Haberler

TOKİ kendi müteahhidini seçebilmeli

Tarih: 13 Ağustos 2009 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Mehmet Safa Canat, Hasan Canat
Yakın çevreleri vasıtası ile inşaat sektöründe faaliyet göstermeye başladıklarını belirten Mehmet Gönülalan; "1987 yılında Gönülalan İnşaat'ı kurduk. Gönülalan İnşaat ile Türkiye'de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı birçok işler yaptık. 1994 yılında ise Umut İnşaat'ı kurduk. TOKİ ve Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı işler yapıyoruz. Bismil ve Batman arası yolunu, Mardin-Diyarbakır arası sanat yapılarını, Bingöl Solhan ilçesi yollarını yaptık. Erzurum Ilıca'da 208 Konut ve Bingöl Kığı'da 89 Konut işimizi bitirip teslim ettik. Şu anda ise TOKİ'den ihalesini aldığımız Batman ve Siirt Merkez Sosyal Donatı, Adana-Hatay-Maraş Sosyal Donatı, Bingöl Merkez Uydukent Sosyal Donatı işleri ile uğraşıyoruz. Bingöl'deki işimiz bitme aşamasındadır. Adana'daki işimiz 2010 yılı Haziran ayında teslim edilmesi istendiği halde biz 2009 yılı sonunda işimizi bitirip teslim etmek istiyoruz" dedi.

Ortalama fiyat uygulanmalı

TOKİ'nin çalışmaları hakkında önemli açıklamalar yapan Gönülalan; "Türkiye'deki eski kamu ihalelerinde işler aşırı düşük tenzilatlar ile alınıyordu. O dönemin ihale kanunu Türkiye'ye uygun bir kanun değildi. İşin ehli olmayan firmalar yüzde 50-60 oranında tenzilatlarla işler alıyordu. Daha sonra ortalama puan sistemi kamu ihalelerinde uygulanmaya başlandı. Bana göre Türk müteahhitlerini kurtaran sistem ortalama fiyat sistemi oldu. Çünkü ortalama fiyat sisteminde müteahhit ile kamu kuruluşu zor durumda kalmıyordu. AB Planı çerçevesi içerisinde değiştirilen yeni ihale kanunu yine düşük tenzilatlar ile işler alınmasına sebep oldu. Eskiden kamu ihalelerinde birim fiyatlar uygulanırdı. Şimdi birim fiyatlar da uygulanmıyor. Maliyeti 1 trilyon olan işi 700 milyara yapmaya çalışan müteahhitler var. Bu sorun TOKİ'de de var. TOKİ ile çalışmak çok güzel ama biz TOKİ'nin sadece bu yönünü sevmiyoruz. Eğer TOKİ kaliteli işler yapmak istiyorsa artık kendi müteahhidini kendi seçebilmelidir. Kamu ihalelerinde de en uygun ve şaibesiz sistem olan ortalama fiyat sistemi uygulanmalıdır. İhalelerde ortalama fiyat sistemi uygulanmadığı müddetçe ben kamu ihale sorunlarının çözüleceğini sanmıyorum" dedi.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.