Haberler

Körfez'in çamuruyla 'EXPO adası' önerisi

Tarih: 13 Eylül 2010 Kaynak: Yeni Asır
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Alsancak Limanı'nın başarısızlıkla sonuçlanan özelleştirme girişiminin ardından limanla ilgili olarak devlet tarafından yapılacak yatırımların bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. Demirtaş, "Özellikle körfez taraması çok önemli. Bir an önce yapılmasını bekliyoruz ama yine geri kalınacağı endişemiz var" diye konuştu. Demirtaş, taramadan çıkartılacak olan çamur ile Körfez'de bir ada ve plajlar da oluşturulabileceğini söyledi.

Üçkuyular Projesi
Limanla ilgili gelişmelerin ne yazık ki istedikleri hızda olmadığını açıklayan Demirtaş, İzmir'e 3 milyon kruvaziyer yolcusu getirmek amacıyla Üçkuyular'a bir kruvaziyer limanı projesi hazırladıklarını ancak bunun çeşitli gerekçelerle uzadığını kaydetti. İzmir Alsancak Limanı genel kargo rıhtımının kruvaziyer amaçlı değerlendirilmesi amacıyla Oda olarak bir proje geliştirdiklerini de anlatan Demirtaş, projeye göre aynı anda 5 yeni nesil kruvaziyer gemiyi ağırlayabilecek, geri hizmetleri de dahil tüm gereksinimleri karşılayabilecek modern bir kruvaziyer limanı kurulacağını vurguladı.

Somut Gelişme
Bir türlü gerçekleşmeyen yatırımlar sonucu Alsancak Limanı'nın güç kaybettiğini de ifade eden Demirtaş, Bu nedenle kruvaziyer limanı projesi ile eş zamanlı olarak Alsancak Limanı yük ve konteyner taşımacılığı fonksiyonuyla ilgili olarak da bir proje hazırladıklarını söyledi. Tamamlanması öngörülen 3 etaplı proje sonunda yatırımları tamamlanan ve yenilenen Alsancak Limanı'nın 3.5 milyon TEU konteyner kapasitesine ulaşmasının hedeflendiğini belirten Demirtaş, "İTO tarafından İzmir Alsancak Limanı'nın kruvaziyer ve konteyner limanı amaçlı iki projesinde yer alan öneriler Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın 20 Haziran 2010'daki toplantısında gündeme geldi. Toplantıda önerilerimiz uygun görülürken ivedilikle çalışmalara başlanılması kararlaştırılmıştı. Toplantının üzerinden 2.5 ayı aşkın süre geçti. Yaptığımız takip yazışmalarına Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, DLH Genel Müdürlüğü ve TCDD Genel Müdürlüğü olumlu yanıtlar verdi. Viyadüklerin limana indirilmesine ilişkin imar planı değişikliği ÖYK kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak gözlerimiz daha somut gelişmeler arıyor" dedi.

Ortak Hayal
Körfez taramasından çıkarılan malzemenin de değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Demirtaş şöyle konuştu: "Bu malzemenin kullanımı ile İzmir Körfezi ortasında EXPO için hayal ettiğimiz adacık oluşturulmasını ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun son zamanda gündeme getirdiği Körfez'de denize girilmesi ve İzmir'in plajları fikri için kullanılmasını öneriyoruz. Çünkü şu anda Urla açıklarındaki Yassıca Ada, plaj olarak kullanılıyor. Belediyenin başarılı bir organizasyonu var. Ama orası İzmir Körfezi değil. Hepimizin hayali Körfez'de denize girilmesi. EXPO için hazırladığımız projede EXPO adası ve plajları projesi vardı. Projeye göre İnciraltı ve Çiğli arasındaki 6 km'lik mesafe, tünel ve viyadüklerle bağlanıyor. Körfez'de liman yaklaşım kanalı için yapılacak taramalar sonucu ortaya çıkacak dökü malzemesi Körfez'in dip akıntılarını engellemeyecek, doğal döngüye bir zarar vermeyecek şekilde uygun bir yerde depolanıyor ve burada bir ada oluşturuluyor. Bu ada İnciraltı'ndan başlayacak 3 bin 180 metre uzunluğundaki tünelin bittiği yerde konumlanıyor. Bu adada rekreasyon alanları ve plajlar oluşturuluyor. Belediyemizin, hepimizin ortak hayali olan Körfez'de denize girme hayalimiz gerçeğe dönüşür."

"Geç kalmayalım"
Ekrem Demirtaş, konteyner limanının kısa ve orta vadede yapılacak yatırımlarla imajını düzeltmesi ve sonrasında özelleştirilerek tevsii projesi, büyük gemilerin gelebilmesi için yaklaşım kanalı projesinin bir bir hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Demirtaş, şöyle konuştu: "Körfez taraması en öncelikli konulardan biri ama bu konuda hiç bir adım atılmadı. Yine mi geri kalıyoruz endişemiz var. Ancak aldığımız bazı duyumlara göre liman, devlet tarafından minimum yatırımla düzlüğe çıkartılmaya çalışılacak ve sonrasında büyük yatırımlarını şart koşmayacak şekilde özelleştirilecek. Böylesi bir yatırım planı Alsancak Limanı'na makyajdan öte bir şey kazandırmaz. İzmir Limanı tevsii projesinin ilk fizibilitesi 1998 yılında yaptırıldı. Üzerinden 12 yıl geçilmesine rağmen somut bir gelişme yok. İzmir Alsancak Limanı bir 12 yıl daha bekleyemez. Hükümetimizin 2023 yılında 500 milyar dolar dış ticaret hedefine inanıyoruz ve bunun en az 100 milyar dolarının İzmir'den yapılması gerektiğine inanıyoruz. Ama bu hedeflere ulaşılması için en kısa sürede adımlar atılmalı."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.