Haberler

Ortadoğu’nun En İyi Mimarları Türkler

Tarih: 1 Ekim 2010


Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Middle East Architect Awards / Ortadoğu Mimarlık Ödülleri sahiplerini buldu. Tabanlıoğlu Mimarlık yine ödüllerle yurda döndü.

En iyi mimar, en iyi mimarlık ofisi, en iyi genç mimar ve en iyi mühendis dallarında verilen ödüllerden en önemlisi olan ve ödüle ismini veren "Yılın Mimarı" Ödülü bu yıl Melkan Gürsel ve Murat Tabanlıoğlu'na verildi. Bu bölümde Tabanlıoğlu Mimarlık ayrıca ofis olarak 2010'nun en iyi iki mimarlık ofisinden biri olarak ilan edildi.



Projelerin değerlendirildiği bölümde ise System İnşaat tarafından inşa edilen Tabanloğlu'nun Libya'da gerçekleştirdiği Trablus Kongre Merkezi 2010 yılının "En İyi Kurumsal ve Kültürel Yapı"sı seçildi. Bu bina ayrıca kendi kategorisi dışında da, yarışmaya 13 farklı dalda aday gösterilen 133 proje arasında, tüm kategorilerde Orta Doğu"da gerçekleşen en iyi iki binadan biri olarak yılın "en övgüye değer bina"sı ilan edildi. 3000 kişilik kapasitesiyle Tripoli'nin tam merkezinde bulunan şehrin ilk ve en modern yapısı olarak Libya'nın en etkin inşaat şirketlerinin başında gelen Sytem İnşaat tarafından geliştirilmiş olan Merkez'in inşaatına 25.05.2009 tarihinde başlandı ve rekor bir sürede 15.02.2010 tarihinde yapısal çalışmaları (tasarım, arazi düzenleme ve altyapı) dâhil olmak üzere kamuya teslim edildi.

Ortadoğu'da tasarım yapan mimarların ve bölgede son dönemde gerçekleşen binaların değerlendirildiği bu prestijli ödüle bu yıl Türkiye'den sadece Tabanlıoğlu Mimarlık layık bulundu. Mimarlık, tasarım, inşaat ve yatırım dünyasından geniş bir katılımla 28 Eylül gecesi Dubai Park Hyatt Otel'de gerçekleşen törende toplamda 4 ödülü kucaklayan Melkan Tabanlıoğlu, Ortadoğu'da gerçekleşen yatırımlarda yaratıcı katkılarıyla etkin bir güç olmaya başlayan Türkiyeli mimarları temsilen, ödüllerini aldı.

Kavramsal ve fiziksel bağlamda Ortadoğu'nun mimari geleceğinde çağdaş bir düzeyi hedefleyen yarışma komitesi Türkiye'de üretilen mimarlığın vizyonlarına büyük katkıda bulunduğunu ve Tabanlıoğlu Mimarlık'ın bu anlamda, yarışmaya katıldığı Trablus Kongre Merkezi projesinin yansıra diğer projeleriyle de, üst düzey bir mimarlık örneği oluşturduğu vurguladı.

MEA Ödülü'ne proje dalında sadece Tripoli Kongre Binası ile katılan Tabanlığlu Mimarlık, yapımı bir Türk firması olan System İnşaat tarafından Libya'da başarıyla gerçekleştirilen bu proje ile kazandıkları bu yeni ödülle, bölgede gerçekleştirilmesi hedeflenen çağdaş yapılanmaya katkılarının süreceği müjdesini veriyorlar.

Ödül Jürisi:
Daniel Hajjar, HOK Dubai Başkan Yardımcısı
Hisham Youssef, Gensler
Yahya Jan, NORR Group Consultants International Başkan Yardımcısı
George Katodrytis, Professor, the American University of Sharjah Mimarlık Fakültesi
Nathan Hones, Stride Treglown, Genel Müdürü

Tripoli Uluslararası Kongre Binası - Rakamsal ve Teknik Bilgi
Tripoli Uluslarası Kongre Merkezi, 3000 kişilik kapasitesiyle Tripoli'nin tam merkezinde bulunan şehrin ilk ve en modern yapısıdır.

Binanın inşaatına 25.05.2009 tarihinde başlanmış olup, 15.02.2010 tarihinde yapısal çalışmaları (tasarım, arazi düzenleme ve altyapı) dâhil olmak üzere kamuya teslim edilmiştir.

Tripoli'nin merkezinde, havaalanına 35 km uzaklıkta bulunan toplantı salonuna ulaşılması son derece kolaydır. Salon, palmiye ve okaliptüs ağaçları ile dolu yeşil alanların arasında bulunmakta olup çevresindeki birçok lüks otel, spor tesisi ve kütüphanesiyle Tripoli'nin en işlek konumlarından birinin tam ortasındadır.

System Construction'ın denetiminde, bu süreç, 260 gün olarak tahmin edilen süreden daha kısa bir süre içerisinde tamamlanmış bulunmaktadır.

Kompleks, birçok toplantıya ev sahipliği yaparken üst düzey konforu da beraberinde sunmaktadır.

Toplantı salonunda sunulmakta olan tesisler şu şekildedir:

Merkez 51,500 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir.
26,500 metre karesi bina alanı,
33,600 metre karesi yeşil alan,
2,400 metre karesi de çeşitli hizmet tesislerini içermektedir.
Konferans Salonu (2)
Bakanlık Suiti
Ana Salon
Başbakanlık Suiti
Başbakanlık Salonu
VIP Toplantı Salonu
Toplantı Odası
Basın Salonu
Restoran ve Mutfak
VIP Lounge

Bu yapının özelliklerinden biri, dünyanın ikinci en büyük "mesh screen" e sahip olmasıdır.

Yapıya ayrıcalık ve özgünlük katan ikinci özellik ise, dünyada ilk kez cephe kaplama ve giydirme sistemlerinin kullanılmış olmasıdır. Bu uygulama yaklaşık olarak 9000 metrekare örgü kaplamayı kapsayan dekoratif bir soğuk cephe uygulamasıdır.

Diğer cephede kullanılan bir diğer yeni yöntem ise, asmalı olarak sarkıtılan 14 metre uzunluğunda cam kolon yüzeydir.

Bu toplantı salonunda kullanılan en son tasarım teknolojisi ışığında, ses ve ışıklandırma sistemi ile tek bir ekrandan bu hizmetlerin kontrol edilebileceği tesis kurulmuştur. Bu sistem (MPDP), dünyadaki benzeri konferans merkezlerinde kullanılan en büyük ekranlardan biridir.

Libya'da yeni bir çelik yapı temeline uygulanarak inşa edilen, ilk modern toplantı merkezidir.

Bu binanın en geniş alanı, 56 metrelik paylaşılan ışık ile 3476 metrekarelik ana toplantı salonudur ki bu salonda kullanılan çeliğin toplam ağırlığı 6250 tona ulaşmaktadır.

Su Isıtma ve Soğutma Enerjisi yeraltı yapısı, kontrol merkezinden kontrol edilse de kendine ait kontrol merkezi binasına da sahiptir.

Merkez bina, birinci derece depremlere dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Binanın çeşitli yerlerinde kullanılan modern LED ışıklandırma sistemleri yaklaşık olarak 21 kilometre uzunluğundadır.

Toplantı merkezi binasının altyapısının montajı için özel olarak tasarlanmış dekoratif ışıklandırma üniteleri kullanılmıştır.

Bu binada kullanılan dekoratif ışıklandırma üniteleri 45,5 ton ağırlığında ve 10,000 parçadan oluşmaktadır.

System İnşaat şirketinin deneyim ve işgücü ile (+/- 560 Türk Çalışan ve +/- 410 Yabancı Çalışan) Tripoli Kongre Merkezi Binası, 15.02.2010 tarihinde kullanıma hazır olarak teslim edilmiştir.

Proje Gelişimi
Genç ve dinamik bir şirket olan System İnşaat, Libya'da çeşitli projeleri tamamlamanın ardından 25.05.2009 tarihinde,Tripoli Uluslararası Kongre Merkezi Binası projesine başlamıştır.

Güçlü ve yetenekli teknik kadrosu ile System İnşaat 60 gün içerisinde kazı ve güçlendirilmiş beton işleri dâhil olmak üzere inşaatın yüzde 33'ünü bitirmiştir.

Çelik yapı temelinin devam eden inşaat sürecinde, her bir saatin öneminin bilincinde olan teknik kadro, planlandığı şekilde daha önceden belirlenen çelik bileşenleri monte etmiştir.

Diğer bir yandan, daha önceden belirtilmiş olan tasarım konumlarında, güvenli ve planlı bir şekilde dâhili ve harici kaplama malzemelerinin üretimine başlanmıştır. Güçlendirilmiş çelik ve beton inşaatına rağmen, mekanik ve elektrik uygulamalarının altyapısı koordinasyon dahilinde entegre biçimde başlatılmıştır.

10 Ağustos 2009'da çelik yapının son aşamasına gelinmesiyle, çatının kaplaması da tamamlanmıştır. Bunu takiben, mimari kaplamalar ve duvar ayraçlarının inşaat süreci başlamıştır.

Giydirme adı verilen mimari konseptin uygulanması ile gerçekleştirilen bina altyapısını takiben, kongre merkezinin temel hatları ve tasarımı belirmeye başladı. Mimari iç tasarımın, zemin inceleme ve asfaltlama ile paralel olarak yürütülmesi sağlanırken, ışıklandırma ve mekanik altyapı ile yaya geçişleri inşa edildi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.