Köşe Yazısı

2009 Yılı Köşe Yazıları

Toplam 45 köşe yazısı 3 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 21. yazıdan 40. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Orhan AyyüceGüncel MeselelerOrhan Ayyüce, 8 Temmuz 2009
Ekonomi bir gün düzeldiğinde ne olacak? Ben işler normale dönünce tekrar eski alışkanlıklara, iş yapma ve yatırım modellerine devam edileceğini, üstelik mimarın sesinin daha da kısılacağını sanıyorum.
Korhan GümüşKenti Mimarlıktan ArındırmakKorhan Gümüş, 2 Temmuz 2009
Eğer UNESCO meselesine bir çözüm aranıyorsa, yönetimin ne yaptığına değil, mesleki konumlarını sinik bir şekilde kendi çıkarları için kullanan "entellektüel" çevrelerin nasıl bir ayrıcalık peşinde olduğuna bakmak lazım.
Arif Atılganİmar AffıArif Atılgan, 25 Haziran 2009
Yerel seçimler esnasında imar affına karşı olduğunu cesaretle ifade eden ve afsız çözümler üreten tek Belediye Başkan Adayı olan ben, bu konuda birşeyler söyleme sorumluluğunu göstermek istiyorum.
Evrim AltuğHer Canlı Mimarlığı TadamıyorEvrim Altuğ, 18 Haziran 2009
Hayat, insan, vicdan ve doğadan yana bir mimari ve sosyal "proje" ise eğer, zemin etüdünü daha eskiz aşamasında bile iyi yapmak lâzım geliyor. Aksi halde, insan kendi yazgısının içine, ta ki başına yıkılana dek farkına varmaksızın hapsoluyor.
Gürhan TümerMimar Olmayanlardan Mimarlık EleştirileriGürhan Tümer, 10 Haziran 2009
Çeşit çeşit eleştiri vardır. Eleştirilerin kimileri daha bir nesnel, kimileri daha bir özneldir. Kimi eleştirilerin konusu resimdir, heykeldir, kimi eleştirilerin konusu ise şiirdir, romandır. Ve mimari eleştiriler vardır.
Alper Gökhan ErdemJaponya ve Düşündürdükleri... (I)Alper Gökhan Erdem, 3 Haziran 2009
Doğu denildiğinde aklıma nedense ilk olarak bir şekilde gelişimden hep uzak kalmış, zor bir coğrafyada yaşam mücadelesi veren insanlar ve o insanların yüzyıllara dayanan köklü kültürleri gelir.
E. Yılmazgil - P. KusterBirlik Ve/Veya ÇeşitlilikE. Yılmazgil - P. Kuster, 28 Mayıs 2009
Avrupa Birliği yeni parlamentosunu seçmeye hazırlanıyor. Kriz, herkesin olduğu gibi seçimlerin de gündeminde. Böyle bir dönemde biz de biraz paradan bahsetmek istedik.
Deniz DokgözTeoride ve Pratikte YarışmalarDeniz Dokgöz, 25 Mayıs 2009
Yarışmanın açılması ve birinci projenin seçilmesi, mimarlık için son derece önemli bir olaydır ama yeterli değildir. Esas problem "pratik" olarak tanımlayabileceğimiz, yarışma ile elde edilen projenin uygulanması safhasında gerçekleşmektedir.
Hüseyin YanarNihat'ın Köpeği ile Vladimir Ashkenazy ArasındaHüseyin Yanar, 6 Mayıs 2009
Kimbilir kaç yıl önce... Akademi'deki Bina Bilgisi Kürsüsü'nün, Boğaz kenarındaki pencerelerinden Üsküdar'ı gören, her gün önünden irili ufaklı gemilerin aşağı yukarı cirit attığı Boğaz'a bakan büyük odasının büyük orta masasındayız.
Kaya Arıkoğlu Steingruber'in AlfabesiKaya Arıkoğlu, 30 Nisan 2009
Mimari fanteziler finanse etmenin lüksünü Türkiye kaldırabilir mi? Ne yazık ki, sonsuz "Batı" hayranlığı sürdükçe, "aç karnına kaymak yerken karnımızı bozmaya devam etmemiz" kaçınılmaz gibi görünmekte.
Zühre SözeriMimarlığı Performans Sanatlarına Dahil Edebilir miyiz?Zühre Sözeri, 24 Nisan 2009
"Dünya çılgın bir hal aldığına göre biz de dünyaya ilişkin çılgın bir bakış açısı edinmeliyiz." Aslında yazmak istediklerim bu alıntı ile başlayarak devam edecek ve "Mimarlık adına çılgın bir bakış açısı edinilebilir mi?" olacaktı.
Burak AsiliskenderKüflenmiş Peynir Kokusu ve ŞehirBurak Asiliskender, 15 Nisan 2009
Sizlere, "küflenmiş peynir gibi kokan" bir şehirden yazıyorum. Bu tanımlama maalesef bana değil, bir ilköğretim öğrencisine ait. Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Çocuk ve Mimarlık Komisyonu tarafından yürütülen "Nerede Yaşıyorsun?" çalışması sırasında dile getirildi.
Orhan AyyüceYa Bizden Başkaları?Orhan Ayyüce, 8 Nisan 2009
Son günler bayağı hareketliydi... Bir taraftan yeni başlayan yarıyılda öğrencilerimle haşır neşir olurken diğer taraftan da Postopolis adlı bir konferansta Los Angeles ile ilgili bir yazı ve sunum hazırlamaktaydım.
Ahmet Turan KöksalMimarların Referans ÇerçeveleriAhmet Turan Köksal, 1 Nisan 2009
Bilişsel varlığınızın tümünü düşünün. Yani referans çerçevesi: İletişim biliminde, kişinin algılarken o ana kadar sahip olduğu (biriktirdiği) düşünce, tecrübe, gelenek vesairenin bütünüdür. Mimarlık olgumuzun şekillenmesindeki en önemli etkenlerden biridir referans çerçevemiz.
Gürhan TümerKerpiç ve Tuğla ÜzerineGürhan Tümer, 25 Mart 2009
İnsanoğlu uzun süre sınırlı sayıdaki malzemelerle, kerpiçle, tuğlayla, taşla, ahşapla inşaat yapmak durumunda kalmıştır. Günümüzde ise yapı malzemelerinin sayısı hayli kabarıktır. Bu malzemelerin yalnızca iki tanesini, kerpici ve tuğlayı özel bir açıdan bakarak gündeme getireceğim.
Korhan GümüşŞehir HaltlarıKorhan Gümüş, 17 Mart 2009
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şöyle bir ilan asmış: Sizin oylarınızla seçilen Fatih vapuru denize indi... Hayırlı olsun! Kadirbilir belediyemiz bize teşekkür ediyor. Borçlu kalmayalım, madem öyle, hepimize hayırlı olsun. Siyaset konuşunca, bize susmak kalıyor.
Arif AtılganKadıköyArif Atılgan, 11 Mart 2009
Kadıköy, sadece bugünkü ilçe sınırları ile düşünülmemelidir. Yüz yıldır Kadıköy denilince tüm Anadolu Yakası akıllara gelmiştir. Kadıköy bütün Anadolu Yakası'na öncülük etme sorumluluğunu üstlenmek zorundadır. Bu, Kadıköy ve Kadıköylü'ye tarihin verdiği bir görevdir.
Simla Sunay ÖzdemirNasıl Başkan? Nasıl Şehir?Simla Sunay Özdemir, 5 Mart 2009
Çocuklara kent bilinci kazandırmak amacıyla "Nasıl Bina?=Nasıl Biri?" adlı bir proje yürütüyorum. Çeşitli bina resimlerini incelemelerini, çizerek bir canlıya dönüştürmelerini ve nasıl biri yarattıklarını yazmalarını istiyorum. Bütün mimarlar dikkat! Yeni, eski tüm yapılarınız çocukların elinde hayli ilginç yorumlanıyor.
Mahmut ŞenolCümle Kapısından Selametle Çıkıp Gitmeli (Edebiyata Geri Dönüş için Veda Yazısı)Mahmut Şenol, 23 Şubat 2009
Lafı evirip çevirmekle varacağımız yer, cümle kapısının eşik yerinden ötesi değildir. Arkitera'daki bu ondördüncü yazımızdan sonra cümle kapısından dışarı çıkmanın zamanı gelmiştir de lafı getirip koyacağımız taşın gediği işte tam burasıdır.
Hüseyin YanarKara Kutunun SırrıHüseyin Yanar, 4 Şubat 2009
Kara kutuyu ilk gördüğümde her yer bembeyazdı. Yüksekçe bir yerdeydi. Koyu maviye çalıyordu. Karaydı, kapkaraydı. İnce uzundu. Esrarlı bir hali vardı.
Toplam 45 köşe yazısı 3 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 21. yazıdan 40. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız