Haberler

İhale yapıldı, Yeşil Türbe’nin restorasyonu nihayet başlıyor

Tarih: 29 Mayıs 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Fatih Karakılıç

Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Sultan Mehmed tarafından 1421 yılında Bursa’da yaptırılan Yeşil Türbe’nin restorasyonu nihayet başlıyor.

Geçtiğimiz yıl Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç arasında imzalanan protokol sonrası başlanan proje çalışmaları tamamlandı ve restore ihalesi gerçekleştirildi. İhaleyi 1 milyon YTL’ye Usra-Pekerler ortaklığı kazandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl her türlü onarım masraflarını karşılamak üzere restorasyon işini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne verdiği Yeşil Türbe’de çalışmalara hemen başlanacak. Bakanlık nezdindeki proje çalışmalarının tamamlanması ve TOBB’un 1 milyon YTL’lik ödeneği Bursa Valiliği’nin emrine havale etmesiyle ihale yapıldı. Vali Yardımcısı başkanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TOBB’u temsilen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü temsilcileri, Bayındırlık ve Özel İdare Genel Sekreterliği temsilcilerinin de bulunduğu 11 kişilik ihale komisyonu, firmaların fiyat teklifleri ve yeterliliklerini değerlendirdi. Daha önce kamuoyuna açıklanmayan 1 milyon 160 bin YTL’lik keşif fiyatından yüzde 15 daha düşük fiyat veren Bursalı Usra ile İstanbullu Pekerler İnşaat ortaklığı teklifi kabul gördü. Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılacak sözleşmeler ve yer tesliminden sonra Yeşil Türbe’de 15 gün içinde restore çalışmalarının başlayacağı öğrenildi. Restore çalışmalarının bir yılda bitirilmesi hedefleniyor. Yeşil Türbe, renkleri birbirini tutmayan banyo fayanslarından kurtarma ve iç duvarlardaki rutubeti önleme amacıyla yıllardır restore edilmeyi bekliyordu. Senelerdir projeleri hazır olmasına rağmen restorasyon çalışmaları parasızlık sebebiyle başlatılamıyordu.

Türbede Çelebi Mehmet ve ailesi medfun bulunuyor
Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Sultan Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılan türbe kentin doğusunda Yeşil semtinde bulunuyor. Yeşil Cami’nin hemen karşısındaki Yeşil Türbe, Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği mekanlardan biri oluyor. Mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Nakkaşları Ali bin İlyas Ali, Mehmed el Mecnun’dur. En dar yüzü 8,45 m, en geniş yüzü 8,87 m olan sekizgen prizma bedene sahiptir. Bu bölümlerde, ayet ve hadisler yazılıdır. Yeşil çinilerle kaplı olmasından dolayı türbeye Yeşil Türbe ismi halk tarafından verilmiştir. 1855 depreminde büyük hasar görmüş 1864’te horasanla sıvanarak bugünkü görünümüne sokulmuştur. Sekizgen platformun ortasında Çelebi Sultan Mehmet’in kendisine has vakarı ile duran tamamen çini dekorasyona sahip sandukası yer almaktadır. Üzerinde kabartma sülüs celisi ile yazılı kitabesi vardır. Güneyinde oğulları Mustafa ve Mahmud’a ait sandukalar yer almaktadır. Kuzeyindeki ise oğlu Yusuf’a aittir.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.