Haberler

Ataköy'deki lüks konaklara büyük gözaltı

Tarih: 7 Temmuz 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Hazal Ateş
Maliye Bakanlığı değeri 450 bin-1 milyon euro arasında değişen 950 konut sahibiyle görüşerek sorular sordu. Müteahhit firmanın defterleri de incelenmeye başlandı.

Maliye Bakanlığı, İstanbul'un tanınmış simalarının oturduğu Ataköy Konakları'nı mercek altına aldı. Hesap Uzmanları Kurulu, Delta İnşaat'ın Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile hâsılat paylaşımı yöntemiyle yaptığı Ataköy Konakları'nda defterleri masaya yatırdı. Kurul, her birinin değeri 450 bin -1 milyon euro (970 bin TL-2 milyon 150 bin TLm) arasında değişen 950 konutun sahibine tebligat gönderdi ve Karaköy'deki Hesap Uzmanları Grup Başkanlığı'na gelmelerini istedi.

Nereden Buldunuz Sorusu
Uzmanlar, konut sahiplerinden ödeme dekontlarını istedi ve "Evi ne kadara aldınız, ödemeyi ne şekilde yaptınız, müteahhide ödemeyi elden mi banka yoluyla mı yaptınız, banka kredisi mi kullandınız, banka kredisi değilse bu parayı nereden buldunuz?" sorularını yöneltti. Bazı daire sahiplerinin verdiği bilgilerle maliye uzmanlarının elindekiler uyuşmadı. Maliyeciler, "Henüz incelemeleri bitirmedik. Tapu bilgileri zaten otomatikman elimizin altında. Verilen bilgiler ve bunlar birbirini tutmuyor. Giderleri de kıyaslayacağız" değerlendirmesini yaptı. Ataköy Konakları sakinleri de TOKİ'yi şikâyet yağmuruna tuttu. Ortalama 500 bin euroya aldıkları konutların bazı kişilere 150-200 bin euroya satıldığını ileri sürerek, aradaki farkın incelenmesini istedi. Müteahhit firmanın, TOKİ'ye daha az hâsılat payı vermek için ilk satışları düşük gösterdiği öne sürüldü. Şikâyetler üzerine TOKİ, hasılat paylaşımında bir usulsüzlük olup olmadığını tespit için inceleme başlattı. Firma yetkilileri ise incelemeyi doğruladı ancak bu aşamada ilave bilgi veremeyeceklerini söyledi. Konaklarda yılda 15 milyon lira aidat topladığını anlatan site sakinleri, TOKİ'ye şu şikayette bulundu: "Müteahhit firmanın, evlerin değerini düşük göstermek için ilk 100 daireyi 150-200 bin eurodan sattığı, TOKİ'ye vereceği payı azalttığı ifade ediliyor. Sonraki satışlarda konutların değerinin üçe katlanması bize göre bu kuşkuyu doğruluyor. Müteahhit firma ayrıca iskan parası adı altında ev sahiplerinden 20-25 bin lira topladı. Yaklaşık 15 milyon lirayı bulan bu para ortak hesapta çıkmadı. Ayrıca, inşa edilecek alışveriş merkezinin 3 kat olması gerekiyordu. İmara aykırı bir şekilde kot farkından 2 kat daha eklendi. Bu fark kime gitti, araştırılsın." Ataköy Konakları, Ataköy 6'ncı kısımda, 214 dönüm alan üzerinde yer alan bu konutlar 58 bloktan oluşuyor. Kiralar da 2 bin ve 4 bin lira arasında değişiyor.

Lüks Konutlarda Vergi Kaybı
Maliye, ekonomik krizin etkilerine karşın lüks konut satışlarında sıkıntı çekmeyen bazı şirketlerin, satış tutarını düşük göstererek veya maliyetleri şişirerek vergi kaybına sebebiyet verdiğini de belirledi. Geçen yıl 8 milyar lira gelir beyan eden 140 şirketin yaklaşık 3 milyar lirayı devletten kaçırdığı ortaya çıktı. İzmir ve İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde denetimler artırıldı.

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.