Haberler

Müezzinin 4.8 milyonluk arazisine rezidans izni

Tarih: 7 Temmuz 2009 Kaynak: Sabah Yazan: Abdurrahman Şimşek
5 yıl önce İstanbul'un lüks semtlerinden Ataköy'de arazi satın alan müezzin Karabıyık'a imar izni çıktı. Müezzin ve ortağı, değeri 50 milyona çıkan araziye rezidans yapacak.

İstanbul Ataköy 7. ve 8. kısımda, 2004'te 8 bin metrekarelik arazi satın alan müezzin Etter Karabıyık, 5 yılda milyoner oldu. Müezzin, değeri 10 kat artan arazisinin üzerine alışveriş merkezi ve çok katlı rezidans dikmeye hazırlanıyor. 5 yıldan beri imar izni için Bakırköy Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kapısını aşındıran Karabıyık, sonunda inşaat vizesi aldı. Ticaret alanı yapma isteğini değerlendiren İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu', gerekli onayı verdi ve durumu Büyükşehir Belediye Meclisi'ne bildirdi.

Toplam 2 Kez Reddedildi
Komisyonun AK Partili altı üyesi imar teklifinin kabulü yönünde oy kullanırken üç CHP'li üye karara şerh koydu. Aynı dosyanın daha önce incelendiği Bakırköy Belediye Meclisi'nde ise CHP'li üyeler arazide imar izni verilmesi yönünde oy kullanırken AK Partili üyeler karara katılmadıklarını bildirmişlerdi. İlçe belediye meclisinde AK Partililerin, İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nda ise CHP'lilerin muhalefet şerhi koyması sonucu değiştirmedi ve Karabıyık, ortağı Gül İnşaat'ın sahibi Çetin Gül'le birlikte beş yıldır azimle çıkarmaya çalıştığı izni aldı. Her iki belediye tarafından toplam iki kez reddedilen dosyanın, üçüncü başvuruda kabul edilmesi soru işaretlerine neden oldu.

Bir Gecede 300 Ağaç Kesildi
Emekli müezzin Etter Karabıyık'ın üzerinde alışveriş merkezi ve rezidans yapmayı planladığı araziyi, 13 Mayıs 2004 tarihinde Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) 4.8 milyon lira bedelle satın alması dikkat çekici bulunmuştu. O tarihte 450 lira maaş alan Karabıyık'ın, ihaleyi birçok müteahhitten daha yüksek teklif vererek kazandığı haberi SABAH'ta "Hayırlı işler hocam" manşetiyle verilmişti. Karabıyık, ihaleden sonra araziyi üzerine tescil ettirmiş ve bir ay sonra emeklilik dilekçesini vermişti. SABAH'ın ihaleden sonra görüştüğü Karabıyık, "Meyve veren ağacı taşlarlar. Araziyi ben satın aldığım için kıskanıyorlar" demişti. Karabıyık, cemaatin paralarını topladığı ve faizsiz kazanç sağladığı iddialarıyla ilgili olarak da, "Hiç öyle bir şey yok. Bana inanan ve güvenen geniş bir çevrem var. Müezzin olduğumu bile kimseye söylemedim" demişti. İlkokulu dışarıdan bitiren ve 1980 yılından beri Ataköy'de müezzin olarak görev yapan Karabıyık'in araziyi satın aldıktan sonra ağaç katliamı yaptığı da ileri sürülmüştü. Arazinin karşısındaki Ataköy Cumhuriyet Sitesi'nde kapıcı olarak görev yapan Aydın Yılmaz ve Hasan Özen, bölgedeki 300 ağacın köklerinden sökülerek ya da kesilerek ortadan kaldırıldığını ileri sürdü. Yılmaz ve Özen, "Nasıl bir hoca anlamadık. Geceyarısı kepçelerle geldi ve 'Buraya alışveriş merkezi yapacağım' diye ağaçları söküp götürdü" dedi.

Eşi ve Kardeşinin Üstünden
İlkokulu dışarıdan bitiren beş çocuk babası Karabıyık, araziyi aldığı dönemde, 450 lira maaş alan 9. Kısım'daki Yunus Emre Camisi'nin müezzini, yani bir memurdu. 25 yıl müezzinlik yapan Karabıyık, ihaleyi kazandıktan sonra, memuriyetten istifa etti. Ataköylüler, daha çok emlakçı kimliğiyle tanınan Karabıyık için "Bir daireyi 90 bin dolara satın alır, tadilat yaptırarak 120 bin dolara satar. Müezzin olduğu için herkes kendisine çok güvenir" diyordu. Karabıyık'ın, memurlukta iş yapması yasak olduğu için işlerini eşi ve kardeşlerinin aracılığıyla yürüttüğü iddia ediliyordu. Ve her birinin üzerine kayıtlı daireler vardı. İstanbul Müftülüğü kayıtlarına göre Karabıyık, görevi ihmalden kınama, kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları almıştı. Karabıyık'ın cezaları daha sonra af kapsamına girmiş ama 2002'de, ticaretle uğraştığı gerekçesiyle "dikkati" çekilmişti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.