Haberler

AKM, bir kez daha tartışıldı

Tarih: 7 Ağustos 2009 Kaynak: Zaman Yazan: Ali Pektaş
Cumhuriyet tarihinin en çok tartışılan yapısı olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önceki gün bir kez daha tartışıldı. Geçtiğimiz haftalarda gelen yenileme projesinin yürütmesinin durdurulması kararı sonrasında konunun daha iyi anlaşılması amacıyla AKM Proje Çalışma Grubu öncülüğünde Pera Müzesi'nde "AKM nasıl, kimin için ve hangi yöntemlerle korunmalı?" başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

İhsan Bilgin'in moderatörlüğünde düzenlenen panele Mete Tapan, Doğan Tekeli, Tansel Korkmaz, Serhan Ada, renovasyon projesini hazırlayan mimar Murat Tabanlıoğlu ve İstanbul 2010 AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç katıldı. Bu projeyle bir kamu yapısının 20. yüzyıldan 21. yüzyıla nasıl taşınacağını göstermek istediklerini belirten Avdagiç, "30 yılda tamamlanan bir yapının bir yıl içinde günümüzün sanatsal ihtiyaçlarını karşılayacak hale getirilmesi yeni bir yapı yapmaktan zor bir süreç. Karşımızda engeller olabilir. Ama bu bizi yıldırmayacak. Sonunda İstanbul'un kazanacağından eminiz." dedi.

İhsan Bilgin'in AKM'nin tarihiyle ilgili yaptığı kısa bir konuşmanın ardından mimar Murat Tabanlıoğlu, yapılacak değişiklikler hakkında bilgi verdi. Bu projenin, yaptığı en zor iş olduğunu anlatan Tabanlıoğlu, "Maalesef karşımda bir müşterim yok. Eğer bu bina mevcut yönetim anlayışı ile yönetilecekse bu proje hiç yapılmasın." ifadelerini kullandı. 2 No'lu Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mete Tapan, hiçbir yapının bu kadar tartışılmadığının altını çizerek, bu durumun Türk demokrasisi için önemli bir adım olduğunu belirtti. Tapan, "Yalnızca boya badana yapılmasını istiyorlar. Yapılan iş bilimseldir ve doğrudur." dedi.

Mevcut görüntüyü bozmadan binaya ikinci bir ön yüzey eklenmesi tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Doğan Tekeli, binanın gece gündüz kullanılan ve yaşayan bir kültür merkezi olması gerektiğini vurguladı. Tansel Korkmaz, AKM'nin çok canlı bir bölgede olduğu halde adeta fildişi bir kule gibi kaldığını savunarak "Bu bina Taksim'deki enerjiyi içine almalı." şeklinde konuştu. Serhan Ada, AKM'de eğitime, gençlere ve çocuklara daha çok mekanların ayrılmasını isterken İhsan Bilgin, mimari projeler için mahkemeye gidilmemesi çağrısında bulundu. Bilgin, Avrupa'da benzer çalışmalarda mahkeme süreci yaşanmadığını söyleyerek hukukun mimarinin sınırlarını takip edemeyeceğini dile getirdi.

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.