Haberler

Manhattan-Haydarpaşa Bürokrasi Engeline Takıldı

Tarih: 4 Haziran 2006 Kaynak: Akşam
TCDD'nin Haydarpaşa Garı ve Limanı'nı kapsayan 5 milyar dolarlık geri dönüşüm projesi, bürokrasiye takıldı. Projeye ait imar planı için aylardır beklenen onay halen gelmezken, Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) ve Toprak Mahsulleri'ne ait taşınmazların devrinde de sorun çıktı.

13 Milyon YTL Ödenecekti
TCDD, Haydarpaşa Garı'na ilişkin çalışmalarını rapor haline getirerek, Ulaştırma Bakanlığı'na sundu. Raporda, Hazine arazilerinin TCDD'ye devrine yönelik tapu sorununa işaret edilerek, bunun çözülme aşamasına geldiği kaydedildi. Üzerinde vakıf şerhi bulunan taşınmazlar için 700 bin YTL'lik yasal taviz bedeli ödeneceği belirtilen raporda, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) taşınmazlarının devri konusunda sorun yaşandığı ifade edildi. TMO ile yaşanan sorunların çözümü için siyasi destek istenen raporda, TMO'nun taşınmazlarının alımı için 13 milyon YTL ödeme yapılacağı belirtildi.

ÖİB: Belediyeyle Çözün
Raporda, taşınmazlar konusunda yaşanan soruna da işaret edildi. Bölgedeki Türkiye Denizcilik İşletmeleri taşınmazlarının TCDD'ye devredilmesini istediklerinin belirtildiği raporda, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) bu taşınmazları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devretme kararı aldığı ifade edildi.

Raporda ÖİB'nin, sorunu Büyükşehir Belediyesi ile çözmelerini önerdiği aktarıldı. Daha önceki imar planlarında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın istediği değişikliklerin gerçekleştirildiği ve tekrar bakanlığa gönderildiği bildirildi. Ancak buna rağmen projenin hala onaylanmadığı ifade edildi. Projeyle ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı bekleniyor.

Mimarlar Yarışacak
Raporda, kentsel dönüşüm projesinin hazırlanması için uluslararası boyutta bir proje yarışmasının yapılacağı kaydedildi. Dünyanın önemli mimar ve mühendislerinin proje yarışmasına katılması sağlanacak.

Yap-işlet-devret Modeli Olacak
TCDD Haydarpaşa Garı ve Limanı Projesi için yapılan çalışmalarda, tarihi eserlerin ve İstanbul'un siluetinin korunması ile yeşil alanlara ağırlık verilmesi dikkate alınacak. Yaklaşık 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek Haydarpaşa kompleksi içerisinde yat limanı, yat kulübü, kuruvazör limanı, hastane, oteller, kongre ve kültür merkezi, konutlar, iş merkezleri, ticaret alanları, alışveriş merkezleri, spor merkezleri, parklar, okullar ve otopark bulunacak. İhale yap-işlet-devret modeli ile yapılacak.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.