reklam

Haberler
28 Kasım 2001 Çarşamba

Ayasofya yedinci harika olma yolunda
UNESCO’nun milenyum nedeniyle dünyanın yaşayan yeni 7 harikasını seçmek üzere başlattığı projede sona yaklaşılıyor.Turizm Bakanı Mustafa Taşar, Türkiye’den aday gösterilen Ayasofya’nın dünyanın yeni 7 harikası arasına girebilmesi için seferber oldu. Tüm vatandaşlara çağrıda bulunan Taşar, “Ayasofya için herkesi internette yapılan oylamaya çağırıyorum. Birkaç gün kaldı. Ayasofya’nın seçilmesi Türkiye açısından büyük önem taşıyor.” dedi.

Yapı ruhsatlı inşaat sayısı yüzde 8.2 azaldı
Devlet İstatistik Enstitüsü, bu yılın dokuz aylık bölümünde belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlı inşaat sayısında yüzde 8.2, yapı kullanma izin belgeli inşaat sayısında ise yüzde 14.3'lük düşüş gerçekleştiğini açıkladı. Aynı dönem içinde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam inşaat alanında yüzde 16.2, yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların toplam inşaat alanında yüzde 17.2'lik azalma azalış olduğu bildirildi.

5. Coğrafi Bilgi Sistemleri Semineri'nde zorunlu erteleme!
Sayısal Grafik tarafından her yıl düzenlenen GIS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) seminerlerinin beşincisi, 4 Aralık 2001 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek olan "Mobil GIS" semineri, otelde aynı tarihte yapılacak resmi görüşmeler nedeni ile 6 Aralık 2001 tarihine ertelenmiştir. Seminerde GIS+Internet birlikteliğinin getirileri ve saha personelinin mobil cihazlar ile bu birlikteliğe nasıl entegre olduğu, Türkiye'den ve dünyadan uygulamalar ile tanıtılacak. Seminer programı için buraya tıklayın.

Internette Mimar Buluşmaları Büyük İlgi Görüyor
Arredamento Mimarlık Dergisi'nin yayın koordinatörü veY.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı'nda öğretim görevlisi Uğur Tanyeli 20 Kasım 2001 tarihinde Arkitera'da düzenlenen Diyalog'da kendisine gelen soruları ve eleştirilerileri yanıtladı.

Türkiye kapıda kaldı 
Büyük tartışmalarla asker gönderme kararı alan Türkiye, Afganistan'ın yeniden yapılanması hazırlık konferansına davet edilmedi. İslamabad'daki toplantıda, Türk müteahhitleri ilgilendiren 6.5 milyar dolarlık program konuşulacak.

Araziler elde kaldı
İstanbul'da ihalesi yapılan ve en az 92.2 trilyon liralık gelir beklenen toplam 12 gayrimenkulden yalnız Maltepe Başıbüyük'teki taşınmaz için 265 milyar liralık teklif verildi.

İstanbul'da Hazine arazilerine talep yok / 12 araziden sadece 1'i satıldı 
İstanbul'da satışa çıkarılan Hazine arazilerinin satışına ilgi çok düşük olurken, 8 ilçede ihaleye çıkarılan 12 parça gayrimenkulden sadece 1'i satıldı. Maltepe ilçesinde Başıbüyük'te 5 bin 300 metrakarelik arazi 265 milyar liraya satılırken, 11 araziye alıcı çıkmadı. Hazine arazilerine beklenen tekliflerin gelmediğini belirten İstanbul Defterdarı Kadir Boy, 20 gün içinde kalan 11 arazinin satışı için yeniden ihaleye çıkılacağını söyledi.
Dünya

Yalova’da 5 proje AB’ye endekslendi
Yalova ve kardeş şehirleri arasında uygulanacak 5 ortak proje, Avrupa Birliği’nden onay bekliyor. Deprem bölgelerindeki belediyelerin Avrupa’dan belirlenecek bir partner şehirle ortaya koyacakları projelerin finansmanı için AB tarafından 15 milyon Euro’luk (Yaklaşık 20 trilyon lira) bir fon ayrıldı. Bu çerçevede Yalova Belediyesi, Almanya’nın Badgodesberg ve Yunanistan’ın Selanik belediyeleriyle ile birlikte 5 proje hazırladı.

Kayaköy'de SiT tepkisi
Anıtlar Yüksek Kurulu'nun, Özel Çevre Koruma Kurulu ile birlikte, Rumlar'dan kalma Kayaköy'de mevcut SİT bölgesini genişletip, yeni doğal SİT uygulayacağı şeklindeki haberler, köylünün tepkisine neden oldu

Uludağ tartışması
Turizm Bakanı Taşar'ın Uludağ Milli Parkı'nın turizm merkezi ilan edileceği yönünde yaptığı açıklama tartışma yarattı. Mühendisler Odası Başkanı Öztürk, kararın uygulanmasıyla kaçak yapılaşmanın yasallaşacağını söyledi.

'Teras katı, kent meydanı olmamalı'
Bursa'da iki yıldan bu yana tartışılan Santral Garaj ve çevresine ilişkin planları eleştiren Bursa Akademik Odalar Birliği, meydanın alışveriş merkezi olarak tasarlanmasına tepki gösterdi. Akademik Odalar Birliği İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Özçelik, 'Eski Santral Garajı'nın bulunduğu yerde oluşturulacak Kent Meydanı, bir binanın teras katı olmamalıdır. Alanın alt katına otopark yapılması halinde de büyük bir karmaşa yaşanır' dedi.

Altınova yok edilmesin
Antalya Havalimanı yolundaki Altınova Köyü'nün imara açılması, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şubesi tarafından tepkiyle karşılandı. Kararın bölgeyi yok edeceği vurgulandı.

Yıkılan minareler
Ankara'da 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan minare devrilmesinin yanısıra İzmir'deki gecekondu mahallelerinde de iki minarenin birden yıkılmasının altında 'kurnazlıklar' yatıyor.

10 metrelik camiye 28 metrelik minare lazım
Minarelerin rüzgarda yıkılmaması için Diyanet İşleri Başkanlığı 4 tip cami projesi geliştirerek, Valiliklere gönderdi. Diyanet İşleri Başkanlığı Teknik Daire Müdürü Cengiz Bacak, camilerin Mimar Sinan'ın "Altın Oran" olarak belirttiği standarda göre yapılması gerektiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da fırtına nedeniyle yıkılan minarelerin yüksekliklerinin, standartlardan fazla olduğunu hatırlattı. Yılmaz, minare boyu standardının maksimum 28 metre olarak belirlediğini, bunun için de cami boyunun en az 10 metre olması gerektiğini vurguladı. Çürük camilerin yıkımı için de bütçesinden 850 milyar liralık ödenek ayıran Diyanet, deprem bölgesinde 366 hasarlı camiyi yıkma kararı aldı.
Sabah

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun dördüncü konuğu Reşit Soley  04 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Reşit Soley
Tarih: 04 Aralık 2001
Saat: 17:00-19:00

Arkitera Forum'da Soru ve cevapları okumak için tıklayın

Ürün Tanıtımı

Nurus'tan Yeni Yönetim Anlayışında Bir Tasarım: Sİlva
Silva, teknolojiyi, iletişimi, bilgi sistemlerini çağrıştıran ve geleceği ve geleceğin ofislerini tanımlayan ufku çok geniş ve farklı uzantılara sahip olan bir tasarım.

Kitap

Jewish Museum Berlin
by Daniel Libeskind, Helene Binet (Photographer)
 List Price: $38.00
Our Price: $30.40
You Save: $7.60 (20%)

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz