Haberler

Prime Development Türkiye'ye 1,5 Milyar Dolar'lık Yatırım Yapacak

Tarih: 22 Nisan 2009 Yazan: Burcu Öztaşkın

Artuğ Çetin, Philipp Von Wilmowsky, Avi Alkaş ve Yasemin Gün Altay (soldan sağa)

Özsermayesini varlıklı Alman ailelerden sağlayan ve tüm hizmetleri tek elden karşılayan bir yapıya sahip yatırım firması Prime Development, Türkiye'de hayata geçireceği toplam 1,5 milyar Dolar tutarında doğrudan yatırım projesinin ilk etabı olan Hatay'daki İskenderun ve Antakya Prime Mall alışveriş merkezlerini 21 Nisan Salı günü düzenlediği bir basın toplantısı ile tanıttı.

Alışveriş merkezi yapım ve yönetim hizmetleri vermek üzere kurulan Alman yatırım firması Prime Development'ın Türkiye'deki yatırımlarına başladığı ilk şehir olan Hatay'daki AVM projelerini tanıttığı toplantıya, şirketin ortağı ve yöneticisi Dr. Philipp Von Wilmowsky, genel müdürü Artuğ Çetin, mimari ve planlama direktörü Yasemin Gün Altay ve Jones Lang LaSelle Türkiye Başkanı Avi Alkaş katıldı.

AVM yatırımlarını ilk 5 yılda 10 merkez olarak öngören Prime Development'ın "Prime Mall" adıyla 1 yıl içinde tamamlamayı planladığı İskenderun ve Antakya'daki iki AVM'nin toplam yatırım bedelinin 350 milyon Dolar olacak.

Prime Development ortak ve yöneticisi Dr. Philipp Von Wilmowsky, Türkiye pazarına Hatay'dan girme kararı aldıklarını belirterek, ilk olarak İskenderun ve Antakya'da iki ayrı AVM'nin yatırımına başladıklarını açıkladı. Hatay ve İskenderun'un Doğu Akdeniz'in yükselen değerleri olduğunu ifade eden Wilmowsky, Prime Development'ın Türkiye'de kuracağı diğer AVM'ler için 12 ayrı ilde yer arayışlarına devam ettiklerini, projelerin öncelikli olarak büyükşehirlerde hayata geçirileceğini açıkladı.

Daha önce 55.000 m2 kiralanabilir alan ile Corio İskenderun'da, Soyak-Tahincioğlu ortak girişimi ise 40.000 m2 kiralanabilir alanla Hatay'da 2 farklı AVM yatırımı için girişimde bulunmuştu.

Yatırımlar Arasında Konut Projeleri de Olacak
AVM'lerin yatırım, konsept ve proje üretim, yapım ve yönetim süreçlerinde farklılık yaratmak ve gelişmiş bir yönetim anlayışını sektöre kazandırmak hedefiyle kurulan Prime Development, söz konusu yatırımlar için yaptığı pazar araştırmalarında Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerindeki potansiyeli inceledikten sonra çoğu kriterin daha elverişli olduğu Türkiye'de yatırım yapmaya karar verdi.

Philipp Von Wilmowsky, konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Biz geçmişte Türkiye'de birçok AVM'nin kurulumunda üst düzeyde görev aldık. Projeleri A'dan Z'ye hayata geçirdik. Türkiye pazarını çok iyi biliyoruz. AVM işletmeciliği konusunda da dünya çapında tecrübeye sahibiz. AVM sektöründe öncelikli olarak akla İstanbul gelse de Anadolu'nun da bu tür yatırımlara ihtiyacı var," şeklinde konuştu.

Wilmowsky, AVM yatırımları dışında Türkiye'de gerçekleştirecekleri 1,5 milyar Dolar'lık yatırımın içinde konut projelerinin de olacağını belirtti ve bu yılın sonuna doğru başlamayı planladıkları konut projelerinin orta gelir grubuna hitap edeceğini söyledi. Wilmowsky, yatırım yapmayı planladıkları 12 ilin arasında İstanbul, İzmir, Adana, Gaziantep ve Antalya gibi büyük kentlerin yanında Hatay gibi orta büyüklükteki kentlerin de olacağını belirtti.

İskenderun'da açılacak AVM'nin inşaatının sürdüğünü belirten Wilmowsky, yapım sürecinde 2.000 kişiye iş imkanı sağlayacaklarını, proje tamamlandıktan sonra da yaklaşık 1.500 işyerine iş olanağı yaratılmış olacağını söyledi.

AVM'nin, konseptinden mimarisine, kiralamasından vitrin tasarımına kadar her aşamada hizmet vermek ve danışmanlık yapmak üzere kurulan Prime Development, her AVM yöneticisini de 3 yıl süren bir iç eğitimden geçirdikten sonra AVM'de görevlendiren özel bir eğitim ve yönetim modeli uyguluyor.

Prime Mall İskenderun


Sektör karmasının %43'ü tekstil - hazır giyim ve %19'u dayanıklı tüketim mallarından oluşacak Prime Mall İskenderun, 33.000 m2 kiralanabilir alanda 140 mağazaya sahip olacak. %30 oranında ön kiralaması yapılan Prime Mall İskenderun'un yapımının 1 sene içinde tamamlanması planlanıyor.

Prime Mall Antakya


Alışveriş turizmi ve sınır ticaretine de katkı sağlayacak Prime Mall Antakya, 35.000 m2 kiralanabilir alan ve 140 mağazaya sahip olacak. Prime Development'ın ikinci yatırımı olacak alışveriş merkezinin sektör karmasının %47'sini tekstil - hazır giyim ve %18'ini dayanıklı tüketim malları oluşturacak.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.