Haberler

İnşaatta 30 yıl çok dinamik olacak

Tarih: 6 Mayıs 2010 Kaynak: Yeni Şafak
ING Bank, Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) işbirliğiyle ikinci Mortgage Zirvesi'ni, Ankara'da Sheraton Otelinde düzenledi. Zirvenin açılışında konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, hükümetin mortgage (tut-sat) sistemine büyük önem verdiğini belirterek, 2007 yılında konuya ilişkin düzenlemelerin yapıldığını anımsattı. Türkiye'de inşaat sektörünün küresel krizden 'bir miktar etkilendiğini' ifade eden Demir, inşaatın, genel anlamda ekonomideki olumlu ve olumsuz gelişmelerden ilk önce etkilenen sektör olduğu söyledi. Demir, krizle de bağlantılı olarak olumsuz beklenti içine girmemek gerektiği kaydederek, 'Bir de şunu hesap etmek lazım; inşaat sektörü çok iyi gittiği dönemlerde belli zamanlarda duraksama da yaşar' dedi.

Sektörün Önemli Başarıları Var
Türkiye inşaat sektöründe 30 yıl çok dinamik bir dönemin geçeceğini tahmin ettiklerini dile getiren Demir, inşaat sektörünün hem yurtiçinde hem de yurtdışında önemli başarıları bulunduğunu, mortgage sisteminin de bunu geliştireceğini söyledi. Demir, 'Türkiye'de bunun gelişimini Amerika'daki, batıdaki gibi belli riskleri de taşımayacak şekilde yapılandırma noktasında da hükümetimiz kararlı, tüm düzenlemelerin takibini buna göre yapıyor' dedi.

Son Birkaç Yıl Ters Giden Neydi?
ING Bank Genel Müdürü Wilfred Nagel de, 110 bin çalışanı bulunan bankanın büyük Avrupa bankaları arasında yer aldığını, Türkiye pazarına da 2,5 yıl önce girdiğini kaydetti. Banka olarak mortgage sistemine büyük önem verdiklerini ifade eden Nagel, ortalama pazar paylarının üzerinde mortgage kredileri bulunduğunu söyledi. Nagel, küresel krizin çıkış noktasına atıfta bulunarak 'Son birkaç yılda ters giden neydi' sorusunu yöneltti ve sorunun temelinde müşteri ile finansör arasındaki bağlantının kopmasının yer altığını belirtti. Nagel, bankanın krediyi sattığını, bunun da teminatın kalitesini etkilediğini anlattı. Türkiye pazarında böyle bir sorun yaşanmadığını kaydeden Nagel, Hollanda ile Türkiye verilerini kıyaslarak, Türkiye'de bu alanda büyük potansiyel bulunduğunu ifade etti.

Emlak Yasası önemli beklentimiz
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, Türkiye'de toplam yatırımların yaklaşık yüzde 50'sini inşaat sektörü, inşaat sektörünün de yüzde 75'ini konut inşasının oluşturduğunu ifade ederek, gayrimenkul ve inşaat sektörünün ülke ekonomisi için önemine dikkati çekti. Taylan, Türkiye'de gayrimenkul sahipliği oranının yüzde 65'lerde seyrettiğini, bunun Avrupa standartlarına göre azımsanamayacak bir rakam olduğunu belirterek, 'Halen yüzde 35'lik bir açığın var olması, bunun ötesinde git gide önem kazanan nitelikli konut talebi ve yenilemelerle birlikte ülkemizde her yıl ortalama 400 bini aşan konut ihtiyacı vardır' dedi. Emlak danışmanlarının yasal dayanak ve sorumluluk içinde çalışması gerektiğini ifade eden Taylan, 'Emlak Danışmanlığı Yasası'nın çıkarılmasını hem çalışanların hem de tüketicilerin bu alanda en önemli beklentisi olduğunu söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.