reklam

Haberler
26 Kasım 2001 Pazartesi

Beyoğlu'nda cinayet
Size bu yazıda, 125 yıldır dimdik ayakta duran tarihi bir binanın nasıl bir cinayete kurban gittiğini anlatmaya çalışacağım. Evet binalar da ölür; ama Türkiye'de elbirliğiyle öldürülür! Hesaplara, vurdumduymazlığa, aflara, taş bir bina ve içinde yaşanan güzel anılar nasıl direnebilir ki. Hoş bir postane olarak güzel güzel hizmet verirken birden müze yapılmaya karar verilen Galatasaray Postanesi, üç yıldır çürüyor. Çünkü içinde yapılan restorasyon demeye bin şahit, berbat işçiliğe karşılık milyarlarca lira fazla para alan müteahhit ve ona bu paraları veren PTT yöneticileri yargılanıyor.

İskelelerine kavuştular
Bebek'te 1.5, Emirgan'da 12 yıl önce kapatılan iskeleler, hizmete girdi. Dün ilk olarak akıntılara dayanamadığı için kapatılan 80 yıllık Bebek İskelesi'nin açılışı yapıldı. Semt sakinlerinin girişimi sonucu Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nce inşa edilen iskele, eski özeliklerine sadık kalınarak yapıldı.

Piriştina'dan liman çağrısı
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Bayındırlık Bakanlığı'na çağrı yaparak, İzmir Limanı'nın geleceği konusunda bir toplantı düzenlenmesini istedi. Büyükşehir Belediyesi, Deniz Ticaret Odası ve bakanlık yetkilileri dahil konunun tüm taraflarının bu toplantıya katılması gerektiğini vurgulayan Piriştina, bu yolla İzmir Limanı'nın geleceği konusunda en doğru kararın verileceğini söyledi.

Avrupa Yatırım Bankası'ndan Türkiye'ye 150 milyon euro kredi
Hazine Müsteşarlığı, Avrupa Yatırım Bankası'ndan konut, atyapı, belediye altyapısı, sağlık altyapısı, küçük işletmelerin desteklenmesi amacıyla 150 milyon euro tutarında yeni kredi sağladı.

Internette Mimar Buluşmaları Büyük İlgi Görüyor
Arredamento Mimarlık Dergisi'nin yayın koordinatörü veY.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı'nda öğretim görevlisi Uğur Tanyeli 20 Kasım 2001 tarihinde Arkitera'da düzenlenen Diyalog'da kendisine gelen soruları ve eleştirilerileri yanıtladı.

İhale Yasası Değişirken...
2886 Sayılı Devlet İhale Yasası'nın değiştirilmesi Türkiye gündeminin en acil konularından biri oldu. Yıllardır değiştirileceği söylenen ve bir türlü yapılamayan yasa değişikliği bu kez AB'nin ve IMF'nin dayatmaları sonucu ivedilikle ele alındı. Yasada yapılacak değişikliklerin, uluslararası ticaretin işlerliğinin kolaylaştırılması ve ihalelerde şaibelerin azaltılması amacına yönelik olduğu anlaşılıyor.

Atatürk adına 'barış köyü'
Turizm Bakanı Mustafa Taşar , Ankara'yı turizme kazandırmayı amaçladıklarını belirterek bu çerçevede sürdürülecek olan ''Ankara Projesi'' nin en önemli ayağını, ''Atatürk Dünya Barış Köyü'' projesinin oluşturduğunu söyledi.

Müteahhite müjde
Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdulkadir Akcan, deprem bölgesinde devletten alacaklı tüm müteahhitlerin alacaklarının Ramazan Bayramı öncesi ödeneceğini söyledi.

Büyük depremin 1026 habercisi
Japon ve Türk bilim adamlarının ortak çalışmasında, Türkiye'yi 17 Ağustos gecesi sarsan Marmara depreminin ilk işaretlerinin, ''günler hatta haftalar öncesinde hayvanlarda, gökyüzünde, denizde ve bitkilerde görülen sıra dışı olaylarda gözlendiği'' belirtildi.

Emlak Vergisi el yakacak
Bina, arazi ve arsaların değeri üzerinden alınmakta olan Emlak Vergisi belediyeler tarafından tahsil edilmektedir. Emlak Vergisi, 4 yılda bir defa olmak üzere verilecek beyannameler üzerinden işyerleri için binde 2, konutlar için binde 1, araziler için binde 1, arsalar için binde 3 oranında tahsil ediliyor.

İpekyolu Vadisi Danıştay’a takıldı 
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi’nin Kurulup İşletilmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürütmesini durdurdu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’un açtığı dava neticesinde alınan karar sonucu, Sakarya ve Kocaeli illeri sınırları içinde yer alan yaklaşık 100 bin dönümlük arazinin, İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi olarak faaliyete geçmesi durduruldu. TMMOB, kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürmüştü.
Türkiye

Uludağ nihayet
Uludağ'ın turizm merkezi ilan edileceğini müjdeleyen Turizm Bakanı Taşar, merkezin üç ayrı bakanlığın yetki alanına girmesinden doğan karmaşanın biteceğini, bu sayede hizmetlerin hızlanacağını savundu.

Prefabrikeler boşaldıkça sökülecek
Depremden sonra gecici iskan amacıyla kurulan ve şimdi boş olan prefabrike konutlar sökülerek koruma altına alınacak. Prefabrike konutların Sayıştay kayıtlarında görünmesi sebebiyle, bu konutlar başka yerlere tahsis edilemeyecek.

Winsa’dan ‘Seve Seve’ % 10 indirim
PVC Pencere Kapı ve Panjur Sistemleri üreticisi Winsa, son günlerde yaşanan olumlu havayı sürdürmek ve çeşitli kuruluşlarca başlatılan ‘Bu Ülke İçin Seve Seve’ kampanyasını desteklemek amacıyla 21.11.2001 tarihinden 30.11.2001 tarihine kadar verilen siparişlerine, %7 ilâ %10 arasında özel indirim uygulayacak. ‘Bu Ülke İçin Seve Seve’ sloganı, duyurulduğu ilk günden beri Türkiye genelinde tüm kuruluşlar tarafından kısa sürede benimsedi. Ekonomik krizden bunalan ve ümidi kaybeden herkese moral vermesi amaçlanan sloganı, her kuruluş serbestçe kullanabiliyor.
Türkiye

Yeni cezaevi projesi askıda 
Adalet Bakanlığı’nın 17 Ağustos Depremi’nde yıkılan cezaevinin yerine Ferizli ilçesinde yapacağı, “F “ tipi cezaevinin yaşanan ekonomik kriz sonrasında askıya alındığı belirtildi. Depremin ilk günlerinde Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır tarafından yer tespiti yapılan yeni cezaevinin 300 dönüm arazi üzerine kurulması planlanıyor. Orman Bakanlığı’ndan yeri alınan cezaevi 2 ayrı bloktan oluşacak ve her blok 375 kişilik olacak
Türkiye

Doğalgaza büyük ilgi
İngiliz yatırımcılar doğalgaz için Çorumïa geldi. Mavi Akım Samsun-Ankara Doğalgaz hattı içinde yer alan Çorum, yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Doğalgazın dağıtımı ve işletilmesine talip olan firmalar, hem şehrin genel yapısını hem de sanayisini inceleyerek fizibilite yapmak için Çorumïa geliyor.

Sayıştay, havaalanı yatırımları raporunu TBMM'ye gönderdi
Sayıştay Başkanlığı'nca havaalanı yatırımları hakkında hazırlanan ayrıntılı rapor, TBMM'ye gönderildi.Raporda, havaalanı sayısındaki artışın "verimlilik ve finansman sorunlarını" da beraberinde getirdiği; yapım işlerinin, kanunla kurulmuş Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü'nden "idari düzenlemelerle" alınıp bir iktisadi devlet teşekkülü olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'ne verilmesinin "Sayıştay denetiminden kaçma" olduğu kaydedildi.

Çözüm: Uygarlık tarihi
Eğitim-Sen tarafından yayımlanan İsmail Aydın 'ın tarih kitaplarıyla ilgili araştırması, Osmanlı döneminden bu yana izlenen ''tarih eğitimi'' anlayışının öncelikle ''siyasi propaganda tarihi'' olduğunu bir kez daha kanıtlıyor...

Tarihi yapı canlanıyor
Turistlerin gözbebeği olan Kuşadası'nda tarihi binalar hayat buluyor. Büyük çoğunluğunda izinsiz tadilat yapıldığı saptanan eski evlerin turizme kazandırılması kararlaştırıldı. Kuşadası'nda tarihi binaların yeniden canlandırılması için tasarlanan projenin ilk adımı atıldı. Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan ve büyük çoğunluğunda izinsiz tadilat yapılan eski evlerin turizme kazandırılması için proje hazırlanacak.

Afgan halkının kayıp hazineleri
1979'da Sovyet işgali ve sonradan gelen Taleban'ın hükümeti ele geçirmesi, Afganistan'ın kültürel birikimini yok olmaya mahkûm etti. Kurtarılabilen eserler ise kaçakçılığa kurban gitti. Le Figaro Magazine dergisinde yer alan habere göre İsviçre'de bir müze, Afgan kültüründen kalan sanat eserlerini bir araya getirip sergilemek için hazırlanıyor.
Cumhuriyet

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun dördüncü konuğu Reşit Soley  04 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Reşit Soley
Tarih: 04 Aralık 2001
Saat: 17:00-19:00

Arkitera Forum'da Soru ve cevapları okumak için tıklayın

Kitap

Timber Construction for Architects and Builders
by Eliot W. Goldstein, Eliot E. Goldstein, Elliot W. Goldstein
Our Price: $59.95
Hardcover - 480 pages (November 13, 1998)

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz