Haberler

Yeni Projeler Gözünü Yurtdışına Çevirdi

Tarih: 19 Ağustos 2010 Kaynak: Buiding Design Yazan: Elizabeth Hopkirk, David Rogers Çeviren: Bahar Bayhan
Libya, Brezilya ve Mısır, İngiltere'den vazgeçen mimarların yeni kazançlı pazarları olarak öne çıkıyor.

Sanayi şimdi ikinci bir durgunluk döneminin başını çekiyor ve adeta giderek artan biçimde boşalan Birleşik Krallık siparişi defterini doldurmak umuduyla yerküreyi aşındıran birçok projenin oluşmasına sebep oluyor.

Sadece 24 saat önce RIBA'nın 200'den fazla sayıda projenin yönelimini belirlemek için yaptığı araştırma çifte bir durgunluk döneminin "neredeyse kesin" olduğunu gösterdi.

BD tarafından yürütülen lider firmalarla ilgili bir araştırma Rusya, Hindistan ve Çin gibi aranan BRIC ülkelerinden biri olan Brezilya'nın Afrika ülkelerinden Libya ve Mısır ile birlikte istek listenin en üst sıralarında bulunduğunu gözler önüne serdi.
Ekim ayında UK Trade and Investment tarafından desteklenen bir ticaret heyeti Brezilya, Rio de Janeiro'ya bir haftalık bir geziye katılacak. Organizatörler, birçok firmanın Rio ile ilgilendiklerini söylüyor.

Temsilciler grubu yerel yönetim yetkilileri ve özel geliştiriciler ile New London Architecture başkanı Peter Murray yöneticiliğinde bir toplantı gerçekleştirecek.

Foster & Partners, Weston Williamson ve HLM'in de arasında bulunduğu birçok firma Aukett Fitzroy Robinson'ın ülkeye bir haftalık keşif gezisine gitmesiyle Brezilya'yı yakından takip eder oldu.

Sao Paulo, Recife ve Rio'yu gezen Raul Curiel çok ilginç ve dinamik bir ekonomileri olduğunu söyledi ve ekledi: "Gözümü ve beklentilerimi açık tutuyorum. Brezilya'da yurtdışı bağlantıları güçlü olan çok fazla şirket yok."

Küçük firmalar da gözlerini Güney Amerika ülkesine dikmiş durumda. Brighton tabanlı LCE Mimarlar yöneticisi Nick Lomax şunları söyledi: "Bizimki gibi orta çaplı bir practice birçok yeni pazara ayak uydurmayı karşılayamaz, yani Brezilya'ya odaklandık çünkü bize göre bu en iyisi."

Firma henüz büyük firmaların da ilgisini çeken Libya'da çalışıyor. BDP 10 üniversite projesi üzerinde çalışırken Woods Bagot sonunda kuzeybatı kıyısındaki Misurata'da karma kullanımlı bir proje başlattı.

BDP başkanı Peter Drummond şunları söyledi: "İngiliz firmalar onlardan daha cesur. Bizim yurtdışında önemli bir itibarımız var dolayısıyla yüksek kaliteli tasarımlar arayan istekli müşterilere eleştiri geliyor."

Firma Goldman Sachs bankasına göre gelişme potansiyeli bulunan ve 11 gelişmekte olan ekonomiden ikisi olan Türkiye ve Nijerya'da çalışıyordu. Bunların arasında aynı zamanda Meksika, Endonezya ve Vietnam bulunuyor.

Aecom danışmanı olan ekonomist Muriel Muirden mimarların güçsüz ekonomilerden kaçtığını söyledi ve ekledi. "İngiltere ve Avrupa'daki ekonomik büyüme ve yatırımcı korkaklığı firmaların daha da uzaklara gitmesi demek. Brezilya, Çin ve Hindistan gibi dinamik ekonomiler karma kullanım gelişmi ile ilgili ilginç imkanlar sunuyor. Devingen para, Kuzey Afrika ve özellikle de Mısır'a taşınıyor.

Libya Lükse Önem Veriyor
Camden temelli mimar Dexter Moren Ortakları bu yıl 100 milyon Pound'luk Wadi Alswani Tatil Köyü, 350 yataklı lüks bir otel ve 45 villa ile Libya kıyısında bir yerleşim yeri projesi başlatıyor.



Muirden şunları söyledi: "Rogers Stirk Harbour gibi oldukça yüksek profilli projelere karşıyız fakat birkaçı şimdi orada uygulanıyor. Darbe alması zor bir pazar. İlişki ve güven oluşturman gerek."

Labb ekledi: "İngiltere'de son birkaç yılın krokisini çıkararak yeni pazarlar araştırmak ve yurtdışı bağlantıları oluşturmak için çok zaman ve para harcadık ve Libya'yı bu pazarlardan biri olarak kimliklendirdik. Burası büyüyen bir pazar ve deneyimlerimizden yola çıkarak Libya'nın özellikle tarih ve kültür turizmi yönündeki potansiyeliyle bir bölge olacağını söylüyorum."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.