reklam

Haberler
29 Kasım 2001 Perşembe

Mimarlıkta 'sanata' özlem
Mimarlık, bin yıllara uzanan tarihini hep ''temel sanat dalı'' olarak yaşadı... Şimdi ise sadece ''teknik'' bir hizmet olarak algılanıyor ve mimarlık eğitiminde bile ''sanat'' kavramı giderek ''tarihe'' terk ediliyor...
Türkiye, dünya mimarlık tarihinin ''beşiği'' olmasına rağmen ''mimarlıktan'' neden giderek uzaklaşıyor?..
Daha da çoğaltılabilecek olan bu yöndeki sorularla ilgili Mimarlar Odası'ndaki ayrıntılı bir çalışmanın; ''Türkiye'nin Mimarlıkla Yeniden Buluşması İçin Rapor'' başlığıyla, 1 Ekim 2001 Dünya Mimarlık Günü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 'e sunulduğunu, bir önceki ''Uygarlıklar İzinde'' mizde (Cumhuriyet, 1 Kasım 2001) duyurmuştum...

Sanat ve yarar/sızlık
Epeydir üstünde düşünülmeyen bir soru, sanatın yarar/ sızlığı sorusu, geçenlerde New York'ta gördüğüm bir sergi nedeniyle aklıma takılıp kaldı. Bu Richard Serra'nın bir sergisiydi. Son on yılda görsel sanat dünyası içinde birkaç isim seçecek olsam bunlardan birisi Richard Serra olurdu. Serra, 1980'lerden bu yana görsel dünyanın en önemli adlarından birisi. Büyük, çok kalın (6-7 cm.) sac levhaları kullanarak yapıyor işini. Serra, Minimalizm'den yola çıkan, son derece yalın, yerleştirildiği mekânla örtüşen, anlamını kendi içinde barındıran heykeller üretiyor.

İnşaattan Romaevi mozaikleri çıktı
Sinop'ta, 3 ay önce bir inşaat kazısı sırasında ortaya çıkarılan Romaevi’ndeki taban mozaiklerinin sergilenmesi için yapılan restorasyon çalışmaları sürüyor. Eserler müzede 2002 Şubat’ında sergilenecek.
MÜZE Müdürü Musa Özcan, "Mozaiklerde 7 adet kültür, sanat ve bilim tanrıçaları ile av-avcı ve çeşitli kuş figürleri var. Evin, geç Roma ya da erken Bizans dönemine ait olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Milliyet

Yeni İmar Yasası Önerisi Özleneni Getirebilecek mi?
Giderek irili ufaklı kentlerimizin, kıyılarımızın betonlaşması, çarpık ve kaçak yapılaşması, çevrenin, doğal kaynakların ve kentsel rantların yağmalanması, tarihsel ve kültürel yapıtların yok edilmesi, verimli tarım topraklarının, ormanların kentsel kullanıma açılarak kapışılması, kentsel ve bölgesel gelişme yöneltilerinin geliştirilip uygulanamaması karşısında gün geçirmeksizin gerekli önlemlerin alınması zorunluluğu herkesçe duyumsanıyor.

Yaşar Grubu boya şirketlerini birleştiriyor  
Yaşar Grubu bünyesinde yer alan Bayraklı Boya ile Yaşar Boya birleşiyor. Yaşar Grubu bünyesindeki 2 boya şirketinin birleşme hazırlığı, Bayraklı Boya tarafından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) gönderilen bir açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. Açıklamaya göre, Bayraklı Boya ve Vernik Sanayii AŞ Yönetim Kurulu, yine faaliyet konusu boya olan Yaşar Boya ve Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ ile birleşmeye ilişkin fizibilite çalışmalarının başlatılmasını kararlaştırdı.

Borçelik'te verimlilik dorukta
Borusan grubunun 1994'te faaliyete geçen ''genç şirketi'', oluşuturduğu çalışma gruplarıyla çalışanların önerilerinin büyük bölümünü gerçekleştirerek verimli çalışmayı sağlıyor. Sonuç: Ulusal Kalite Başarı Ödülü.

Demir Döküm radyatör şirketini kurdu
Türk Demir Döküm Fabrikaları, radyatör şirketini oluşturdu. Demir Döküm'den yapılan açıklamada, 'Panel Radyatör Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin kuruluşunun tescil edildiği belirtildi. Şirketin sermayesi ise 353 milyar 283.5 milyon lira olarak belirlendi. Türk Demir Döküm'ün en büyük paya sahip olduğu şirkette, Temel Ticaret ve Yatırım, Nazar Dayanıklı ve Dayanıksız Sınai Malları Pazarlama, Zer Madencilik ile Beko Ticaret yalnızca 1000'er liralık pay edindi. Merkezi Pendik/İstanbul olarak belirlenen şirketin işletme temsilcileri Nevzat Tüfekçioğlu, İbrahim Yazıcı ve Melih Batılı'dan oluştu.
Finansal Forum

Doğuş İnşaat'ın Garanti'deki payı arttı 
Garanti Bankası, 750 trilyon lira olan sermayesinde ana ortağı Doğuş İnşaat ve Ticaret'in payının, bazı grup şirketlerinin Doğuş İnşaat tarafından devralınmasının ardından yüzde 15.57'ye yükseldiğini bildirdi. Garanti Bankası tarafından yapılan açıklamada, banka sermayesinde toplam yüzde 7.42 oranında paya sahip olan Doğuş Yatırım, Tektaş Teknik Vasıtalar ve Filiz Gıda'nın tüm aktif ve pasifleriyle Doğuş İnşaat tarafından devir alınarak birleşmesi sonucu, yüzde 7.42 oranındaki banka hisse senetlerinin Doğuş İnşaat'a devrinin pay defterine işlenmesine karar verildiği belirtildi.
Finansal Forum

Prof. Dr. Ercan’dan deprem uyarısı
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremin, mevsimler gibi sürekli yaşanacağını, bu nedenle afete karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

İstanbul’un silueti gökdelenlerle değişti
Yedi tepeli İstanbul’un silueti son 10 yılda Mecidiyeköy, Levent ve Maslak semtlerindeki gökdelenlerle yeni bir çehreye büründü.Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve tarihî binalarıyla Eminönü eski İstanbul’u yaşarken, Zincirlikuyu, Levent ve Maslak semtleri ise gökdelenleriyle kentin modern yüzü olarak karşımıza çıktı. Depreme karşı zemini sağlam bu bölge birbiri yanına inşa edilen Sabancı’nın ikiz kuleleri, İş kuleleri, Yapı Kredi’nin reklam filmlerinde kullandığı plazalarıyla “gökdelenler adası” unvanına sahip New York’un Manhattan’ına benzedi.

Bilim adamlarına göre tek parçalı fay hattı yok
Fransız araştırma gemisi Le Suroit’in araştırma sonuçları ile ilgili bilgi veren Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, “Marmara Denizi’ne Körfez’den girip Gelibolu, Tekirdağ tarafından çıkan faylar itibarıyla 4 parçanın olduğunu gördük.” dedi.

Marmara'daki "fay" tartışması sürüyor
İstanbul - Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'ndeki fayın "tek parça olmadığını" belirterek, deniz tabanında farklı doğrultularda birbirleriyle ilişkili birden fazla kırıklar bulunduğunu söyledi.

Dünya Gazetesi'nden 2001 yılında yayınlanan ekler
Dünya Gazetesi çeşitli sektörler için hazırladığı özel eklerin bir listesini yayınladı.Buna göre 2001 yılı içinde yapı sektörünü ilgilendiren özel eklerden bir bölümünün listesi şöyle sıralanmaktadır.

Cumhuriyet Meydanı denizle bütünleşecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Kollektörü yapımı ile süren Büyük Kanal Projesi çalışmalarının ardından, Cumhuriyet Meydanı'nı denizle bütünleştirecek bir projeye start verecek. Trafik akışını da değiştirecek proje kapsamında 1. Kordon'un, Cumhuriyet Meydanı ile deniz arasında kalan 100 metre uzunluğundaki bir bölümü trafiğe kapatılacak.

Taşar, Ayasofya'nın, dünyanın 7 harikası arasına girmesi için destek istedi
Ankara - Turizm Bakanı Mustafa Taşar, Ayasofya Camii'nin"dünyanın yeni 7 harikası" arasına girebilmesi için daha çok destek istedi.
Taşar, yaptığı yazılı açıklamada, internette www.new7wonders.com adresinde yapılan oylamaya, Türkiye'den katılımın az olduğuna dikkati çekerek, Ayasofya'nın seçilebilmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

İzsu 2002'de 110 trilyonluk yatırım yapacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2002 yılı tahmini bütçesi, 23 Kasım 2001 Cuma günü mecliste görüşülerek oybirliği ile 224 trilyon 5 milyar lira olarak kabul edildi.
Bütçenin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturan 110 trilyon lira, yatırımlar için ayrıldı. İZSU'nun yatırımlar için ayırdığı 110 strilyon liranın 53 trilyonu kanal ve 28 trilyon lirası temiz su yatırımları için ayrılırken, geri kalan bölümü de diğer yatırımlarda kullanılacak.

'Bul araziyi açalım ihaleyi'
Maliye Bakanlığı, Hazine arazileri satışını hızlandırmak için yeni bir uygulama başlatıyor. Maliye Bakanı Sümer Oral, vatandaşın talip olduğu hazine arazilerinin de ihale yoluyla satışa çıkarılacağını açıkladı. Bakan Oral, "Arz ve talebi buluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Teşvik yasası geliyor
Yatırımları teşvikle ilgili yasanın bir ay içinde tamamlanması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre teşvikler iki kısım altında değerlendirilirken, öncelikle, yerli ve yabancı yatırımcı ayrımı yapılmadan, tüm bürokratik engeller ortadan kaldırılacak. İkinci kısımda ise reel sektörün yeniden canlandırılması çerçevesindeki düzenlemeler gerçekleştirilecek.

Kent müzesi kuruluyor
Çankaya'da, itfaiye binası olarak kullanılan tarihi yapının "Kent Müzesi" olarak restore edilmesi için gerekli ihale İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni'nde gerçekleştirildi. 88 firmanın katıldığı 732 milyar lira tahmini bedelli ihaleyi yüzde 25.05 kırım ile 549 milyar liralık teklifi sunan İZKA firması kazandı. İtfaiye, önümüzdeki ay, Yenişehir'de yapılan yeni binasına taşınacak. İtfaiyeden boşalan binada önümüzdeki aydan itibaren restorasyon başlayacak.
Yeni Asır

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun dördüncü konuğu Reşit Soley  04 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Reşit Soley
Tarih: 04 Aralık 2001
Saat: 17:00-19:00

Arkitera Forum'da Soru ve cevapları okumak için tıklayın

Ürün Tanıtımı

Nurus'tan Yeni Yönetim Anlayışında Bir Tasarım: Sİlva
Silva, teknolojiyi, iletişimi, bilgi sistemlerini çağrıştıran ve geleceği ve geleceğin ofislerini tanımlayan ufku çok geniş ve farklı uzantılara sahip olan bir tasarım.

Kitap

Le Corbusier: Paris-Chandigarh
by Klaus-Peter Gast, Arthur Ruegg
List Price: $95.00
Our Price: $76.00
You Save: $19.00 (20%)

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz