Haberler

Eleştirilere dayanıklı granitler

Tarih: 23 Mayıs 2006 Kaynak: İstanbulHaber Yazan: Korhan Gümüş

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz “Türkgranit” firmasının yetkilileri, granitlerinin her türlü kullanım koşullarına ve eleştirilere dayanıklı olarak imal edildiğini belirterek, İstanbul’da Çin malı granitlerin hızla Türk granitleri ile değiştirilmesi gereğine işaret ettiler.

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl İstiklal Caddesi’nin yer döşemeleri değiştirilmeye başlanmış, inşaatın sonuna doğru “yılbaşına kadar bitirme” talimatı ve o günlerdeki yoğun yaya ve araç trafiği yüzünden yeni döşenen taşların üzerinden iş makineleri ve kamyonlar geçirilmesi nedeniyle Taksim Meydanı tarafında taşlarda bazı çökmeler olmuştu.

Taşlar neden değişiyor?
Daha önceki taşların Tünel tarafı iyi bir işçilikle yapılmış gibi gözüküyor. Yalnızca yapımcı firma değişiklik yapılacağı için kapakların etrafını kapatmamış durumda. Peki bu yapılmış döşeme tamir edilmek yerine neden değiştiriliyor? Taşların kalınlığı ve sertliği dikkate alındığında dönüşlerin ve eğimlerin sağlanması içinapılan kesme işlemlerinin çok maliyetli ve zahmetli bir işçilik gerektirdiği biliniyor.

Eski taşlarla yeni taşların farkı nedir? Ek maliyet getirecek mi?
Bu sorular yetkililer tarafından şöyle cevaplandırılıyor:
Yeni taşlar da eskileriyle aynı kalınlıkta. Ancak ilk döşediğimiz taşları, yani gri, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç renkli düzenlemeyi mimarlar da beğenmediler. Onlar “döşeme tek renk olmalı” deyince biz de değiştirmeye karar verdik. Böylece demokratik bir yönetim fikri sergiliyoruz.

Gerçekte bu iş kısa sürede tamamlanıp, düzeltilip, iş en çok bir ay içinde teslim edilebilirdi. Ancak bu getirilen eleştirilere yeterli bir cevap olmazdı. Bu nedenle “biz isteyince tamir ettiler” demesinler diye yeniden yapmaya karar verdik. İstanbul’un gözü önünde olan bir yerde bir iş yapınca bunu dikkate almak zorundasınız.

Maliyet konusuna gelince, İstanbul’da o kadar çok iş yapılıyor ki, bu işin ek maliyeti nasıl olsa başka işlere yedirilir. Bu sizi ilgilendirmez. Siz onu düşünmeyin.

Asıl mesele Çin malı olan bu granitlerin eleştirilere dayanıksız olmalarıdır. Bunu test ettik ve bu nedenle şimdi döşettiğimiz her granitin üzerine kırmızı renkli “Türk Malı” etiketini koyuyoruz. Çünkü esnafta, halkta Çin mallarına karşı bir tepki var.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.