reklam

Haberler
12 Eylül 2001 Çarşamba

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

ABD şokta / Dünya Ticaret Merkezi'nin her iki kulesi de yıkıldı / Binlerce ölü, onbinlerce yaralı var
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'u da hedefeleyen, topyekün bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Washington'da Pentagon binasına ve New York'ta Dünya Ticaret Merkezi'ne uçaklarla yapılan intihar saldırılarının ardından ABD ordusu alarma geçti, Beyaz Saray boşaltıldı.
11 Eylül 2001 Dünya

'Yıkılmaz ikizler' böyle çöktü 
Teknoloji harikası olarak nitelendirilen 110'ar katlı İkiz Kuleleri, kamikaze saldırısıyla büyük yara aldı. Bir süre sonra alevlerin ve patlamaların sarstığı binalar büyük gürültü ve toz bulutuyla çöktü. 'Yıkılmaz' denilen 410 metrelik dünyanın en yüksek 4. binası Manhattan yarımadasının en ucunda bulunuyordu. 1972 yılında inşa edilen ve 37 milyon dolara mal olan kulelerin mimarı Japon Minuro Yamasaki. Toplam 406 bin metrekare kullanım alanına sahip binaların her birinin inşasında 12 bin ton beton 290 bin ton çelik malzeme kullanıldı. 192 metre temel
12 Eylül 2001 Akşam

Libeskind'in Berlin Yahudi Müzesi açıldı
Daniel Libeskind'in tasarladığı Berlin Yahudi Müzesi'nin, 9 Eylül Pazar günü, Daniel Barenboim yönetimindeki Chicago Senfoni Orkestrası'nın Mahler'in 7.senfonisi eşliğinde gala açılışı yapıldı. Açılışa davet edilen Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau, Başbakan Gerhard Schröder ve politika, sanat ve iş çevrelerinden 850'den fazla davetli, konserden sonra kalıcı sergiyi gezdiler.Boş olarak 1999'de halka açılan müze binasını, iki sene içinde 450 binden fazla kişi gezmişti
10 Eylül 2001 Arkitera

Vural: "4 yılda tüp geçişi bitireceğiz" 
Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, Marmaray Projesi'nin ihale dokümanlarının hazırlanmasının 8 ay süreceğini ve daha sonra ihale aşamasına geçileceğini belirterek, "4 yılda tüp geçişi bitireceğiz" dedi. Bakan Vural, İstanbul Konseyi'nin 2. Dönem İlk Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi ve demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaatı olan "Marmaray Projesi"nin etüd çalışmalarının 1983 yılında yapıldığını, 1998'de de Boğaz'ın iki yakasındaki Gebze-Halkalı arası mevcut banliyö hatlarının yüzeysel metroya dönüşüm projesinin hazırlandığını dile getirdi.
10 Eylül 2001 Turk.net

İkiz kuleleri uçaklar değil, yangın çökertmiş 
New York'ta dün gerçekleştirilen terörist saldırısından önce yıkılabileceğine kimsenin inanmadığı Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerinin, dev uçakların çarpmasının ardından çıkan yangın sonucu çöktüğü bildirildi. Tufts Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Mesut Sanayei, "Günümüzde inşa edilen hiçbir bina, bu tür bir saldırı ve yangına dayanamaz" dedi.
12 Eylül 2001 Turk.net

İsrailli mimar da şaşırdı
Dünya Ticaret Merkezi'nin İsrail'de yaşamakta olan mimarlarından Aaron Swirski yaptığı açıklamada binanın uçak çarpması sonucu yıkılmış olmasının mühendislik açısından şaşılacak bir durum olduğunu söyledi.Swirski Dünya Ticaret Merkezi'nin inşası sırasında bu tür bir terör atağının düşünülmediğini ancak binanın yüksekliğinden dolayı uçak çarpması ihtimalinin göz önüne alınmış olduğunu ve binanın bu tür bir kazaya dayanacak şekilde dizayn edildiğini söyledi. Binanın ana kasnağının bir tüp şeklinde yapıldığını söyleyen Swirski'ye göre çarpma kasnağın bir kısmını delse bile binanın tamamını yıkmaması gerekiyor. 
12 Eylül 2001 Zaman

3. bina da çöktü New York 
Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerinin yanında bulunan 47 katlı 7 nolu bina çöktü. Bunun yanında dördüncü binanın da çökmek üzere olduğu belirtiliyor.
12 Eylül 2001 Turk.net

Dünya Ticaret Merkezi Kompleksi'nde 7 bina bulunuyor 
Dünya Ticaret Merkezi kompleksinde 7 bina bulunuyor. Bunlar arasında İkiz Kuleler olarak bilinen 110'ar katlı 2 binanın yanı sıra 47 katlı 1, 9 katlı 2 büro binası, 8 katlı ABD Gümrük Binası ve 22 katlı otel yer alıyor. Her biri 405 metre uzunluğundaki ikiz kulelerin değeri ise 1 milyar 250 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.
12 Eylül 2001 Turk.net

İtalyanlar Çimentaş yönetimine girdi
Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası T.A.Ş hissedarlarına ait yüzde 56.1 oranındaki şirket hissenin İtalyan inşaat şirketi Caltagirone'nin çimento şirketi Cementir Holding S.A'ya satılmasının ardından, dün şirkette yönetim değişti. Başkan Öner Akgerman ve Başkan Vekili İlhan F. Gürel ile 4 Yönetim Kurulu Üyesi istifa etti. İstifa eden eski yönetim kurulu üyelerinin yerlerine, Cementir'i temsilen 6 yabancı atandı. Çimentaş'ın açıklamasına göre, şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Murahhas Aza'lık görevine Walter Montevecchi, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği'ne Francesco Caltagirone getirildi. Çimentaş Topluluğu İcra Komitesi Çalışma Esasları yeniden düzenlendi üyeliklere, Genel Koordinatör Mustafa Güçlü ile Koordinatörler Ali İhsan Özgürman, İ. Ali Özinönü, Ergun Olgun ve Gino Corsi atandı.
12 Eylül 2001 Hürriyet

Polonya’ya Türk imzası 
Polonya’yı ziyaret eden baba Busc’un “Bugün tarla, yarın yarım San Francisco olacak” dediği dev projede, hastane, üniversite, eğlence merkezi, spor kompleksi, termik santral, oteller zinciri, Formula 1 pisti yer alacak. Epit ve KRVZ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Vahap Toy, dünyanın en büyük projelerinden biri olarak değerlendirilen ve 23 Türk firmasının yüklenici olarak yeralacağı bu projenin 4 milyar dolara malolacağı , Türk ekonomisine 1 milyar dolar gelir sağlayacağını belirtti. 
12 Eylül 2001 Türkiye

Kazakistan’a Türk mührü 
Kazakistan’ın bağımsızlığının 10. yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirilen etkinliklere davet edilen Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e projelerini sundu. Küçük bir yerleşim birimi iken 1997 yılında Kazakistan’ın yeni başkenti ilan edilen Astana’nın modern bir kent görünümünde yapılandırılması için oluşturulan ve yerli ve yabancı mimar ve şehir plancılarının hazırladıkları projeleri değerlendiren Uluslararası jüride yer alan Ahmet Vefik Alp, Astana’da İslam Ülkelerinde mimarlık ve şehircilik temalı bir konferans verdi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde kabul edilen Alp, yeni başkentin şehir planı ve hazırlanan projeler hakkında bilgi verdi. Alp kabulde, yeni başkent Astana için Uluslararası mimarlık ve akademisi bünyesinde başkentin sembolü olarak hazırladığı bir ekogökdelen projesini Nazarbayev’e takdim etti. Ekoloji ve sürdürülebilirlik kavramına ahenkli tasarlanan ve kendi enerji ihtiyacını kendi karşılayan Ekogökdelen’in her beş katta bir bahçe katı yer alıyor. Proje maketini incelerken heyecanlanan Nazarbayev’in, “Bu binayı yapabilirmiyiz?” sorusu üzerine Ahmet Vefik Alp ise Astana’nın şekillenmesinde Türk imzası olması gerektiğini ifade etti.
12 Eylül 2001 Türkiye

İstanbul B.B.'si 2002 yatırım programı web ortamında
2002-2006 yatırım programında yer alan 928 adet projenin çok yönlü olarak sorgulanmasına imkan veren ‘’Yatırım Programı Veri Tabanı’’ web sitesinde yayına verildi. Toplam tutarı 4 Katrilyon 525 trilyon 487 milyar lira olan projelerin aşağıdaki kriterlere göre Sorgulanmasına imkan sağlandı. 1. Sektör ve alt sektöre göre sorgulama 2. Müdürlüğe göre sorgulama 3. Proje türüne göre sorgulama 4. İlçeye göre sorgulama Bu şekilde, hangi sektörde hangi müdürlüğün ne tür yatırım projelerinin bulunduğu; hangi ilçede belediyemizin ne tür yatırımlar yapacağı konusunda çok basit ve hızlı olarak bilgi alma imkanı bulunuyor. 2002 Yılı Yatırım Programı APK Daire Başkanlığı Araştırma Müdürlüğü tarafından ayrıca kitap olarak hazırlanıp, yayınlandı.
11 Eylül 2001 İBB

Küre Dağları'nda yol yapımına DHKD'den tepki İstanbul 
Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) Türkiye Genel Müdürü Tansu Gürpınar, Küre Dağları Milli Parkı'ndaki yol yapım çalışmalarının durdurulması gerektiğini belirterek, "Milli parkın mutlak koruma zonunu ortadan ikiye ayıracak bu yol, ekolojik bütünlüğü bozar" dedi.
11 Eylül 2001 Turk.net

Gişelerin kaldırılması Konsey gündeminde
Kamu Kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan İstanbul Konseyi bugün İSKİ Genel Müdürlüğü binasında toplanacak. Vali Erol Çakır, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve çok sayıda üst düzey yöneticinin katılacağı toplantıda Boğaz köprülerindeki gişelerin kaldırılması görüşecek. Konsey'in gündeminde ayrıca, üniversite öğrencilerine burs verilmesi, su havzalarının korunması, afetlere karşı alınacak önlemler, atıkların geri kazanılması, sağlık ocaklarının yeniden yapılandırılması ve tüketicilerin bilgilendirilmesi gibi konular da yer alacak.
11 Eylül 2001 Sabah

Havalimanı 3'üncü piste kavuşuyor
İstanbul'un hava trafiğini rahatlatabilmek amacıyla Atatürk Havalimanı'nda inşaatına başlanan 3. pist ay sonunda hizmete girecek. Geçtiğimiz günlerde, İstanbul'a gelerek yapımı devam eden pistte incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, "İstanbul hızla büyüyen bir metropol.. Mevcut 2 pist dünya kenti İstanbul'un yükünü kaldırmıyordu. İnşa edilen 3. pisti ay sonunda en azından uçakların kalkışı için hazır hale getirmeye çalışıyoruz" dedi.
11 Eylül 2001 Sabah

Alacahöyük'te en büyük Hitit odası bulundu 
Çorum Alacahöyük'te 66 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarının bu yılki bölümü sona ererken, en büyük Hitit odasının ortaya çıkarıldığı bildirildi. Alacahöyük'te bulunan 91 parça eser ise Çorum Müzesi'ne teslim edildi.
11 Eylül 2001 Turk.net

Yıkım ve yapım tanrısı Şiva'nın tapınağı bulundu 
Hindistan'da yıkım ve yapım tanrısı Şiva'nın tapınağı bulundu. Tapınağın, Keşmir'in orta kesimlerindeki Chandanwari bölgesinde 3 bin 800 metre yükseklikteki bir mağarada bulunduğu bildirildi. Üzerinde Şiva'nın 30 santimetre uzunluğunda putu bulunan tapınağın, bölgede hayvanlarını otlatan Müslüman bir çoban tarafından farkedildiği belirtildi.
11 Eylül 2001 Turk.net

Hitit eserleri Almanya'da sergilenecek 
Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yapılan kazılarda çıkarılan Hitit eserleri, Kültür Bakanlığı ve Alman Hükümeti'nin işbirliğiyle Almanya'da sergilenecek. Çorum'un Boğazkale İlçesi Boğazköy (Hattuşa) kazı merkezi Başkanı Alman Arkeolog Jürgen Seeher, serginin çok geniş kapsamlı olacağını söyledi. Seeher, "İlk defa Hititler üzerine bu kadar geniş kapsamlı bir sergi açılıyor" dedi.
11 Eylül 2001 Turk.net

Osmanlı'nın ilk medresesi ziyarete açılıyor
Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı Temsilciliği ile Eczacıbaşı Holding tarafından restore edilen Osmanlı Devleti'nin ilk medresesi ''Süleyman Paşa Medresesi'', 13 Eylül'de kapılarını ziyaretçilere açacak. Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan ve 1332 yılında inşa edildiği belirlenen Süleyman Paşa Medresesi, 13 oda ve bir dershaneden oluşuyor. Osmanlı döneminin avlulu medrese örneğinin ilki olan 19 kubbeli Süleyman Paşa Medresesi, BM Kalkınma Programı Temsilciliği ile Eczacıbaşı Holding tarafından 32 trilyon lira harcama yapılarak restore edildi.
12 Eylül 2001 Hürriyet

Eylül 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
           01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Uluslararası Aydınlatma Kongresi ve Fuarı
06-16 Eylül 2001
 İSTANBUL

Ürün Tanıtımı

İznik Çini Vakfı'ndan İznik Çinileri

Hem geleneksel hem de modern desenleri kullanarak İznik Çinilerini  sadece  pano olarak değil aynı zaman da mimari uygulamalarda kullanmak mümkün.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz