reklam

Haberler
15 Eylül 2001 Cumartesi

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

Daha büyük faciayı çelik yapı önledi
İngİltere'nin başkenti Londra'daki Arup mühendislik yetkililerinden John MacArthur, "Kuleler yana devrilip olduğu yere yıkılmadığı için Tanrı'ya şükretmek gerekiyor. Aksi taktirde şimdikinden çok daha büyük bir facia ile karşı karşıya kalınırdı" diye konuştu. Daily Telegraph gazetesine açıklama yapan MacArthur, binanın yapısındaki 'çelik tüplerin' önemli rol oynadığını ifade etti. İngiliz mimarın açıklamalarına göre ikiz kulelerin dış cephesi, çelikten örülmüş kafesleri içeren kolonlardan oluşuyor. Rüzgarın etkisini hafifletmek için tasarlanmalarına rağmen aynı zamanda her katı da destekliyorlar. İşte bu destek kolonlar yıkılışın binanın temeline doğru olmasını sağladı.
14 Eylül 2001 Sabah

100 bin kişilik istasyon
Aliağa ile Cumaovası arasındaki 80 km'lik hatta metro kazandıracak projenin merkez istasyonun yılbaşına kadar tamamlanacağı açıklandı. Halkapınar'da yapımı devam eden Merkez İstasyonu'nda yerin 30 metre altına kazıklar döşendi. Yapı Merkezi tarafından üstlenen ve 2.4 milyon dolara mal olacak Metro'nun Merkez İstasyonu bu kazıkların üzerinde yer alacak. Yapı Merkezi, İstasyonu yaşanan büyük çaplı ekonomik krize rağmen, sözleşmede belirtilen süreden 3 ay önce, yani yılbaşında bitirecek.
15 Eylül 2001 Yeni Asır

Yapı ve Tasarım sektörüne öğrenci yetiştiren okulların kontenjanları 
2001 ÖYS sonuçlarına göre bu sene Türkiye, KKTC ve yurt dışı okullaradaki üniversitelere alınacak öğrenci sayıları belli oldu. Buna göre Mimarlık bölümlerine toplam 1690 öğrenci, Şehir ve Bölge Planlama bölümlerine toplam 417 öğrenci, İç Mimarlık bölümlerine toplam 26 öğrenci, Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümlerine toplam 92 öğrenci ve İnşaat Mühendisliği bölümlerine toplam 3279 öğrenci alınıyor.

Yukarıda toplam rakamları bulunan bölümlerin üniversitelere göre dağımılarını görmek için tıklayın.
15 Eylül 2001 Arkitera

Gökdelenlerin yıkılması 
Dünyanın en büyük şehri New York'ta iki azametli kulenin bir saat içinde yerle bir olması, istisnasız bütün insanlara dehşet verdi. Bütün dünyada uzun yıllar bina planlama ve uygulamasında, ömür boyu çalışmış mühendis ve mimarlar bile dehşete düştü (ben dahil). Herkesin aynı dehşete düşmesinin birinci nedeni, iki kocaman kitlenin birden, dev uçakların çarptırılması sonucunda yıkılmış olmasıdır. Bu hal, dünyada görülmüş olay değildir. Görülmemiş olmanın da ötesinde, zihinlerde bile hayal edilmemiştir.
15 Eylül 2001 Akşam, Aydın BOYSAN

Türkiye'deki gökdelenler yıkılmazdı
Türkiye'nin en yüksek gökdelenlerinin statik projesini yapan İnşaat Mühendisi İrfan Balioğlu, uçak çarpmasının Türkiye'deki gökdelenleri yıkamayacağını söyledi.Balioğlu, "Yüksek katlı binalar yapılırken yatay yüklere karşı da projelendiriliyor. Deprem sırasında yapıya gelen deprem kuvvetleri öylesine büyük ki, çarpan uçağın binaya uyguladığı yük bunun yanında çok küçük kalır. Dolayısıyla depreme göre projelendirilmiş olan hiçbir bina bir uçağın çarpmasından yıkılmaz. Sadece uçağın çarptığı bölgede hasar meydana gelir." dedi. İnşaat Mühendisi Fikret Berker de, bu faciadan sonra artık gökdelenlerin betonarme olarak yapılacağını ifade etti. 
15 Eylül 2001 Zaman

TERRA-1 hayata geçiyor / Deprem sonrası kentsel konutlar için ihale yapılacak
Başbakanlık Proje Uygulama Birimi (PUB), Türkiye Altyapı ve Kentsel Yeniden Yapılandırma Projesi (TERRA-1) projesi kapsamında, Marmara depremi bölgesindeki kentsel konutların yeniden yapım işleri için, yerli ve yabancı firmaları kapalı zarf usulü ile teklifte bulunmaya davet etti. Buna göre TERRA-1 projesi kapsamında Avrupa Yatırım Bankası'ndan temin edilen kredinin bir kısmı uygun ödemeler halinde inşaat sözleşme paketleri için kullanılacak. Adapazarı'na iki sözleşme paketi, Düzceye'de (Kaynaşlı) 1 sözleşme paketi dahilinde toplam bin 466 adet kentsel konut ve ilgili altyapı işleri yaptırılacak.
12 Eylül 2001 Dünya

Hazine taşınmazları satışında iptal
Anayasa Mahkemesi, Hazine’ye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’unun 3. maddesinin yürürlüğünü durdurdu. Anayasa Mahkemesi heyeti, bugün (dün) yaptığı toplantıda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in söz konusu yasanın 3. maddesinin Anayasa’ya aykırılık iddiasında ilk aşamayı sonuçlandırdı.
15 Eylül 2001 NTVMSNBC

ABD'deki terör, Türkiye'deki plazaları etkilemeyecek
Reha Medin Emlak Hizmetleri sahibi Reha Medin, ABD'yi vuran terör saldırısında, gökdelenlerin yerle bir olmasının, Türkiye'deki plaza satışlarını etkilemeyeceğini söyledi.ABD'deki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine yönelik saldırıların, Türkiye'deki yüksek katlı binaların kiralanması ya da satışını etkilemeyeceği bildirildi. Reha Medin Emlak Hizmetleri sahibi Reha Medin, yaptığı değerlendirmede, saldırıyı çok istisnai bir olay olarak nitelendirdi. 
15 Eylül 2001 Finansal Forum

Seramikten köprü
İlk kez 1998 yılında Midilli adasında başlayan ve her yıl dönüşümlü olarak Ege"nin iki yakasında gerçekleştirilen "Türk-Yunan Seramik Sempozyumu" bu yıl Eczacıbaşı Vitra Seramik Sanat Atölyesi'nde, iki ülkeden seramik sanatçılarını ağırlıyor.İnsanoğlunun yeryüzündeki serüvenine başlangıcından bugüne, ritüellerden günlük yaşama pek çok alanda karşımıza çıkarak eşlik eden seramik, bu kez Ege'nin iki yakasındaki sanatçıların eserlerinde dostluk ve barış mesajlarına dönüşüyor. 
15 Eylül 2001 Zaman

Dünya, 'Ozon Tabakasını Koruma Günü'ne hazırlanıyor
Birleşmiş Milletler tarafından ''Dünya Ozon Tabakasını Koruma Günü'' ilan edilen 16 Eylül Pazar günü çeşitli etkinlikler düzenlenecek. BM'nin 19 Aralık 1994'de gerçekleştirdiği 92. Oturumu'nda alınan karar doğrultusunda ''Dünya Ozon Tabakasını Koruma Günü'' ilan edilen 16 Eylül, aynı zamanda Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü'nün imza tarihi.
15 Eylül 2001 Hürriyet

Dünyanın ilk müze oteli
Geçtiğimiz mayıs ayında açılan Eresin Crown Hotel dünyanın ilk müze oteli olma niteliğini taşıyor. Otelde geçmişi M.Ö. 6-5 yüzyıllara kadar uzanan 49 tarihi eser sergileniyor. Eresin Crown Hotel'in temel kazısı sırasında bulunan ve İstanbul Arkeoloji Müzesi uzmanlarının denetiminde günışığına çıkarılan bu eserler Kültür Bakanlığı'nın izniyle, çıkarıldıkları yerde sergileniyor. Eresin Crown Hotel için kazı yapıldığında tarihi bir yapı kalıntısına rastlanıyor. Yüksek öğrenimini ABD ve İngiltere'de yapan, tarihi çevrenin korunması için çeşitli etkinliklerde de bulunan Müberra Eresin'in talimatıyla temel kazısı hemen durduruluyor.
15 Eylül 2001 Hürriyet

Kent Kurultay’ında yabancı konuklar 
İzmit Kent Kurultayı’nın deprem sonrası gelişen uluslararası ilişkileri sürüyor. Deneyim ve bilgi alışverişinin gerçekleştirildiği görüşmelerin son konukları Japon JICA kurumu ile Hindistan SSP kuruluşu oldu. İstanbul İli Sismik Mikrobölgeleme Dahil Afet Önleme, Azaltma Temel Planı çalışmasına katkı veren Japon JICA (Japon Hükümetine bağlı uluslararası İşbirliği ajansı) uzmanlarından Yoshıtaka Yamazaki ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ile ortak çalışamalar geliştiren Hindistan SSP (Swayan Shıkshan Prayog-Deneyimsel Öğrenme üzerine çalışan STK) kurumundan Suran Jana Gupta toplantıya katıldı. Japon JICA kurumunun temsilcisi Yoshıtaka Yamazaki ile buluşan İzmit Kent Kurultayı ekibi, İzmit’te deprem anı ve sonrası ile Kobe depremi, deneyimleri ve alınan dersler konusunda bilgi paşlaşımında bulundular.
15 Eylül 2001 Türkiye

İzmir Körfezi temizleniyor 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Deniz Kuvvetleri işbirliğiyle İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için çalışma başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Güngör, yaptığı açıklamada, Deniz Kuvvetleri'nden deniz temizleme teknesi kiraladıklarını, amaçlarının, denizin yüzeyinde oluşan sıvı ve katı atıkların toplanması olduğunu söyledi.
13 Eylül 2001 Dünya

Projede örnek uygulama 
Antalya'da ilk kez bir proje, uygulamanın yapılacağı alanda yaşayanlarla birlikte ve onlardan fikir alınarak hazırlanıyor. Esnafın katılımı ile yapılacak Antalya Sobacılar Çarşısı'nda (Demirciler içi) uygulanacak proje için düzenlenecek yarışmaya sadece Antalya'da yaşayan mimarlar katılıyor.
15 Eylül 2001 Akşam

Yeşil Türbe'nin onarımı 
Bursa'nın tarihi simgelerinden biri olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Yeşil Türbe'nin restorasyonu için ödenek beklendiği Bölge Müdürü Özgen Keskin tarafından açıklandı. Keskin, restorasyon çalışmaları ekonomik kriz nedeniyle ödenek gelmeyince yarım kalan Yeşil Türbe gibi Ali Paşa Camii ve Tahtakale'de çalışmaların ödenek gelir gelmez başlatılacağını bildiriyor.
15 Eylül 2001 Akşam

Kültür Bakanlığı'ndan Troya hazinelerini kaçıran arkeoloğa övgü 
Kültür Bakanlığı'nca yayınlanan "Bir İnsan ve Uygarlık Bilimi Arkeoloji" adlı kitapta, değeri bugün bile ölçülemeyen Troya hazinelerini yurtdışına kaçıran Alman arkeolog Heinrich Schliemann'a övgüler yer aldı. Kültür Bakanlığı'nca yayınlanan kitapta, arkeolog Hasan Tahsin Uçankuş, 1873 yılında yaptığı Troya kazısında bulduğu Troya hazinesini yurtdışına kaçıran Alman arkeolog Heinrich Schliemann'ı "bir öncü, bir yaratıcı sanatçı, bir bilge" olarak nitelendirdi.
15 Eylül 2001 Turk.net

Myra Tiyatrosu onarılıyor
Demre'de bulunan Myra Tiyatrosu, 35 yıl aradan sonra üçüncü kez onarıma alındı. İlk kez M.S. 141 yılında, ikinci olarak da, 1966 yılında onarılan antik Myra Tiyatrosu, 35 yıl sonra 3. kez tamir ediliyor. Demre Belediye Başkanı Adnan Genç, yaptığı açıklamada, onarım çalışmalarının, Antalya Müzesi yetkilisi Arkeolog Edip Özgür gözetiminde başladığını belirterek, antik Myra Tiyatrosu'nu, resmi rakamlara göre, günde bin 500 turistin ziyaret ettiğini kaydetti.
15 Eylül 2001 Akşam

Eylül 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
           01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Uluslararası Aydınlatma Kongresi ve Fuarı
06-16 Eylül 2001
 İSTANBUL

Poster

Buy Brooklyn Bridge at AllPosters.com

Brooklyn Bridge
Poster
36 in. x 24 in.
item #: 96811
$7.99

Bu posteri AllPosters.com'dan satın almak için tıklayın

Kitap

Design Drawing 2000 Edition
by William Kirby Lockard, Allen Lockard

List Price: $50.00
Our Price: $40.00
You Save: $10.00 (20%)
Paperback - 280 pages 2000 edition (February 15, 2001)

Avg. Customer Rating: 5.0 out of 5 stars

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz