Haberler

Geleceğin şehirlerinde çatışmalar mı olacak?

Tarih: 11 Haziran 2010 Kaynak: Milliyet Emlak
Nevzat Sayın'dan geleceği kurgulamasını istedik. Onun geleceğindeki kentler olabildiğince "açık" ama, var olan şartlara baktığı zaman sitelere hapsolmuş varlıklılar ile duvarların arkasındaki yoksulların çatışmalarına sahne olacağını düşünüyor.

Nevzat Sayın tasarladığı yapılar kadar yazdıklarıyla da kitleleri etkileyebilecek isimlerden. En son Nar City isimli renkli bir projeyle ismini bir kez daha duyduk. Pek çok ulusal mimarlık ödülü alan ve dört kez de Ağa Han Mimarlık Ödülleri'ne aday gösterilen Sayın'a da geleceğin şehirlerini sorduk. Sayın, geleceğin nasıl olacağını anlamak için geçmişe bakmakta yarar olduğunu söylüyor ve ekliyor.

Sitelere Hapsolmuş Varlıklar Ve Yoksullar

"10 yıl önceki ya da 50 yıl önceki geçmişe baktığımızda çok farklı şehirlerde yaşadığımızı söylemek zor. Neredeyse aynı şeyleri konuşuyor, aynı sorunlara çözüm arıyor ve bulduğumuzu sanıyoruz. Bugün giderek artan bir tuhaflık olarak kent topraklarının rant aracı olarak savruk bir biçimde heba ediliyor olması da cabası. Geleceğin kentinten söz edebilmek için geleceğin projelerine sahip olmak gerekir oysa globalleştiği söylenen dünyada gelir dağılımı, olanakların ve kazançların paylaşımı konusunda büyük açıklıklar var. Böyle giderse geleceğin kentleri kendilerini güvenlik duvarları arkasındaki sitelere hapsetmiş varlılılarla duvarların dışında kalan yoksullar arasındaki çatışmaların sahnesi olacak gibi görünüyor. Ama bu durum 50 yıldır böyle. Bakarsınız çatışma falan çıkmaz ve böylece sürer gider. Gittiği yere kadar."

"Açıkşehir Olmalı Geleceğin Şehirleri"

Nevzat Sayın'a geleceğin şehirlerinin nasıl olması gerektiğini soruyoruz. Kentlerin "açıkşehir" olarak tasarlanması gerektiğini söylüyor. Yani etkilere, ilişkilere, beklenmedik tanışıklıklara açık şehirler...

" Ve olanaklara erişimin herkes için kolay olduğu, eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçların herkes için kolay gideriliebilir olduğu bir şehir iyi olurdu doğrusu" diyor ve devam ediyor:
"Ayrışmamış, kimsenin kendinden vazgeçmeden ötekiyle olabildiği, bilgisini, görgüsünü, deneyimlerini ve beklentilerini aktarabildiği bir paylaşımın olduğu yerler olsa şehirler harika olurdu."

Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.