Haberler

Kuraklığı işte böyle yendiler

Tarih: 23 Eylül 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Hüsamettin Doğan
İzmir’in Menemen Ovası’ndan Salihli’ye uzanan 1 milyon dekar arazide “imkansız” denilen başarıldı. DSİ, halkı eğiterek israfı önledi. Önceki yılın yarısı kadar su kullanıldı, ürün verimi de arttı.

Üretici bilinçlendirildi 
Manisa'daki Demirköprü Barajı’nın hayat verdiği, Salihli’den Menemen’e kadar yaklaşık 1 milyon dekarlık arazide, kuraklığa rağmen su sorunu yaşanmadı. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürü Mustafa Taşkın, bu başarıyı, planlı yönetimle ve üreticiyi bilinçlendirerek sağladıklarını söyledi.

Eylem planı örnek oldu
Taşkın, şöyle konuştu: “Köylülere, daha az su isteyen ürünlere yönelmeleri tavsiyesinde bulunduk. Çiftçide sulama kültürü oluştu. Kaynaklar israf edilmedi. Uyum içinde çalıştık. Önceki yıl 360 milyon metreküp su harcanmıştı. Bu rakam 187 milyon metreküpe düştü ve bir mucize gerçekleşti.

Tüketim yüzde 50 azaldı
Pamuk tam üç kez sulandı. Üzümün rekoltesi 230 bin tondan 271 bin tona yükseldi, verimlilik arttı. Bu yıl en iyi sulama yapan bölge seçildik. Hazırladığımız plan örnek gösterildi. Önümüzdeki sezon, 47 yıllık kanallar elden geçirilecek, kayıplar da bitecek. Tasarruf fazlalaşacak.”

Suyu planladılar kuraklığı yendiler
Manisa’daki Demirköprü Barajı’nın hayat verdiği Salihli’den Menemen’e kadar yaklaşık 1 milyon dekarlık arazide, planlı yönetimle geçen yıla göre daha az su verildi, ama sıkıntı yaşanmadı.

Manisa-Salihli Demirköprü Barajı’nın hayat verdiği yaklaşık 1 milyon dekarlık araziye geçen yıla göre daha az su verilmesine karşın, sıkıntı yaşanmadı.

Menemen Sağ Sahil Sulama Birliği’nin eylül ayı olağan meclis toplantısına katılan DSİ 2’nci Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürü Mustafa Taşkın, bunu planlı yönetim ile sağladıklarını söyledi.

Gediz Havzası’nda planlı su yönetimiyle kuraklığı yendiklerini belirten Taşkın, şöyle dedi:

“Havzada kombine sistem olduğundan, bıçak sırtında sulama yaptık. Kuraklığa rağmen mucize gerçekleştirdik. Bu yıl en iyi sulama yapan bölge seçildik. Hazırladığımız kuraklık eylem planı diğer bölgeler için de örnek oldu. Bölgemiz çiftçilerinde sulama kültürü oluştu. Geçen yıl 360 milyon metreküp su kullanmamıza karşın, bu yıl bu rakam 187 milyon metreküp su kullanıldı.”

Su tasarrufu yapıldı
Mustafa Taşkın, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun oluruyla sulama tesislerinin yenilenmesi ve rehabilitasyonuyla ilgili protokol hazırlandığını da kaydetti. Taşkın, “Yatırım planlamasında en eski sulama şebekelerine öncelik verilecek. Gediz de en eskilerden biri. DSİ Genel Müdürlüğü ve birlikler arasında protokol imzalanarak bir an önce rehabilitasyon çalışmalarına başlanacak” diye konuştu.

DSİ 2’nci Bölge Müdür Yardımcısı Halit Ekerol, suyun en etkin şekilde kullanımı için damlama sulama ve yağmurlama sistemlerinin yaygınlaşması gerektiğini ifade etti. Ekerol, bu sayede su tasarrufu sağlanacağını, gübre ve otla mücadele maliyetlerinin düşeceğini de bildirdi.

Menemen Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Ali Danacıoğlu da Gediz Havzası’nda beklenen yağışların alınamaması nedeniyle yeterli su biriktirilemediğini, bu yüzden köy ve beldelerde düzenledikleri toplantılarla çiftçileri mevcut durum konusunda bilgilendirerek, daha az su isteyen ürünlere yönelmeleri tavsiyesinde bulunduklarını söyledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.