Haberler

Incity'de kimsenin dolabı kimseye benzemiyor

Tarih: 14 Ocak 2006 Kaynak: Referans
Özellikle İstanbul'da şehir içinde kalmış sanayi bölgelerinin dönüşüm projelerinde loftları da görmeye başladık. Loft dairelerde kapı, gardırop, mutfak dolapları gibi malzemeler farklı tasarımcılar tarafından müşterinin isteğine göre üretiliyor. Yani kimsenin kapısı, dolabı başkasına benzemiyor. Evler sahibinin istekleri, ihtiyaçları ve hayat tarzına göre inşa ediliyor. Ama bu daireler hakkında mimarlık kitaplarının üzerinde durduğu nokta, mobilyaya fazla ihtiyaç göstermiyor oluşu. Tarzın yaratıcıları Amerikalılar. 1950’li yıllarda eski fabrika ya da hangarlarda hem çalışıp hem de yaşayan artistler için tasarlamışlar, şimdi ABD halkının yüzde 50’si bu tip evlerde yaşıyor.

İstanbul'da ise Dündar İnşaat'ın Ataşehir'de inşa ettiği Incity, içinde yer alan loft daireleriyle iddialı bir proje. 322 konut üzerine tasarlanan projede büyüklükleri 365-385 metrekare arasında değişen 22 loft daire bulunuyor. Teras genişliği 200 metrekareyi bulan bu dairelere 200 başvuru gelmiş. Daireler ocak ayı sonunda satışa çıkarılacak. Aslında hangi tutar üzerinden satılacağı belli değil. Ancak Dündar İnşaat Pazarlama ve Satış Müdürü Ceren Kumbasar, alıcıların az çok fikri olsun diye bir fiyat aralığı belirlediklerini ve dairelerin 950 bin dolar ile 1 milyon 70 bin dolar aralığında satılabileceğini söylüyor. Incity'nin Türkiye'nin ilk ve tek loft projesi olduğunu öne süren Kumbasar, loft dairelerini şu sözlerle anlatıyor:
"ABD'de Donald Trump'ın bu tür projeleri var. New York'ta odalar duvarlarla değil, hareketli mobilyalarla birbirinden ayrılıyor. İç mimariye müşteri karar veriyor, mimar ve tasarımcılarımıza ne iş yaptığını, yaşam tarzını, evinde nelerin olmasını istediğini anlatıyor, daire de buna göre inşa ediliyor. Örneğin ince uzun bir koridordan mı geçmek istiyorsunuz, tarif ediyorsunuz. Dairelere kamuoyunun yakından tanıdığı kişilerden talep geldi. Satılacak sayının on katı üzerinde bir talep geldiği için önceliğe göre daire satışı yapacağız. Açık artırma yöntemi atik değil, bedeli neyse onu alacağız. Projeyi duyduğunda müracaat edenlere öncelik vereceğiz ardından ilanla gelenleri davet edeceğiz. Bu anlamda büyük bir lüksü yaşıyoruz. Bu evlere sahip olmak için sadece maddi gücünün olması yeterli değil, biz müşteriyi seçiyoruz"

ABD bu konuda önde gidiyor
Asansörlerin apartman dairelerinin ortak özellikleri arasında yer almaya başladığı 1920'lere kadar en üst katlar yaşamak için en az arzulanan yerlerdi. Bu tavan arası daireleri daha çok güvercinlere ev olurdu. Penthouse'ların estetik açıdan değişmesi için bir süre beklemek gerekti. New York'un en pahalı penthouse dairesini finansçı Martin Zweig 70 milyon dolara satın aldı. Bu daire The Pierre Hotel'de yer alıyor. Penthouse daireler konusunda ABD önde gidiyor. Dünyada nefes kesen bir daire almak isteyenler ve kariyerinin en üst noktasında olan kişiler pethouse dairelere ilgi gösteriyor. Penthouse'lar bir anlamda statü sembolü. Manzarası, yüksek tavanları, şömine ve cam tavanları dünyadaki penthouse'ların olmazsa olmazları.

En yükseği Dubai Towers'ta olacak
Dubai Holding'in Levent'te inşa edeceği 300 metrelik gökdelenin en üst katında da "penthouse" tipi süper lüks daireler yer alacak. Yüksek olan kulede sadece konut ve butik otel bulunacak. İstanbul 4. Levent'teki İETT'nin eski garajının bulunduğu arazi üzerine yapılacak Dubai Towers İstanbul'da 300 metrelik bir numaralı kuleye “Residans & Otel Kulesi”, alçak olan iki numaralı kuleye ise “Şirket Kulesi” adı verildi. Burgu şeklindeki kulelerde en fazla dikkati 300 metrelik yüksek kulenin tepesindeki "penthouse (çatı katı)" tipi dairelerin çekmesi bekleniyor. Boğaz ve İstanbul manzarası sunacak olan bu dairelerde jakuzi gibi birçok seçkin özellik standart olacak. İş, yaşam merkezi olarak gerçekleştirilecek Dubai Towers İstanbul'un inşaatına bu yıl başlanarak iki yılda tamamlanması planlanıyor. Kulelerin inşaatını üstlenen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) sermayesinin yüzde 80'i Dubai Holding bünyesindeki Dubai International Properties'e, yüzde 20'si ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait.

Klasik apartmanlar demode olacak
Garanti Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Kürşat Tuncel, İstanbul’da artık her hayat tarzına yönelik projeye ihtiyaç olduğunu ve klasik mahalle apartmanlarının süratle demode olacağını söyledi. Tuncel, "İnsanlar artık kullanmadıkları alanlara para ödemek ve bakımını üstlenmek istemiyorlar. Artık televizyon odası, misafir odası gibi atıl odalar yerine, giysi odaları talep ediliyor. Refah düzeyi artıkça bu istek hobi odası gibi taleplere dönüşüyor. Boşanma oranları ve yalnız yaşama eğilimi büyük şehirlerde bariz şekilde artıyor, bu da konut dizaynlarını ve tarzını etkileyecek bir gelişme” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.