Haberler

Turizmin kalbine Yeni Terminal

Tarih: 25 Mayıs 2006 Kaynak: Türkiye
Antalya’dan sonra turizmin yoğunlaştığı bölge olan Dalaman’a yapılan yeni Dış Hatlar Terminali haziran ayında işletmeye açılıyor. ATM Havaalanı İşletme tarafından yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen terminal planlanan tarihten 8 ay önce hizmete açılırken 150 milyon dolara maloldu. Yeni terminalin birçok bakımdan ilkleri taşıdığını söyleyen ATM Havaalanı İşletme Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, terminalin 10 milyon yolcu kapasiteli olduğunu söyledi. Arslan, şu anda eski terminalde yılda 3 milyon yolcunun giriş çıkış yaptığını vurgularken yeni tesisle bölge turizminin de gelişeceğini ifade etti.

16 Ayda Tamamlandı
Hüseyin Arslan, 1985’te yaptırılan mevcut Dış Hatlar Terminali’nin aradan geçen zaman içerisinde artan yolcu sayısına cevap veremez hale geldiğini, turistlerin saatlerce beklediğini ve yeni bir dış hatlar terminali yapılması zorunluluğunun doğduğunu anlattı. Arslan, 2003 Aralık ayında yap-işlet-devret modeliyle yapılan ihaleyi 24 ay yapım ve 7 ay 20 gün işletme süresi ile ATM Havaalanı İşletme olarak kazandıklarını hatırlatarak, “Normalde 15 Şubat 2007 tarihine kadar bitirmemiz gerekirken biz bu tarihten tam 8 ay önce terminali en ince ayrıntısına kadar dünya standartlarında hazır hale getirdik. Binayı 16 ayda tamamladık ve bu sürenin 6 ayı da temel desteklemesi ile geçti” dedi. Binayı 9 yıl kendilerinin işleteceklerini ve kendilerine 1 milyon yolcu garantisinin verildiğini söyleyen Arslan, inşaat sürecinde 1800 kişiye istihdam sağladıklarını, işletme faaliyete geçince de 1500 kişilik bir çalışan olacağını kaydetti. Projeye kredi aldıklarını vurgulayan Aslan’ın verdiği bilgiye göre, yeni Dış Hatlar Terminali’nin ana binası 149 bin metre kare, ilave 8 bin metre karelik itfaiye binası ve apron bariyer binası, arıtma binası, çöp imha binası olmak üzere toplam 157 bin metre kare büyüklüğü ile mevcut terminalin yaklaşık 5 katı büyüklüğünde. Terminal binasının yanı sıra, 14 yeni uçak park pozisyonuna imkan sağlayan 210 bin metre kare büyüklüğünde ilave apron, 600 araçlık otopark ve CIP salonu bulunuyor.

Antalya’ya Yetişecek
Dalaman Havaalanı’nın Kaş’tan Marmaris-Datça’ya kadar uzun bir kıyı şeridine hizmet verdiğini hatırlatan Aslan, “Bu bölge, Kaş, Kalkan, Fethiye, Göcek, Sarıgerme, Marmaris, Gökova ve Datça gibi Türkiye’nin en çok bilinen uluslararası turizm destinasyonlarını kapsıyor. Yörenin mevcut 220 bin olan belgeli yatak kapasitesinin, 35 bin yataklı Dalaman Turizm City gibi projelerle yakın bir zamanda 300 bini aşacağı düşünülüyor. Antalya ise Türkiye’de en yüksek sayıda turist çeken turistik destinasyon olarak lider konumda ve 2005 yılında 7.5 milyon turist ağırladı. Dalaman’ın da yakın zamanda Antalya’ya yetişeceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Farklı Mimari
Dalaman yeni Dış Hatlar Terminali birçok anlamda da ilki barındırıyor. Projenin mimarlığını yürüten Emre Arolat da binanın çevreye duyarlı olduğunu belirterek, “Binada alışılmadık mimari yaklaşımlar var. Doğal malzemeler kullanılıyor. Peyzaj içerde de devam ediyor. Bölgenin güçlü botanik yapısı terminalde yaşatılacak. Bütün mekanları ve tavanlar hissedilebilir biçimde ve kendini gösteren bir bina” dedi. Arolat, binada güneş kırıcı sistemlerin de yapılacağını ve bunun da klima kullanımını yüzde 30-40 oranında azaltacağını vurguladı. Arolat, ilk defa bir terminalde McDonalds, KFC gibi uluslararası markaların da yeralacağını dile getirdi.

Dalaman’da Turist Arttı
ATM Havaalanı İşletme Müdürü Hamdi Güvenç ise bu sene Türkiye’ye gelen turist sayısındaki azalmaya rağmen Dalaman’da bu sayının arttığını söyledi. Güvenç ülke genelindeki turist sayısında yüzde 10’luk düşüşe rağmen Dalaman’da yüzde 17 oranında artış yaşandığını vurguladı. Bu artışta İngilizlerin payının yüksek olduğunu dile getiren Güvenç, “Buraya gelen turistin yarısına yakını İngiliz. Bu sene ülkemize gelen turistlerde en çok azalma Almanlarda yaşanıyor. Diğer yandan burada çok sayıda yerleşik İngiliz var ve bunların ülkelerine gidip gelmesi de etkili oluyor” dedi. Güvenç, sene sonu itibarıyla ülkemize gelen turist sayısında azalma olmayacağına inandıklarını söyledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.