reklam

Haberler
21 Eylül 2001
Cuma

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

Gökdelenlerdeki tehlike 
TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, ABD'deki terörist saldırıların ardından İstanbul'da da son yıllarda birbiri ardına yükselen gökdelenlerdeki en ciddi riskin "deprem ve yangın" olduğunu belirtti. Gökdelenlerin aynı anda ve aynı mekanda bir kaç bin kişinin çalışmasını gerektiren ofis ve iş binaları için bulunan teknolojik bir çözüm olduğunun altını çizen Ekinci, "Dünyanın hiç bir yerinde konut amaçlı gökdelen olmaz. İstanbul'da ise böyle bir zorunluluğu olmayan konut işlevi için dahi gökdelenler yapılmaktadır.
20 Eylül 2001 Turk.net

7. Uluslararası İstanbul Bienali yarın başlayacak 
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen '7. Uluslararası İstanbul Bienali' yarın başlayacak. Bienal kapsamında yarın basın toplantısı, performans gösterileri ve tekne gezisi gerçekleştirilecek. Etkinliğin açılış töreni saat 19.00'da Aya İrini Müzesi bahçesinde yapılacak.
20 Eylül 2001 Dünya

Tarihin Dönüm Noktalarında Bir Mimar Clemens Holzmeister
Mimar Clemens Holzmeister'in mimari eserleri ve suluboya resimlerinin yer alacağı Türkiye - Avusturya işbirliği ile düzenlenen "Tarihin Dönüm Noktalarında Bir Mimar "başlıklı sergi,  Ekim 2001-Ekim 2002 tarihleri arasında Ankara, İstanbul ve Yurtdışında çeşitli mekanlarda izlenebilecek.
Holzmeister'in dünya tarihinde büyük dönüşümlerin yaşandığı bir dönemdeki uluslararası kariyeri, serginin konseptine esin verdi. Mimarın çalışmaları, otobiyografisindeki kendi ifadesini çağrıştıran "Tarihin Dönüm Noktalarında Bir Mimar" başlığıyla ve mimarın çok yönlü üretimini temsil eden temalar altında sunuluyor.
21 Eylül 2001 Arkitera

İkiz Kuleler, 2.3'lük depreme yol açtı 
Dünyanın canlı yayında tanık olduğu terör dehşetiyle ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kuleleri'nin çeliklerini 25 bombaya eşit enerjinin erittiği, çöken kulelerin de 2.3 şiddetinde depreme neden olduğu açıklandı. İkiz Kuleler'e çarpan Boeing 767 ve 757 tipi yolcu uçaklarının her birinin, yakıtlarının infilak etmesi sırasında, 25 bombaya eşdeğer bir enerjiyi açığa çıkardığı bildirildi. Stanford Üniversitesi'nden Steven Block, çarpmanın etkisiyle ortaya çıkan enerjinin, 1945'de Hiroşima'ya atılan atom bombasının gücünün 25'te birine eşit değerde olduğunu belirtti.
21 Eylül 2001 Akşam

İkizlerin yerine 4 KULE
Saldırılarla yerle bir olan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin (WTC) ikiz gökdelenlerinin yerine, her biri 50 katlı dört kule inşa edileceği bildirildi. İnşaat alanına, hayatını kaybedenlerin anısına anıt dikilecek.
Dünya Ticaret Merkezi’ni birkaç ay önce 3.2 milyar dolar karşılığında 99 yıllığına kiralayan konsorsiyomun başkanı Larry Silverstein "merkezin duygusal ve ekonomik nedenlerle yeniden inşa edilmesinin kaçınılmaz olduğunu" bildirdi. Silverstein, "Bu eylemi gerçekleştiren kişiler açıkça bizim yaşam tarzımızı yıkmak istediler. Onlara, zafer kazandıkları duygusunu tattırmak gerçek bir trajedi olur" dedi. 
21 Eylül 2001 Milliyet

Beton olsaydı ABD'de kuleler çökmezdi
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, ABD'ye yönelik terörist saldırın ana hammaddesi çimento olan olan betonun önemini gözler önüne serdiğini söyledi. Son yıllarda Türkiye'de de beton yerine çelik kontrüsyon kullanılmasına yönelik tartışmaların başlatıldığını söyleyen İğnebekçili, ‘‘Dünya Ticret Merkezi, çelik yerine beton olsaydı çökmezdi. Yangın, çeliğin mukavemetini düşürdü ve bina çökerek 5 bin kişinin ölümüne neden oldu. Ankara'da Sayıştay binası günlerce yandı ama sapasağlam ayakta kaldı’’ dedi.
21 Eylül 2001 Hürriyet

Çimentocuların bu yıldan da ümidi yok 
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, çimento sektöründe uzun zamandır beklenen canlanmanın kasım 2000 ve şubat 2001'de yaşanan ekonomik krizler nedeniyle bu yıl da gerçekleşmesinin mümkün görünmediğini söyledi. Türk çimento sektörünün soruları ve çözüm önerilerinin anlatıldığı basın toplantısında konuşan İğnebekçili, 'Bugün insanların ellerindeki paralarla en son yapmayı düşündükleri şey bir gayrimenkul satın almak. Sektördeki fabrikaların birçok ünitesi kapandı. Önümüzdeki günlerde piyasalar, iç talep açılmazsa sorunlar daha da büyüyecek.
21 Eylül 2001 Akşam

Bayındırlık Bakanlığı'nda devir teslim 
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na atanan Prof. Dr. Abdülkadir Akcan, bakanlığa vekalet eden Devlet Bakanı Tunca Toskay'dan görevi devraldı. Bakan Akcan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda gerçekleşen devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın önemli, önemli olduğu kadar da sorumluluk gerektiren bir bakanlık olduğunu ifade etti.
20 Eylül 2001 Turk.net

'Azıcık' gelişmişiz
DİE'nin genişletilerek yapılan 'Bina Sayımı İstatistikleri'ne göre 16 yılda konut sayısı iki kat arttı. Ama altyapı açısından bir arpa boyu yol alındı. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) dar kapsamlı olarak 1984'te yaptığı bina sayımı, genişletilerek yinelendi.İstatistikler, son 16 yıl içinde bina sayısının ikiye katlandığını, gelişmişlik unsuru olarak nitelendirilen su, kanalizasyon
gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında da 'arpa boyu' da olsa yol alındığını gösteriyor.DİE 2000 Bina Sayımı İstatistikleri'nde konutların yapısı, kanalizasyon, su ve ısıtma sistemleri inceleniyor. Sosyal politikalar bu istatistikler ışığında bir zemine oturtuluyor.
21 Eylül 2001 Radikal

Rıhtıma dev proje 
Antalya'nın turistik ilçesi Alanya'nın en işlek caddeleri İskele ve Rıhtım için dev proje hazırlığı. Belediye Meclisi, Başkan Hasan Sipahioğlu Başkanlığı'nda olağanüstü toplanarak İskele Caddesi ve Rıhtım'ı yeniden düzenleyecek olan 'Kıyı Band Kentsel Projesi' yapılması için encümene yetki verdi. Alanya'nın en işlek bölgelerinden olan iki caddenin görünümünü değiştirecek olan çalışmayı belediye
21 Eylül 2001 Akşam

Datça Yarımadası ağaçlandırılacak 
Muğla'daki Datça Yarımadası'nın ağaçlandırılacağı bildirildi. Vali Lütfi Yiğenoğlu başkanlığındaki Muğla İl Daimi Encümeni, sorunların yerinde tespiti amacıyla, kentin değişik ilçelerine bağlı köylerde toplanma uygulaması kapsamında, Datça'nın en uç noktasındaki Knidos Antik Kenti'nde bir araya geldi.
20 Eylül 2001 Turk.net

'İkizlerin yıkılışı çimentoya yarar'
Çimento ve çelik konstrüksiyon arasındaki rekabette son noktayı teröristler koydu. Çöken kulelerin çelik olmasının dünyada beton lehine yeni bir trendin başlamasına yol açması bekleniyor.Bu da en fazla Avrupa'nın birinci, dünyanın yedinci üretici olan Türk çimento sektörüne yarayacak. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yön. Kur. Bşk. Adnan İğnebekçili, "Kuleler beton olsaydı tamamen çökmezdi. Üst ve orta katlar çökerdi. Bu tecrübe ABD'de inşaat sektöründe çok şeyi değiştirecek. Büyük binalarda çelikten betona dönülecek. Türkiye'deki gökdelenlerin çoğunluğu beton. Türkiye'nin ABD'ye olan çimento ihracatında artış yaşanacak." dedi.
21 Eylül 2001 Zaman

Balıkesir Mimarlar Odası, Balıkesir Belediyesi'ne imar davası açtı.
Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Cengiz Dikici, belediye meclisinin imar planı değişikliği kararının, sürdürülebilir yaşam ve tarımsal niteliği bozacağı gerekçesiyle Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını, kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtıklarını belirtti. Bursa İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması yönünde karar verirse, imar planı değişikliği rafa kalkacak. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Cengiz Dikici, "Her türlü alana bina yapılabilir ama bir de Türkiye gerçekleri var. Ülkemizde, ilk etapta uygun alanlara binalar yapılmalı." dedi.
21 Eylül 2001 Zaman

Palmiyeler muhalefete dert oldu 
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser'in, BursaRay kazı çalışmalarının ardından çevre düzenlemesi adı altında 37.5 milyar lira harcayarak alıp Fevzi Çakmak Caddesi'ne diktirdiği ithal 'Garantili Palmiye' ağaçları muhalefetin ağzına sakız oldu.
21 Eylül 2001 Akşam

Bolu'da 'Deprem Müzesi' kuruluyor 
DÜZCE Depremi'nde, 48 kişinin hayatını kaybettiği, 353 kişinin yaralandığı Bolu'da, 'Deprem Müzesi' kuruluyor. Kalıcı Konutlar mevkiine yapılan Deprem Anıtı'nın alt kısmı, müze olarak düzenlenecek.
21 Eylül 2001 Akşam

ANTİK&DEKOR Dergisi' nin Yeni Sayısı
16.yüzyılda gelişen ve 17.yüzyılda giderek yaygınlaşan, yaşamın kısalığını, dünyanın geçiciliğini, ölümün kaçınılmazlığını simgelerle anlatan, ölüdoğa türünde resimlere “hiçliğin hiçliği” anlamına gelen “Vanitas” adı verilmektedir. Ahmet Kamil Gören, vanitas olarak adlandırılan ölüdoğa çalışmalarını ve Türk Resminde İlk Vanitas ile Avni Lifij’i kaleme aldı.
19 Eylül 2001 Arkitera

Eylül 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
           01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Yapı 2001 Ankara 2001 Fuarı

19-23 Eylül 2001
Altınpark EXPo Center, Ankara

Etkinlik

Tarihin Dönüm Noktalarında Bir Mimar Clemens Holzmeister

02-14 Ekim 2001,  Ankara

05-30 Kasım 2001,  Ankara

15-30 Mart 2002,  İstanbul

Nisan 2002,  İstanbul

Ekim 2002,  Ankara

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz