Haberler

Beylikdüzü 40 Trilyonluk yatırımlarına kavuştu

Tarih: 22 Ekim 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Beylikdüzü Belediyesi’nin toplu açılış törenine katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi altında olan Beylikdüzü’nde yaklaşık 40 Trilyon’a mal olan yatırımlar hizmete açıldı. Açılışa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beylikdüzü Kaymakam’ı Yusuf Odabaş, Beylikdüzü Belediye Başkan’ı Vehbi Orakçı, Medine Belediye Başkanı ve çok sayıda Beylikdüzü sakini katıldı.

Beylikdüzü sakinlerinin hayatlarını daha da kolaylaştıracak projeler 40 Trilyon’a mal oldu. Açılışta konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçmişte olduğu gibi ülkelerin yarışı artık şehirler bazında devam ettiğini belirtti. Yerel yönetimler olarak bu yarışta Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmekle yükümlü olduklarını söyledi. Yaptıkları işlerin dünya tarafından sıkı bir şekilde izlendiğini belirten Topbaş; “ Göreve geldiğimiz ilk günde şunu söyledik. İstanbul’un yıldızı yeniden parlayacak ve dünya şehirleriyle yarışacak bir seviyeye gelecek. Geride bıraktığımız 4,5 yıl içerisinde aldığımız mesafe dünya tarafından yakından biliniyor ve çalışmalarımız takdir ediliyor. Bunları siz İstanbullularla başarıyoruz.” dedi.

Şehirlerin geçmişten geleceğe koşan aktif yaşam alanları olduğunu belirten Topbaş, hızla büyüyen şehirlerin beraberinde ciddi çevre kirliliklerine de sebep olduğunun altını çizdi. Şehirde yaşayanların buna göre davranış biçimi geliştirmek zorunda olduğunu söyleyen Topbaş şöyle devam etti: “İstanbul 12,5 milyon nüfusuyla dünyanın önde gelen kentlerinden biridir. Yapılan arkeolojik kazılarda 8,500 yıllık bir geçmişi olduğu belgelenen İstanbul’un tüm tarihi gelişim ve değerlerini bugünde yaşamaktayız. Bu değerli şehir üzerinde yaşayan her bireye çok önemli sorumlulukta bırakmaktadır. Bu sorumluluğu halk ve yöneticileri olarak el ele verdiğimizde bu yüzyılda şehrimizi dünya kentleri yarışında en öne taşıyacağız.”

İstanbul’un yıllarca plansız şekilde büyüdüğünü vurgulayan Topbaş, bunun ciddi problemlere ileride sebep olacağını o dönemin yöneticileri tarafından görülmediğini söyledi. Yerel yönetimler olarak bu problemlerle uğraşırken diğer taraftan da ülke kalkınması için çalıştıklarını söyledi. Ülke kalkınmalarında yerel yönetimlere çok büyük görev düştüğünü söyleyen Kadir Topbaş şöyle devam etti: “Yerel yönetimlerin ülkelerin kalkınmasındaki katkısı göz ardı edilemez. Bu münasebetle Sayın Başbakanımız bir takım reform nitelikli yasal düzenlemeler yaptı. Ve bu şekilde de 2005 yılında Beylikdüzü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yönetimi alanına girdi. Daha sonra ise İstanbul’un tamamı girdi. Biz göreve geldiğimiz dönemden öncesine göre 3,5 kat daha sorumluluğumuz arttı. Biz bu işlerleri yaparken başarımızın altında yatan Mevlana’nın sözünden başka bir şey değildi. Mevlana “Aynı dili paylaşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır.” demiş. Bizde bu halkla aynı duyguyu paylaştığımız için yaptığımız işlerde başarılı oluyor ve bu şehre daha neler yapabiliriz diye düşünüyor bu düşündüklerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Geride bıraktığımız 4,5 yıl içerisinde bizim ilçe ve beldelere yaptığımız yatırımların toplamı tam 13 katrilyon lirayı buldu. Çok ciddi bir rakam bu. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız yatırımların toplamı 22,6 katrilyon. Yani daha önce personelinin bile maaşını ödeyemeyen bir belediyeden şu anda gelmiş olduğumuz seviye ye bakın.”

“İlk günden beri bir ilkemiz var. Yemeyeceğiz ve yedirmeyeceğiz.”
Göreve geldikleri günden beri tek bir ilke ile hareket ettiklerini söyleyen Topbaş; “Bu şehrin imkanlarını bu şehrin insanları yer. Göreve geldiğimiz ilk günden beri olan bir ilkemiz var. Yemeyeceğiz ve yedirmeyeceğiz. Yetim ve garibanın hakkına hiç kimsenin gözünü bile diktirmeyeceğiz. Kaynak ve imkanlarımızı da bu şehir ve bu şehrin insanı için kullanacağız.” dedi. İstanbul’un her köşesine ayrım yapmadan hizmet taşıdıklarını söyleyen Topbaş, deniz altından da Adalar’a doğalgaz çektiklerini belirtti. Sadece İSKİ’nin Beylikdüzü’ne 75 trilyonluk yatırım yaptığını söyleyen Topbaş bugün de Beylikdüzün’de yaklaşık 40 trilyonluk bir yatırımın açılışını yaptıklarını belirtti.

Topbaş şöyle devam etti: “Bir belde bazında bu yatırım miktarı çok büyük ve önemli bir miktardır. 2010 Avrupa Kültür Başkenti şehri seçilmiş bir kenti çocuklarımıza çok daha iyi bir şekilde bırakmak gibi de bir yükümlülüğümüz var. Bizler bu yükümlülüğün bilinciyle hareket ediyoruz. Yaptığımız bu işler bir anda olacak işler değil. Zaman gerekiyor, imkan gerekiyor ve maddiyat gerekiyor.”

Şehrin ihtiyaçlarını görüp buna çözüm aramadığında şehir hayatının felç olacağını belirten Topbaş, İstanbul’a yaptıkları hizmetler de bir yandan da hayatı durdurmamaya çalıştıklarının altını çizdi.

“İdealimiz İstanbul’u parlayan bir yıldız haline getirmek “
Bir ülkenin gelişmişliği o ülkedeki halkın toplu taşıma araçlarını kullanma oranıyla doğrudan orantılıdır.” diyen Topbaş, 44 km. aldıkları raylı metro sistemini 66 km’ye çıkardıklarını belirtti. Halkın bu toplu taşıma araçlarını kullanması için kaliteli araçlara ihtiyaç duyduklarını belirten Topbaş şöyle devam etti: “Toplu taşıtlarının da güvenli kaliteli olması şarttır ki halk bu ulaşım araçlarını kullansın. 62.km’lik inşaatımızda devam ediyor ve bunun bazı bölümlerini 29 Ekim sonunda test etmeye başlayacağız. İhale aşamasına getirdiğimiz Üsküdar – Ümraniye Tepeüstü hattımız var. Bundan daha sonrada Bakırköy – Beylikdüzü ve buradan da Silivreye gidecek olan metro hattı var. Beşiktaş’tan Sarıyer’e gidecek, Üsküdar’dan sahil boyunca gidecek toplamda 154 km.lik inşaatlarımız olacak. Bu çalışmaların maliyeti de tam 7,5 milyar dolara mal olacak. Bu işler büyük işler. Büyük düşüneceksiniz ki büyük olasınız. Bizim İstanbul için hederlerimiz çok büyük. Bunu bizim gibi düşünmeyenler anlayamaz. Bizim idealimiz İstanbul’u parlayan bir yıldız haline getirmek. Dünya kenti yapmak.”

İstanbul’da denize girmenin bir zamanlar hayal gibi göründüğünü vurgulayan Topbaş, artık bir çok sahilde İstanbullunun denize girebildiğini söyledi. Karaburun, Şile ve Marmara sahillerinde insanların denize girebildiğini söyleyen Kadir Topbaş; “Yeşil alan ve parkları %55 oranında arttırdık. Ve şehrin atmosferi ve doğası değişti.” dedi.

“Metrobüs’e bu kadar ilgi olacağını tahmin etmemiştik.”
İstanbul’ kazandırdıkları önemli hizmetlerden biri olan Metrobüs’ün hattı inşaati sırasında İstanbul trafiğini aksatmadan işlerini bitirdiklerini söyleyen Topbaş, Metrobüs projesinin 4 etaplı bir proje olduğunu söyledi. Topbaş şöyle devam etti: “Hatırlayacağınız üzere bu şehre önemli hizmetlerimizden biride Metrobüs. İlk olarak Avcılar ile Topkapı arasında yaptık bunu. Çok ciddi bir yolcu talebi olduğunu gördük. Esasında bu 4 etaplı bir proje. 2.etap olarak Zincirlikuyu’ya uzattık. Günlük talebin 400 bin civarında olacağını düşünürken bu sayı 520 bin’i buldu. 3.etap olarak ta köprüden Anadolu’ya geçiş çalışmaları başladı. Ocak sonu yada Şubat ortalarında bu etap da hizmete girmiş olacak. Şuanda ihalesini hazırladığımız Beylükdüzü hattını da Mayıs ayı bilemediniz Haziran ayı içerisinde bitirmiş olacağız. Ve böylece Beylikdüzü’nden Kadıköy’e gideceğiniz kesintisiz ve kontörlü bir hizmete kavuşacaksınız.”

Metrobüs’e 6 kez binip ve çok gurur duyduğunu belirten Topbaş, bu hizmetin eski dönemlerde neden yapılmadığını sordu. Topbaş şöyle devam etti: “Bizler bu şehirde 532 km’lik bir metro ağı öngörmekteyiz. Bunu başaracağız. Bunu bitirmeden de gitmeyeceğiz. Bunu espiri olarak söylüyorum. Birilerinin kulağına kar suyu kaçsın diye. Bizim makam mevki sevdamız yok. Bizim sevdamız bu şehir ve bizim sevdamız bu insana hizmet etmek.”

“Seçim kargaşasını istanbul’a yaşatmadık, yaşatmayacağız.”
Seçim dönemlerinin ciddi şekilde hizmetleri sekteye uğrattığını vurgulayan Topbaş konuşmasını şöyle bitirdi: “Önümüzde seçim var. Olsun diyoruz. Biz seçime göre iş yapmıyoruz ki. Biliyorsunuz 6 ay kala seçim hazırlıklarına girilir, nerden aday olacağım, nasıl bir daha seçileceğim gibi. Bu dönemde bürokratlarda pek çalışmaz. Kim gelecek kim gidecek diye beklerler. 6 ay felç. Kaçak yapılar devam eder. Seçim biter kim daire başkanı olacak diye beklemeler olur. Tebriklerin ardı arkasaı kesilmez. Bir 6 ay da böyle gider. Yani 1 yıl hizmet kesilir. Biz böyle yapmadık ve yapmayız da. Bu kargaşaya müsaade etmeyiz. Bizlerde halkımızın bize yükledikleri bu görevi en layıkıyla yerine getirmeye çalıştık. Arzumuz ve görevimizde zaten İstanbul’a ve İstanbulluya hizmet etmekti. Yaptıklarımız ortada. Halkımız her şeyi gördüğünün de farkındayız. “

Konuşmaların ardından sahnede minik folklor ekibiyle kurdele kesim töreni gerçekleştirildi. Beylikdüzü Belediye Başkan’ı Vehbi Orakçı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan’ı Kadir Topbaş’a Beylikdüzü Belediyesi’ne yaptığı yatırımlardan dolayı plaket verdi. Ayrıca Topbaş’a Kız Kulesi’nin yer aldığı bir tablo hediye edildi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.