reklam

Haberler
29 Kasım 2001 Perşembe

Bilim adamlarına göre tek parçalı fay hattı yok

Fransız araştırma gemisi Le Suroit’in araştırma sonuçları ile ilgili bilgi veren Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, “Marmara Denizi’ne Körfez’den girip Gelibolu, Tekirdağ tarafından çıkan faylar itibarıyla 4 parçanın olduğunu gördük.” dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi’ndeki fayın “tek parça olmadığını” belirterek, deniz tabanında farklı doğrultularda birbirleriyle ilişkili birden fazla kırıklar bulunduğunu söyledi.

Fransız araştırma gemisi Le Suroit’in, Marmara Denizi’nde geçen yıl yaptığı araştırmanın sonuçlarına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Görür, Marmara’daki fayın “tek parça olmadığını” belirterek, “Bizim araştırmalarımızın sonucunda Marmara Denizi’ne Körfez’den girip Gelibolu, Tekirdağ tarafından çıkan faylar itibarıyla 4 parçanın olduğunu gördük.” dedi.

Marmara Denizi’nde 5 yabancı, 2 yerli gemiyle araştırma yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Görür, şöyle devam etti: “Bizim söylediğimiz, ‘Marmara’da muhtemelen 2 fayın kırılması beklenir’. Bunlardan biri 110 km. uzunluğunda olan orta Marmara sırtı ile Tekirdağ arasında yer alan segmandır. Bu kırılırsa 7 üzerinde bir deprem oluşturur. Ama adaların güneyinde devam eden kuzeybatı–güneydoğu doğrultulu yaklaşık 60 kilometre uzunluğundaki fay kırılırsa 7 civarında deprem oluşturur.” Prof. Dr. Görür, Marmara fayının bir seferde kırılmasının “çok zor olduğunu” ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Tek parça dediğimizde Marmara’nın batısından doğusuna belli doğrultuda bir kırık görünüyorsa, ‘bu bir parçadır’ dersiniz. Farklı parça demek, farklı doğrultuları haiz olan kırıklar demektir. Düz bir çizgi değil. Tek parça bir hattır. Marmara’da öyle bir durum yok. Marmara’da bir fay zonu var. Zona birden fazla kırığın içerisinde olduğu genel bir hat diyebiliriz. Ama bunlar bir tek parça fay değil. Marmara’nın tabanında farklı doğrultularda bir birleriyle ilişkili birden fazla kırık var.” İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Barka da fayın tek ya da parçalı olmasının “deprem tehlikesinin olmadığını” göstermediğini kaydederek, “Bizce fay parçalı. Parçalı olması deprem tehlikesi olmadığını göstermiyor. Tek parça ya da çok parça olsa da buradaki deprem tehlikesi hatırı sayılır bir büyüklükte.” diye konuştu.

Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan da Marmara’nın 2300 yıllık deprem geçmişine bakarak, tek parçalı kırılma ihtimalinin zayıf olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Depremcik dağılımının daha çok Büyükçekmece–Mürefte arasında yığıldığına bakılırsa, ayrıca yeraltının gravite, manyetik ve kabuk yapısına bakıldığında kırılmanın en az iki parçalı olarak oluşacağı, bunun da Bakırköy önlerinde 6,4, Marmara Ereğlisi önünde ise 7 büyüklüğünde bir deprem üreteceği bilinmektedir.”
Zaman

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz