Haberler

Güneşin verimini artıracaklar

Tarih: 2 Temmuz 2009 Kaynak: Radikal Yazan: Onur Saka
Güneş enerjisi panelleri dünyada hızla yayılıyor. UNAM'da geliştirilen yöntemle daha az güneş piliyle aynı miktarda elektrik üretilecek.

Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) bünyesinde çalışan ekip güneşten daha ucuza elektrik enerjisi elde edilmesini sağlayacak yöntem geliştirdi.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurduğu Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) bünyesinde çalışmalar yapan bir araştırma ekibi güneş ışığını konsantre etme alanında önemli bir buluşa imza attı. Bu buluş sayesinde halihazırda kullanılan güneş pillerinin yarısı kadar güneş pili kullanılarak, aynı miktarda elektrik elde edilebiliyor. Yeni tasarım, optik kurallarının izin verdiği en yüksek seviyede çalışıyor. Dünyadaki benzer çalışmalara göre daha iyi sonuç veren bu metot, maliyetleri de ciddi şekilde düşürüyor. Patent başvurusu yapıldı ve ilgilenecek bir firmanın kurulması için çalışmalara başlandı.

UNAM'ın müdürü Salim Çıracı, patent için başvurulduğunu ve konuyla ilgilenecek bir şirketin kurulma aşamasında olduğunu açıkladı. Çıracı, "Dünyadaki en verimli güneş panellerini yapmak üzere çalışmalara başladık" dedi. Kir tutmayan boya, boyutları küçüldükçe büyüyen bilgisayarlar... Nanoteknolojinin imkânları her geçen gün yaşamımızda daha geniş bir yer ediniyor. DPTde nanoteknoloji projesi için 2003'te düğmeye bastı, UNAM 11 milyon dolar bütçeyle işe başladı. Bunun yüzde 25'i Bilkent Üniversitesi tarafından karşılandı. Merkezin maliyeti 120 milyon doları buldu. ABDde nanoteknoloji merkezleri için 1990'lı yıllarda yola koyuldu. Bugün nanoteknoloji merkezlerinin sayısı, ABD genelinde 46'ya ulaştı.

UNAM'ın 24 saat, 300 araştırmacıya aynı anda hizmet verme kapasitesi var. Merkeze araştırma yapmaya gelenler, kısa bir eğitimden geçiriliyor ve her türlü teknik destek araştırma süresince sağlanıyor. UNAM Ar-Ge konusunda büyük bütçeler ayıramayacak durumda olan özel sektör kuruluşlarına kapısını sonuna kadar açmış durumda.

İran Türkiye'yi geçti
Türkiye, tüm dünyanın ilgi gösterdiği nanoteknoloji konusunda çalışmalara başlamak için geç kaldı. ABD dışında İsrail, Güney Kore ve Yunanistan'ın da konuyla ilgili ciddi çalışmaları var. 2006 yılına kadar Türkiye'nin gerisinde olan İran da son yıllarda yaptığı atılımlarla Türkiye'yi geçmiş.

Güney Kore 2006 yılında yaptığı kalkınma planıyla nanoteknoloji konusunda çok büyük bir atılım gerçekleştirdi. 2006 - 2015 yılları arasında nanoteknoloji alanında yapılacak araştırmalara 3.8 milyar dolar bütçe ayıran Güney Kore'de nanoteknoloji konusunda çalışan araştırmacı sayısının 2015'e kadar 20 bine ulaşması planlanıyor.
UNAM'ın müdürü Çıracı'nın verdiği bilgiye göre 2015 yılında dünya pazarının yüzde 15'i nanoteknoloji ürünlerinden oluşması bekleniyor. ‘Kir tutmayan boya' nanoteknolojinin ‘en basit' uygulamalarından biri. Isınma problemleri nedeniyle elektronik alanında silikon teknolojisinin sonuna gelindiğini ifade eden Çıracı, nanoteknoloji yardımıyla oluşturulacak mikroişlemcilerin mevcutlardan yüzlerce kat daha hızlı olacağını, bugün hayal bile edilemeyecek hızda bilgisayarların yapılacağını belirtti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.