Haberler

Empire State Binası Zamana Ayak Uyduruyor

Tarih: 16 Şubat 2009 Kaynak: New York Times, Wikipedia, W&H Properties, Architectmagazine.com Derleyen: Burcu Öztaşkın
Empire State Binası, 1 Mayıs 1931 tarihinde, dünyanın en yüksek binası unvanını aldı ve 1972'de Dünya Ticaret Merkezi binalarının açılışına dek de öyle kaldı. 102 katlı ve 1576 merdiven basamağına sahip binanın yüksekliği 381 m, anten ile beraber 443,2 m uzunluğuna sahip. Empire State Binası, 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırıları sonucu Dünya Ticaret Merkezi binaları yıkılınca, New York'un en uzun binası unvanını yeniden kazandı.

Yaklaşık 80 yıllık geçmişe sahip bina, 2007 yılından bu yana kapsamlı bir restorasyon ve yenilenme sürecinin içinde. Binanın sahibi Wein & Malkin (W&H Properties), 500 milyon Dolar'lık bu sermaye geliştirme projesini Beyer Blender Belle Mimarlık ve Şehircilik Ofisi'ne verdi. Restorasyon projesinde, bir sembol haline gelmiş art deco lobinin ve lobinin tavanındaki orijinal resmin yeniden tasarlanması, ziyaretçi ve çalışan girişlerinin 34. ve 33. Caddeler üzerinden yeniden düzenlenmesi, yeni bir kurye merkezinin düzenlenmesi, yeni perakende sinyal ve kiracı konumlandırmasının yapılması ve bina sisteminde çeşitli iyileştirmelerin yapılması var.

65 mermer asansör kabini İtalyan mermeri ile değiştirildi. Binanın 6.500 penceresi enerji tasarrufu sağlayacak şekilde yenilendi. Yeni tavanlar, ışıklandırma ve yer döşemesi ile iç mekanların kullanım alanları çok daha verimli bir hale getiriliyor.

Binanın sahibi Wein & Malkin'in başkanı Anthoney Malkin, çalışmaların başladığı geçtiğimiz 18 aylık dönemde, binanın 40 yıllık tarihi boyunca imzalanan tam kat kiracı anlaşmalarından daha fazlasını imzaladıklarını söylüyor.

Binanın iç mekanlarını çok daha etkileyici bir hale getirmek için yapılan yenileme çalışmaları nedeniyle binanın pek çok katı boş halde. Büyük Bunalım (1929 Dünya Ekonomik Bunalımı) yıllarında bina %77 boşluk oranlarını gördüğünden beri hiç bu kadar boş kalmamış. Binanın iç mekanı, her ne kadar bu yol geçmişteki kötü günleri hatırlatsa da, geleceğe doğru yol alıyor.

Binanın sahibine göre, geçtiğimiz yıl bina için tam bir başarı yılı oldu. İsveçli bir mühendislik firması ve halkla ilişkiler şirketi ile Fransa'nın kozmetik devi Coty, Empire State Binası'nın 8.360 m²'lik alanını finanse etti. Taylor Global Communications 38. katın, Brennan Beer Gorman Architects 25. katın, Lufthansa'nın Kuzey Amerika Yönetim Ofisi 27. katın bir kısmının ve Block Holding Corporation 11. katın 2.058 m²'lik bölümünün finansmanını üstlendi.

Starbucks binanın 34. Cadde'ye bakan bölümündeki 780 m²'lik üç katlı mağaza alanına yerleşecek ve New York'taki en büyük mağazasını açmış olacak.

Binanın internet ve modern telefon sistemlerinden önce inşa edildiğine dikkati çeken Malkin, tüm bu yenileme çalışmaları ile bu tür altyapı eksiklerinin de giderileceğini ve bu sayede Empire State Binası'nda çok daha büyük ve köklü firmaların rahatlıkla yerleşebileceğini belirtiyor.

Shreve, Lamb & Harmon şirketinden William Lamb tarafından tasarlanan Empire State Binası, Anthonoy Malkin'in de dediği gibi belki de bugüne dek hiçbir zaman tam olarak bir ofis binası olma özelliği taşıyamamıştı. Ancak bu çalışmalar bittiğinde New York'un sembolü olan bina günümüz ofis ihtiyaçlarına tam olarak cevap veren bir hale gelecek.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.