Haberler

Galataport iptal, ihale yenilenecek

Tarih: 4 Şubat 2006 Kaynak: Zaman

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Galataport diye bilinen ve yasal engellerle karşılaşan 3 milyar 538 milyon Euro bedelli İstanbul Karaköy kruvaziyer yat limanı ve turistik tesisler ihalesinin iptal edildiğini ve bu kararı önceki gün onayladığını açıkladı.

NTV televizyonunun Kayseri'de yaptığı özel röportajda Unakıtan, "Galataport ihalesi iptal edildi, dün (perşembe) ben onayladım." dedi. Maliye Bakanı yeni ihale konusunda ise "Bu proje ile çıkmayacağız, değişik bir proje ile çıkacağız." açıklamasını yaptı. Unakıtan, 1 Şubat'ta TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Galataport ihale dosyasını Yüksek Planlama Kurulu'ndan geri istediğini ve ihaleyi gerçekleştiren Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne göndereceğini, TDİ ihale komisyonunun da yasal gelişmeleri dikkate alarak ihaleyi iptal edeceğini umduğunu ve kendisinin bunu onaylayacağını söylemişti. İstanbul Şehir Plancıları Odası'nın itirazı üzerine Danıştay 6. Dairesi ocak ayı başında, Galataport projesiyle ilgili imar planı değişikliğini onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı işleminin yürütmesini, bakanlığın imar yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle ocak ayı başında durdurmuştu. Yaz aylarında yapılan ve imar yetkisini Özelleştirme İdaresi'ne veren yasa değişikliğine karşı Anayasa Mahkemesi'ne yapılan iptal başvurusu ise reddedilmişti. İstanbul Karaköy Limanı'nın yeniden inşası ve işletmesini kapsayan proje için Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından 16 Eylül'de tekliflerin açıldığı ihalede, İsrailli Ofer ailesi ortaklığı Royal Caribbean Cruises ve Global Yatırım Holding önderliğindeki konsorsiyum 3,538 milyar Euro (yaklaşık 4,3 milyar dolar) ile en yüksek teklifi vererek 49 yıllık işletme hakkı kazanmıştı. İhale, Denizcilik İşletmeleri tarafından kendisine verilen yetki çerçevesinde yapılmış, ardından Özelleştirme İdaresi onayıyla nihai karar mercii olan Yüksek Planlama Kurulu'na sunulmuştu. Maliye Bakanı Unakıtan, ihalenin iptali konusunda alıcı firmaya gerekli bildirimin yapılacağını kaydetti.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.