Haberler

Yerelde tarihi fırsat bombası

Tarih: 26 Mayıs 2009 Kaynak: Hürriyet Ankara Yazan: Deniz Gürel
Hürriyet İnternet Yayınları Yönetmeni Fatih Çekirge'nin köşe yazısında gündeme getirdiği 'yeni yerel yönetim açılımı', Başkent siyasetinde büyük yankı uyandırdı.

AKP iktidarı, ilk dönemlerinde yetkilerin merkezden alınıp yerel yönetimlere kaydırılması yönünde bir politika izliyordu. Ancak Beşir Atalay'ın İçişleri Bakanlığı'na gelmesinin ardından, siyaset kulislerinde bu tavrın tam tersi yönünde bir politika izlenmeye başlandığı ileri sürülmüştü. Fatih Çekirge de, dünkü köşe yazısında "Bu kapsamda devletin kafasında bazı ihtimaller beliriyor" bilgisini verdikten sonra, "Örneğin yerel yönetimlerde bazı değişiklikler olabilir mi?" sorusunu yöneltmişti.

Siyasi partilerin il başkanları, yerel yönetimlerde hükümet yetkilerinin büyük bölümünü belediyelere devredilmesi, valilerin de halk tarafından seçilmesi konusundaki görüşlerini Ankara Hürriyet'e şöyle aktardılar:

AKP İl Başkanı Halis Bilge: Fatih Bey'e katılıyorum. Şehir içinde eğitim, sağlık, karayolları, belediyelere bırakılmalı. Hizmetin sağlıklı olması için faydalı olacaktır. Belediye başkanının yetkililerinin artması hizmeti de hızlandıracaktır. Belediye başkanının artan yetkileriyle kentinin gerçek sorumlusu olacak artıları da eksileri de kendi hanesine yazılacaktır.

CHP İl Başkanı Ali Yıldızlı: Fatih Bey'in yazısına tümüyle katılmıyorum. Valiyi halkın seçmesi uygun değil. Federatif bir devlet modelini öngören çağrışımı kabul etmemiz mümkün değil. Ancak devletin üniter yapısını bozmayacak şekilde, bayındırlık, trafik gibi hizmetler belediyelere devredilebilir. Önemli olan yerel yönetimin başındaki kişinin demokratik katılımı önemsemesidir. Bu doğrultuda bir yetki arttırımı yapılabilir.

MHP İl Başkanı Ömer Demirel: Bu düşünceye katılmıyoruz. Türkiye'yi eyaletlere bölge türü düşüncelere karşıyız. Bunun anayasaya da aykırı olduğu düşüncesindeyim. Bazı belediyeler belediye araçlarında terörist taşıyorken sağlık karayolları eğitim gibi birimleri bunlara başlamak doğru olmaz. Orada mayın temizlemesi yapıyorsun, bu insanların background'larına bakınca onlarla birlikte mayın döşeyip döşemeyeceğine nasıl güveneceksiniz. Dünyada bazı ülkelerde uygulanıyor. Bu düşüncenin bir benzerini ABD'de görmek mümkün. Ama onların yapılarıyla bizimki benzeşmiyor. Bazı sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları aşmadan bu tip düşüncelerin yanlış olacağı düşüncesindeyim

DP İl Başkanı Orhan Ünsal: Belediyeleri merkeziyetçilikten kurtararak yerinden yönetimin yaygınlaşmasından yanayım. Ancak valiyi bölge halkına seçtirmek ne kadar doğru bilmiyorum. İlerde belki olur ama şu anda ülkemizin hazır olmadığını düşünüyorum. Ne zaman kalkınma sürecini tamamlar, halk refahı yakalar, eğitim seviyesi yükselirse buna bağlı olarak valileri halk seçebilir.

Gündeme Düşen O Yazı
Hürriyet İnternet Yayınları Yönetmeni Fatih Çekirge'nin dün yayınlanan köşe yazısında, Başkent siyasetini hareketlendiren bölüm şöyle:

Tarihi fırsat nedir sorusuna bir cevap

Kimle karşılasam aynı soru:

Nedir bu tarihi fırsat?

Cumhurbaşkanı, "Asker sivil bugüne kadar hiç olmamış bir uyum içindeyiz Budur işte fırsat" dedi...

Yeterli olmadı...

Somut bir şeyler bekleniyor... Baykal soruyor. Bahçeli yükleniyor. Her gün sizlerden yüzlerce mesaj geliyor. ASAM'ın kurucularından Mehmet Şüküroğlu ile karşılaşıyorum. O da soruyor:

Nedir bu tarihi fırsat?

Aslında bu olayı, bir "devlet bilmecesi" haline getirmek yanlış oldu...

Bendeki cevaba gelince;

Asker ilk kez bazı adımlara karşı çıkmıyor. Savaşan bir taraf olarak, siyasetin önünden çekiliyor.

Bu kapsamda devletin kafasında bazı ihtimaller beliriyor. Örneğin yerel yönetimlerde bazı değişiklikler olabilir mi?

Şehirleri valiler değil de seçilmiş belediyelerin meclisleri yönetse ne olur?

İl sağlık müdürlüğü, milli eğitim, karayolları gibi hizmet unsurları bu meclise bağlansa...

Ankara'nın o merkezi hükümet ağırlığı kaldırılsa...

Cumhurbaşkanını halk seçiyor. Neden cumhurbaşkanına bağlı olan valileri de halk seçmesin?

Olur mu?

Cesaretimiz var mı?

Halka güveniyor muyuz o kadar?

Hadi bunu yapamıyoruz. Seçilmiş belediyelere neden yalnızca sokak temizlettirip, altyapı hizmetleri yüklüyoruz?

Bırakalım tümüyle yönetsin o şehri...

Bu "sivil cesaret" var mı?

Budur işte tarihi fırsat. Bunların devletin en üst kademelerinde artık konuşuluyor olmasıdır...

Yakında yerel yönetimler üzerine bir tartışma başlayabilir...

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.