reklam

Haberler
12 Kasım 2001 Pazartesi

sayfayı haber kaynağında açar

10 Kasım'dan 12 Kasım'a...
Geçmişten geleceğe ''iz'' bırakan kimi önemli olayların ''tarihleri'' arasında ''bağlantı'' kurmak yaygın bir davranış... Örneğin, geçenlerde bir tanıdığım dedi ki: ''Terörün ABD'ye darbesi 11 Eylül'de oldu... Faşizmin bizdeki demokrasiye darbesi de 12 Eylül'de olmuştu... Şimdi her yıl 12 Eylül'de gazeteler ve televizyonlar bizdeki değil de ABD'deki darbenin yıldönümü haberleriyle kaplanacak... Sakın bu tarih, bizdeki 12 Eylül'ü unutturmak için de seçilmiş olmasın?..''
12 Kasım 2001 Cumhuriyet

Bolu Dağı Tüneli’nin yapımına Akpınar firması talip oldu
Akpınar, yarım kalan inşaatın yeniden ihale edilmesi talebinde bulundu. Akpınar, kendileri ile birlikte Bolu Dağı Tünelini planlanan sürede bitirecek 4 ila 5 yerli firmanın daha bulunabileceğini bildirdi.Yapımı uzun zamandan bu yana gündemde bulunan Bolu Dağı geçişine GAP bölgesinde toplam 53 kilometre uzunluğundaki Urfa sulama tünellerinin sistemini inşa eden Akpınar firması talip oldu.
12 Kasım 2001 NTVMSNBC

Çanakkale Seramik&Kalebodur'dan Mimarlık Öğrencilerine Proje Yarışması
Çanakkale Seramik&Kalebodur, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğrencileri'ne yönelik olarak "2001 Öğrenci Proje Yarışması" düzenliyor. "İç Mekanlarda Seramik Kaplama Tasarımı" konulu yarışma, İTÜ Mimarlık Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin, yapı kültürü ve yapı malzemesi ile uygun çevre oluşturulması, mimarlık eğitimine katkıda bulunmak ve yetenekli öğrencileri teşvik etmek amacına yönelik olarak organize edildi. Yarışmaya başvurular 20 Ocak 2001 tarihinde son bulacak.
10 Kasım 2001 Arkitera

Büyük Postane
Büyük Postane, Büyük Postane Caddesi'ndedir... İstanbul'da ''posta'' nın bu en büyük hanesi ve adını verdiği caddesi Sirkeci'dedir... Hanenin önemli bir kısmına yayıldığı cadde, bir ucuyla Sultanhamam Caddesi'nden Mahmutpaşa'ya, öteki ucuyla Ankara Caddesi'nden Babıâli'ye açılır ve gündüz vakti her daim trafiği tıkalıdır... Tıkanıklık, postanenin cezbettiği kalabalıktan değil, yola taşan dükkân ve yolu kapatan sokak satıcılarındandır... Hiç kuşkusuz, bir zamanlar kalabalığın temeli bizatihi postanenin kendisiydi...
12 Kasım 2001 Cumhuriyet

Emlakbank konutları gurbetçi Türklere satılacak
TOKİ’nin satışa sunduğu yerler şöyle: “Ataşehir; 935 konut, 74 dükkan, Bahçeşehir; 995 konut; Bilkent –3 etap; 331 konut; Sinanoba; 477 konut; Mavişehir 89 villa; 168 dükkan.”Devletin tasarruf politikası içinde, Emlak Bankası’nın Ziraat Bankası’na devrinden sonra, Emlak Bankası’na ait, 3 binin üzerindeki gayri mülk, Devlet Bakanı Faruk Bal ile Devlet Bakanı Kemal Derviş arasında atılan imzayla, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’na devredildi. Emlak Bankası’na ait gayrimülklerin tapu işlemlerinin de TOKİ’ye devrinin tamamlanmasının ardından, konutlar 15 Kasım tarihinde Almanya’da Marc Grossman’ın öncülüğünde yapılacak bir organisazyonla, Türk işçilerine satılacak.
11 Kasım 2001 Zaman

Anıtkabir’e yeraltı müzesi
Yirmi oda ve iki büyük salondan oluşacak müzede, Türkiye’nin dört bir yanında Büyük Önder’in kullandığı şahsi eşyaları sergilenecek Genelkurmay Başkanlığı’nın projelendirdiği Türkiye’nin en büyük Atatürk ve Cumhuriyet Müzesi, Anıtkabir’in altında açılıyor. Gizli yürütülen müze projesinden önce Anıtkabir’i taşıyan direklerde meydana gelen korozyonun giderilmesi için başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bütün bodrum katlarındaki direkler tek tek açılıp kimyasal madde kullanılarak sağlamlaştırıldı. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınmasının ardından proje tamamlandı.
11 Kasım 2001 Milliyet

'Zemin etüt raporlarını inşaat mühendisleri vermeli'
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Akın Önalp, zemin etüt raporlarının, jeofizik veya jeoloji mühendislerince değil, inşaat mühendisleri tarafından verilmesi gerektiğini söyledi.Önalp, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi’nce düzenlenen “Zemin Koşullarının Depremle Etkileşimi, Zemin–Bina–Deprem İlişkisi ve Zemin İyileştirilmesi” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, yapıların zemin etütlerinin, muhtemel bir afete karşı çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye’de her alanda olduğu gibi yapı bilimi alanında da kavram kargaşası yaşandığını ifade eden Önalp, şunları kaydetti:
11 Kasım 2001 Zaman

12 Kasım depreminin izi silinemedi
Türkiye’yi yasa boğan 12 Kasım depreminin 2. yılında, Bolu ve Düzce’de meydana gelen ağır hasarın izleri henüz silinemedi.Depremde büyük hasar gören Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde kalıcı konut inşaatları hala başlatılamadı. Bolu, Düzce ve Kaynaşlı’da 894 kişinin öldüğü, 4 bin 948 kişinin yaralandığı, 12 Kasım 1999 günü merkez üssü Düzce’nin Kaynaşlı İlçesi olan 7.2 büyüklüğündeki deprem felaketini yaşayan 41 bin depremzede, hala prefabrik konutlardan kurtarılamadı.
12 Kasım 2001 NTVMSNBC

Giresun Limanı yeniden inşaa ediliyor
Giresun’da 20 Şubat 1999 tarihinde meydana gelen fırtınada denizin kabarması sonucu yıkılan Giresun Limanı Mendireği’nin yapılması için karar çıktı.Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) Bölge Müdürü Nurettin Aydın, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, fırtınada yıkılan liman mendireğini yapım ve onarımı için Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılacağını bildirdi.Aydın, mendirek inşaatının 5 trilyon 300 milyar liralık bir ödenekle gerçekleştirileceğini, ödeneğin ise çıktığını, ihalenin ise önümüzdeki günlerde açılacağını belirtti.
12 Kasım 2001 NTVMSNBC

Bakan, gecikmeye kızdı
Sağlık Bakanı Durmuş, Ümraniye Devlet Hastanesi inşaatını eylülde bitirmeye söz veren müteahhite “Yılbaşına kadar teslim etmezsen inşaatı başkasına ihale edeceğim.” dedi.Sağlık Bakanı Osman Durmuş, temeli 1994 yılında atılan Ümraniye Devlet Hastanesi inşaatında incelemelerde bulundu. İstanbul İl Sağlık Müdürü Osman Karaaslan ile hastaneye gelen Bakan Durmuş, müteahhit Neşat Sevencan ile kaba inşaatı bitmiş hastanenin içini dolaştı.
12 Kasım 2001 Zaman

Wall Street, ikiz kulelerin yerine taşınmak istiyor
Wall Street borsasının, 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi'nin (DTM) bulunduğu alana inşa edilecek yeni binalara taşınmak istediği bildirildi.Bu yoldaki öneri, New York Borsa Başkanı Richard Grasso tarafından dile getirildi. New York Kent Meclisi, Wall Street borsasının yenilenmesi ve binaya bir kule eklenmesi için 920 milyon dolar tahsis etmeye hazırlanıyor.Ancak Grasso, "onarım yerine, yıkılan DTM kulelerinin bulunduğu yere yeni bir bina yapılmasının ve borsanın buraya taşınmasının çok daha isabetli olacağını" savunuyor.
12 Kasım 2001 Turk.net

Rize'deki heyelanda ölenlerin sayısı 4'e çıktı
Rize Valisi Bülent Karaçöl, Rize'nin bazı ilçelerinde meydana gelen heyelanlar sonucu, 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 kişiden de haber alınamadığını bildirdi.Bülent Karaçöl, doğu kesiminde bulunan 6 ilçede, heyelanlar meydana gelmeye başladığını kaydetti. Ardeşen, Çamlıhemşin, Pazar, Çayeli, Fındıklı ve Hemşin ilçelerinde heyelanlar meydana geldiğini, ancak en fazla hasar gören ilçenin Çamlıhemşin olduğunu bildiren Karaçöl, "İlçenin Konaklar Mahallesi ve Fırtına Deresi Vadisi'nde yıkılan 2 evde bulunan 4 kişi hayatını kaybetti" dedi.
12 Kasım 2001 Turk.net

Üç santral daha yatırım izni aldı
Enerji darboğazının giderilmesi amacı ile son yıllarda yapımına hız verilen otoprodüktör santral sayıları giderek çoğalıyor. Üç ayrı şirket tarafından hazırlanan 3 otoprodüktör santral yatırımına yönelik olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yatırım izni alındı. Buna göre 2002 yılı içinde hizmete alınması planlanan ve İzmir-Kemalpaşa, Adana-Seyhan ile İzmit'te kurulması öngörülen üç otoprodüktör santrali için firmalar yaklaşık 98 milyondolarlık bir yatırım yapacak. Yılda 1.3 milyar kilovatsaat (kwh) enerji üretecek olan santrallerin toplam yatırım maliyeti 99 milyon dolar olacak.
12 Kasım 2001 Akşam

Nihayet yıkılıyor
Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün bilimsel çalışmaları ile birlikte karınzarı ve akciğer kanserinin en yoğun olarak gözlemlendiği ve kamuoyunda 'Kanserli Kasaba' olarak bilinen Nevşehir'in Tuzköy Beldesi, önümüzdeki yıl mart ayında yıkılacak. Gülşehir ilçesine bağlı beldedeki yeni, Cumhuriyet ve Hürriyet mahallelerindeki konutlarda yapılan çalışmalarda, yapı taşlarındaki 'Zeolit' grubu liflerden kanserojen madde içeren 'Ereonit' isimli maddenin karınzarı ve akciğer kanserin yol açtığı anlaşılmıştı.
12 Kasım 2001 Akşam 

Bazalt taşı umut oldu
Diyarbakır Mermer firmasının Belçika, Hollanda, İtalya ve Almanya'daki firmalara gönderdiği bazalt numuneleri beğenildi. İhracat çalışmaları başlatıldı.Dimer (Diyarbakır Mermer) Firması tarafından numune olarak Belçika, Hollanda, İtalya ve Almanya'daki firmalara gönderilen bazalt ürünleri beğenildi. Geçen yıl Olağanüstü Hal Bölge Valiliği koordinatörlüğünde ve GAP- GİDEM (Girişimci Destekleme Merkezi) tarafından hazırlanan ''Bazalttan Parke Taşı Üretme Projesi''nin hayata geçirilmesiyle talep artışı oldu. Bugüne kadar 4 bin 500 ton parke taşı üretilerek pazarlandı. Karacadağ bölgesinde bulunan köylerden 500 kişiye istihdam alanı sağlayan ''Bazalttan Parke Taşı Projesi'' DİMER tarafından genişletildi.
12 Kasım 2001 Finansal Forum

Sapanca Gölü hâlâ kurtarılmayı bekliyor
Adapazarı ve çevresinin içme suyunu karşılayan ve hızla kirlenen Sapanca Gölü’nü kirlilikten kurtarmak için kurulacağı açıklanan birlikten henüz bir haber çıkmadı.Dünyanın içilebilir kaliteli suya sahip 4 gölünden birisi olan Sapanca Gölü’nün kirlilikten kurtarılması için kurulacağı açıklanan birlikten henüz bir haber çıkmadı.İzmit ve Sakarya başta olmak üzere 2 il ve 9 belediye ve belde ile sınırı bulunan Sapanca Gölü’nün kirliliği konusu tam 40 yıldır konuşuluyor. Bugüne kadar yüzlerce panel, sempozyum, konferans, açıkoturum gibi toplantılarda gölün kirliliği konuşulurken, atılan somut adımların az olması dikkat çekiyor.
11 Kasım 2001 Zaman

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun üçüncü konuğu Uğur Tanyeli  20 Kasım 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak soruları yanıtladı.

Uğur Tanyeli buluşmasının  soruları ve yanıtlarını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kitap

Wiel Arets : Strange Bodies
by W. M. J. Arets, Stan Allen, Kim Zwarts, Bart Lootsma, Jos Bosman, Caroline Bos (Contributor), Arthur Kroker (Contributor)
Our Price: $48.00

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz