Haberler

Sana dün bir haritadan baktım aziz İstanbul!

Tarih: 11 Mayıs 2011 Kaynak: Sabah


Fotoğrafçı Utku Topal, bankacı Ufuk Mumay ve çevirmen İlkem İbrahimoğlu, İstanbul'u yakından tanımak isteyenler için bir internet sitesi kurdu. Siteye girenler harita üzerinden çeşitli yürüyüş rotaları oluşturabiliyor, tarihi eserler hakkında bilgi alabiliyor

İstanbul sevdalısı fotoğrafçı Utku Topal, bankacı Ufuk Mumay ve çevirmen İlkem İbrahimoğlu, kentteki en önemli tarihi eserleri ve bunların gezilebilir durumda olanlarının yerini belirleyip fotoğraflayarak google map'e aktardı. Topal, Mumay ve İbrahimoğlu, kurdukları 'walkingistanbul. com' adlı siteyle de yürüyüş rotaları oluşturarak, tüm eserleri bir arada görme fırsatı veriyorlar. Rotaların yer aldığı google map'lerdeki baloncukları tıklayarak o noktada hangi eserin olduğu görülebiliyor. Eserler hakkında fotoğraflı bilgiler veren sitede, müzelerin tüm telefon ve adresleri de yer alıyor.

FOTOĞRAFLAR DA VAR
Öncelikle tarihi yarımadadaki eserleri google map üzerine noktalayarak işe başlayan üç arkadaş, işaretlenen her noktada, esere ait bir fotoğraf ve kısa bilgilere yer veriyor. Bu noktalar bir araya getirilerek de çeşitli yürüyüş rotaları oluşturuluyor. Böylece, İstanbul'un görmek istediğiniz yerlerini yürüyüş rotalarından seçiyor ve eserin yanındayken walkingistanbul.com'a bağlanarak eser hakkında bilgi alabiliyorsunuz. Siteden, kentteki müzelerin bulunduğu yerleri ve internet sitelerinin adreslerini öğrenebiliyorsunuz. Sitede ayrıca İstanbul'da gerçekleştirilen kültür sanat etkinlikleri, kent hakkındaki haberler ve otel bilgilerine de ulaşmak mümkün. Kenti keşfetmenin en kısa yolları, en güzel İstanbul fotoğrafları da sitede bulunuyor. "Kenti kendiniz keşfedin" sloganıyla yola çıktıklarını belirten Utku Topal, "Her gün yanından geçtiğimiz onlarca eserin kime ait olduğunu, kim tarafından yaptırıldığını merak ederek başladık çalışmamıza. Bu eserleri nasıl anlatacağımızı tartıştık uzun uzun. Gördük ki bizim gibi kente dair kaygıları olan, kenti keşfetmek isteyen çok kentli var. Bunu en kolay, en ulaşılabilir şekilde google map aracılığıyla yapabileceğimize karar verdik ve yola koyulduk. Sitede 200 e yakın eser var, hepsini tek tek yazmak zor oldu. Projeyi yaparken maalesef sponsor bulamadık, tamamen gönüllülük çerçevesinde bir yılda tamamladık" diye konuşuyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.