Haberler

‘Ağır vasıtalar Marmaray'dan geçsin'

Tarih: 15 Mayıs 2009 Kaynak: Taraf
Koç Üniversitesi ve IBM'in işbirliği halinde gerçekleştirdiği İleri Araştırmalar Merkezi birinci yılında bir dizi önemli projeye imza attı. Koç Üniversitesi İleri Araştırmalar Merkezi, Türkiye için çok önem taşıyan otomotiv endüstrisinin lojistik altyapısının geliştirilmesi, İstanbul üzerinden geçen ağır vasıta trafiğinin Marmaray'a bağlanmasını öngören projeler geliştiriyor

Konu hakkında açıklama yapan Doç. Dr. Metin Türkay, Marmaray'ın lojistik ve yük taşımacılığına yönelik altyapı ve planlama sisteminin tasarlanmasını öngören projeyi TÜBİTAK ile işbirliği içinde gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkay, 3 milyar dolarlık yatırımı öngören Marmaray'da öncelikle yolcu taşımaya odaklanılmasına işaret ederek, "Projemiz yolculuk talebinin olmadığı durumlarda, yani gece saatlerinde sistemin yük taşımacılığına hizmet verecek şekilde tasarlanmasını öngörüyor. Sistem gece 12.00'den sabah 6'ya kadar atıl durumda kalacak. Sonuçta bu milli bir varlık ve çok daha etkin kullanımı gerekiyor" dedi.

Yürüyen yol anlamına gelen ROLA sistemi sayesinde Marmaray'ın kamyon ve TIR trafiğini önemli ölçüde azaltacağını ve bu şekilde atıl kalmayacağını dile getiren Türkay, diğer yandan da projenin finansmanı için ek gelir sağlayacağını belirtti. Türkay, "Bu şekilde İstanbul'da yoğun trafiğin olumsuz etkileri önemli oranda azalacak. Ağır vasıta trafiğinin önemli bir yüzdesi bu sistemin içine çekilecek. Çevreye olumsuz etkiler azalacak. Kaza riski düşecek, gürültü riski azalacak' diye konuştu.
ROLA sistemiyle günde 6000 ağır vasıtanın köprülerden geçmesi yerine Marmaray üzerinden yük taşımasının gerçekleştirileceğini kaydeden Türkay, böyle bir projenin hayata geçirilmesi üzerine İstanbul'da trafiğin yüzde 30 azalabileceğini savundu.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.