya yanaşmıyor. Geri kalanlar da Hazine arazisi. Biz de tek çare olarak yer tahsisi konusunda Valiliğe başvurduk. Ancak bürokrasi yardım etmek yerine, bizi daha da uğraştırdığı için 10 milyon YTL'lik proje hayata geçirilemiyor" diye konuştu.

Başbakan Tunceli'ye de gelsin
Bölgede iş yapmak çok zahmetli olsa da memleketlerinin kalkınması için hiçbir maddi ve manevi çabadan kaçınmayacaklarını vurgulayan Kaya, Doğu'daki yatırımlara destek veren Başbakan Tayyip Erdoğan'a seslenerek, arazi sorununun çözüme kavuşturulmasını istedi. "İlimizin milletvekillerinin muhalefette olması bizim kalkınmamıza destek verilmeyeceği anlamına gelmemeli" diyen Kaya, "Valilik ve Maliye Bakanlığı arazi tahsisini onaylar ve uygun yer verilirse, tatil merkezinin açılışını 18 ay içerisinde yapacağımızı garanti ediyoruz" dedi.

Kaya, Munzur Turizm şirketinin de 240 ortaklık bir şirket olan Munzur Su gibi çok ortaklı olacağını kaydetti. Kurulacak tatil merkezine başta bölge illerinden olmak üzere yabancı turistleri de getirmeyi planladıklarını anlatan Kaya, "Tunceli'ye kuracağımız tatil merkezini, Doğu ve Güneydoğu'nun toplantı ve konferans merkezi haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Bölgeyi gurbetçi kalkındıracak
Tunceli nüfusunun çatışmalar ve işsizlik nedeniyle 3-4 yılda 160 binden 80 bine düştüğüne dikkat çeken Haydar Kaya, kenti kalkındırmak için Munzur Su benzeri yatırımlara devam edeceklerini söyledi. Bölgede yatırım yapmanın çeşitli zorlukları bulunduğunu anlatan Kaya, "Kimsenin aklına bile gelemeyecek işler yapıyoruz. Munzur Su'da, su şişeleme makinesini arkasında ve önünde iş makineleriyle birlikte üretim tesisine götürmek zorunda kaldık. 215 kilometreyi ancak 6 saatte gidebildiğimiz bir yolumuz var. 72 yaşındayım, işçi gibi çalışıyorum" diye konuştu. Yurtdışında yaşayan çok sayıda Tuncelili olduğunu kaydeden Kaya, genellikle yaz aylarında kente gelen bu kişilerin yaptıkları alışverişle ekonominin canlanmasına katkı sağladıklarını ifade etti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.