reklam

Haberler
22 Eylül 2001
Cumartesi

sayfayı haber kaynağında açar
Arkitera'da yayınlanmak üzere haber gönder

Koleksiyon Mobilya'dan Tasarım ve Endüstri Sergisi, Mobilya Tasarımında 21. yüzyıl Değerleri

Koleksiyon Mobilya, "Ofis Mobilyasında Saflığa ve Yalınlığa Yolculuk" olarak tanımladığı "Siddhartha" serisini bir tasarım ve endüstri sergisi ile kamuoyuna sunuyor. "Siddhartha" serisi 3 milyon Euro ile, sektöründe, Türkiye'nin en büyük tasarım yatırımıyla ve tamamen Türk tasarımcıların emeğiyle gerçekleşti. Ayrıştırılabilir ve geri dönüştürülebilir özellikleri, çevreye duyarlı hammadde ve kaynak kullanımı ile "Siddhartha", özellikle Kuzey Avrupa ülkelerindeki tasarım ve üretim ölçütlerine göre üretildi.

Adını ünlü mitoloji kahramanı "Siddhartha"dan alan yeni seri, çağdaş ve fonksiyonel tasarım özellikleriyle "varoluşun en saf hali"nden hareket ediyor. "Siddhartha", tasarım aşamalarında, modernist hareketin simgeleşmiş isimlerinin temsil ettiği pek çok değerden beslendi. Bu yaklaşım, sergide, çeşitli sanat dallarını ve mimariyi etkileyen modern hareketin öncülerine gönderme yapılarak vurgulanıyor.

De Stjil hareketinin kurucusu Theo Van Doesburg, dansı "zaman ve mekan içinde bir hareket" olarak tanımlayan Merce Cunningham, fotoğraf ve resmi birarada kullandığı çalışmalarıyla geçen yüzyılın başından itibaren modernizmin merkezinde yer alan Man Ray, "toplumun tamamının bir sanat çalışmasına dönüştürülmesi" düşüncesiyle sanatta herkesin potansiyel birer katılımcı olduğunu söyleyen Joseph Beuys, doğaya ait renk, desen ve formlardan bağımsız yeni bir dil yaratan Kasimir Malevich ve insan boyutundaki tasarımlarında, şehir hayatı ve sosyal dokuya farklı yaklaşımı ile dikkat çeken Julian Opie gibi sanatçılara ait yapıtların baskıları, sergi düzenlemesinin bir ayağını oluşturuyor.

30 Eylül'e kadar sürecek sergide düzenlemenin bir diğer ayağını ise "Siddhartha" serisinin tasarım öyküsü, kavramsal çalışmalar, mühendislik çizimleri, iş kalıpları, aksam, parçalar ve ürünler oluşturuyor.

Avrupa Birliği standartlarında tasarım ve üretim
Koleksiyon Mobilya'nın, tasarım kriterlerindeki yenilikçi önerileriyle dikkat çeken "Siddhartha" serisi, çağın değerleri ile hayat bulan bütünlüklü bir yapı yaratmak amacıyla tasarlandı.

Ayrıştırılabilir ve geri dönüştürülebilir özellikleriyle çevre kaynaklarını duyarlı biçimde kullanan ve harcanan enerjiyi minimize eden "Siddhartha", özellikle Kuzey Avrupa ülkelerindeki tasarım ve üretim ölçütlerini yerine getiriyor.

Yönetici grupları, toplantı, seminer masaları, dolaplar, çalışma istasyonları, aydınlatma elemanları ve aksesuar seçenekleriyle çalışma hayatının tüm ihtiyaçlarını ele alan "Siddhartha"nın ofis ortamlarına getirdiği en büyük yenilik, taşıyıcı profiller aracılığıyla, geleneksel panel ve masa kompozisyonlarında alternatif çözümler önermesi. "Siddhartha"da panelin yerini alan taşıyıcı profiller, hem masanın ayakları, hem de masa üstünde bir köprü olarak kullanılıyor. Bu köprü, elektrik, data çıkışları, panel, raf, dolap ve aksesuarlar için de altyapı sağlıyor. Sistemde yer alan her ayağın kablo taşımak için altyapı oluşturması, priz çıkışlarının gereksinime göre masada ya da panelde kullanılabilmesi, ofislerde yaşanan kablo karmaşasından kurtarıyor.

Mühendislik ve kalıp çalışmaları Türk tasarımcılarca gerçekleştirilen ve yaklaşık iki buçuk yıllık tasarım süreciyle ülkemizde "ofis mobilyası tasarımı" alanında ilk büyük kapsamlı yatırım olan "Siddhartha" nın tasarımı Faruk Malhan imzasını taşıyor. "Siddhartha"nın çekirdek tasarım ve uygulama kadrosunda ise Gürçağ Özler, Tunga Tuzlacı, Beyhan Yeşil, Barış Muluk, Koray Malhan, Serpil Kıran, Neşat Coşkun ve Filiz Çankaya görev aldı. "Siddhartha"nın tasarım geliştirme sürecine dışarıdan danışman olarak Almanya'dan Wiege Tasarım Grubu Başkanı Michael English ve Swiss Design firmasından E. Hansen'in yanı sıra, detay çözümlenmesi sürecine Almanya'dan danışman mühendis olarak W. Uhlenbrock da katıldı. Avrupa ülkelerinde tasarım tescil işlemleri sürdürülen "Siddhartha" serisi, mühendislik ve kalıp çalışmaları tümüyle Türkiye'de yapılarak üretime hazırlandı.

Tasarıma 3 milyon Euro'luk yatırım
Ev ve ofis mobilyası tasarımı ve üretiminde 30 yıllık birikime sahip olan Koleksiyon Mobilya, tasarım, mühendislik ve kalıp çalışmaları tamamen Türk tasarımcıların ürünü olan "Siddhartha" serisi ile Türkiye'de ofis mobilyası tasarımında bugüne kadarki en kapsamlı yatırımı gerçekleştirmiş oldu.

Türkiye ve dünyada daralan piyasa koşullarına rağmen, 2001 yılında 3 milyon Euro'luk yatırım yapan Koleksiyon Mobilya, ev mobilyasında K Stüdyo ile gelişmiş tasarım ürünlerini geniş kitlelere ulaştırma hedefini, ofis mobilyalarında da "Siddhartha" serisi ile gerçekleştiriyor. Fiyat, kalite ve malzemede optimum noktayı temsil eden "Siddhartha", Avrupa normlarındaki üretim kalitesiyle, Koleksiyon'un ürüne yaklaşımında yurtiçi ve yurtdışı istek ve ihtiyaçları bir bütün olarak değerlendirdiği yeni bir perspektifi de gündeme getiriyor.

Koleksiyon, geçen yıl Antalya, Ankara, Adana gibi merkezlerde açılan mağazaların ardından bu yıl da geçtiğimiz günlerde Eskişehir'de açılan, Gaziantep, Bursa ve İzmir'de de yakında açılacak mağazalarıyla gelişmiş tasarım ürünlerinin geniş kitlelere yaygınlaştırılması faaliyetini sürdürecek.

Mobilya'da 30 yıl
1971'de Ankara'da küçük bir metal atölyesi olarak kurulan Koleksiyon Mobilya, zanaatkarlık deneyimini tasarım alanındaki yenilikçi fikirlerle birleştirerek, 1980'lere özgün ve yeni bir çizgiyle girdi. Bu dönemde endüstri tasarımına yönelen ve tüm üretim birimlerinde teknoloji ağırlıklı önemli bir yatırım gerçekleştiren Koleksiyon, Türkiye'de çağdaş mobilya endüstrisinin öncüsü olarak yerini aldı. Koleksiyon Mobilya, ev ve ofis mobilyalarının yanı sıra, otel, banka, iş merkezleri, üniversite gibi büyük kurumsal yapılar için özel projeler de üretiyor.

Eylül 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
           01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Anytime (Architecture Series)
by Cynthia C. Davidson (Editor), Anyone Corporation
 List Price: $35.00
Our Price: $28.00
You Save: $7.00 (20%)

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz