Haberler

Türkiye'nin ilk arkeoloji parkı Bursa'da kuruluyor

Tarih: 10 Ağustos 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Adem Elitok
Türkiye'nin ilk arkeoloji parkı, büyükşehir belediyesinin öncülüğünde Bursa'da kuruluyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, göreve geldikleri günden bu yana tarihî, turistik ve doğal güzelliklerin yaşatılmasına yönelik yaptıkları çalışmaların "Yaşayan Müze Kent Bursa" hedefinin parçası olduğunu ifade etti.

Başkan Altepe, "Yedi merkez ilçemizdeki tarihî aksları sağlıklı hale getiriyoruz, türbe, mezar, cami, han ve hamamları restore ediyoruz, Gölyazı ve Kumyaka gibi unutulmuş değerleri ihya ediyoruz." dedi. Başkan Altepe, bu kapsamda Akçalar Aktopraklık'ta İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Kurul tarafından 5 yıldır devam eden bilimsel kazıların yapıldığı bölgenin arkeoloji park, haline dönüştürülmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Aktopraklık'ta yapılan kazılarda yaklaşık M.Ö. 7000 yıl dönemine dayanan yerleşik alanın ortaya çıktığına dikkati çeken Başkan Altepe şu bilgileri verdi: "Yalnızca Bursa'nın tarihî geçmişi ile değil Anadolu'nun geçmişine de ışık tutacak bilgi ve buluntular bizleri heyecanlandırmaktadır. Bu kapsamda söz konusu üniversitenin önerileri doğrultusunda geliştirilen Türkiye'nin ilk kapsamlı arkeolojik parkının oluşturulması noktasında tüm desteğimizi veriyoruz. Bursa'nın yaşayan müze kenti olması yolunda bu çalışmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Bu çalışmanın Bursa turizmi açısından hem bir açılım hem de bir kazanım olduğuna inanıyoruz."

İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Kurul da yapılan kazılarda tarih öncesi yerleşimin daha iyi anlaşılması amacıyla izleme kulelerinin kurulmasının planlandığını belirterek, bu konuda kendilerine destek olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür etti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.