Haberler

Enerjide Türkiye'nin hızını kriz kesti

Tarih: 8 Temmuz 2009 Kaynak: Referans Yazan: Begüm Gürsoy

British Petroleum (BP) tarafından hazırlanan "BP Enerji Raporu-2008"e göre Türkiye'de enerji tüketimi bir önceki seneye göre 2008 yılında yüzde 1,2 oranında artış gösterdi ve geçen sene dünya enerji tüketiminin yüzde 0,9'unu gerçekleştirdi. Genel olarak dünya genelinde enerji tüketimleri yavaş bir hızla artış gösterirken bunda finansal kriz etkili oldu.

Türkiye de bu durumdan nasibini aldı. Türkiye'de petrol tüketimi yüzde 5,8, doğalgaz tüketimi yüzde 2,5 oranında arttı. Rapora göre dünya genelinde yenilenebilir enerji üretimi hızlı bir şekilde artış gösteriyor. Türkiye ise kömür üretimindeki artışla dikkat çekti. Ancak üretimdeki artışa rağmen Türkiye'nin kömür tüketiminde azalma görüldü. Hidroelektrik enerji tüketimi de Türkiye'de düştü.

Ortadoğu enerjide tüketim şampiyonu

BP'nin her yıl düzenli olarak yayımladığı ve 2008 yılı verilerinin değerlendirildiği son raporunda, finansal krizin enerji sektörü üzerindeki ilk etkileri ortaya kondu. Rapora göre 2008'de enerji pazarı daha önce benzeri yaşanmamış bir türbülans ortamında dünya ekonomisi ile genelde aynı şekilde hareket etti. Yılın ilk yarısındaki ekonomik büyüme tüketimi artırsa da yılın sonuna doğru tüketimde düşüş yaşandı. Aynı durum enerji fiyatlarında da yaşandı ve yılın ilk yarısındaki artış trendi yılın sonuna doğru düşüşe geçti. Geçen yıl en büyük enerji tüketim artışı ise yüzde 5,9 ile Ortadoğu bölgesinde yaşandı. Çin'de de enerji sektörünün her alanında artış yaşanırken, dünya çapındaki tüketimin yüzde 17'si Çin'de oldu. Buna karşılık Kuzey Amerika'da yüzde 2'lik bir düşüş yaşandı. Küresel petrol üretimi yüzde 0,4 oranında arttı ve 81.8 milyon varile ulaştı. Gelişmiş OECD ülkelerinin petrol tüketimi ise günde 1.5 milyon varil gibi ciddi bir oranda düştü. OECD ülkeleri dışında ise günde 1.1 milyar varil tüketim artışı oldu.

Dünya güneşe yöneliyor
Türkiye'de geçen sene 36 milyar metreküp doğalgaz tüketildi ve böylece bir önceki yıla göre tüketim yüzde 2,5 arttı. Dünyada da doğalgaz tüketimi Türkiye gibi yüzde 2,5 arttı ancak bu artış son 10 yılın ortalamasından da az oldu. Doğalgaz tüketimindeki en büyük artış ise yüzde 15,8 ile Çin'den geldi. Doğalgaz ve petrol tüketimindeki artışın yavaş olmasına rağmen yenilenebilir enerjinin üretimi finansal kriz ortamına rağmen artış göstermeye devam ediyor. Rüzgâr enerjisi üretimi yüzde 29,9, güneş enerjisinden elektrik üretimi ise yüzde 69 arttı. Bu artışlar son 10 yılın ortalamasını da geçmiş oldu. Türkiye'de ise kömür üretimi önemli oranda artış gösteriyor. Dünya kömür üretiminin yüde 0,5'ini gerçekleştiren Türkiye'de geçen yıl kömür üretimi yüzde 12,6 yükseldi. Buna karşılık kömür tüketimi yüzde 2,4 düştü. Dünya hidroelektrik enerji tüketiminin yüzde 1'ini gerçekleştiren Türkiye'de bu enerji tüketimi de yüzde 7,3 gibi ciddi bir oranda düşüş gösterdi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.