reklam

Haberler
28 Kasım 2001 Çarşamba

Türkiye kapıda kaldı 

Büyük tartışmalarla asker gönderme kararı alan Türkiye, Afganistan'ın yeniden yapılanması hazırlık konferansına davet edilmedi. İslamabad'daki toplantıda, Türk müteahhitleri ilgilendiren 6.5 milyar dolarlık program konuşulacak.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası'nın düzenlediği, uluslararası 'Afganistan'ın Yeniden Yapılandırılmasına Hazırlık' konferansında Türkiye kapının dışında kaldı. Üç gün sürecek ve yalnızca davetlililerin katılabildiği konferansta, ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Pakistan gibi ülkelerin temsilcileri bulunuyor. 6.5 milyar dolarlık proje için büyük umutlar besleyen Türk mütehhahitler 350 kişinin katıldığı toplantıya davet edilmemenin şokunu yaşıyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi Avrasya Koordinatörü Ali Alpkayanın davetsiz olarak girmeyi başardığı konferansta tarımsal verimin artırılması, işsizliği önleme, gıda gereksinimini sağlama, alt yapıyı yenileme, sağlık ve eğitimi geliştirme, şehirciliği geliştirme, su şebekelerini, yolları yenileme gibi konular konuşuluyor. Türk müteahhitler Balkanlar'ın yeniden inşasına da Türkiye çağrılmadığını müteahhitlerin taşeronluk yaapmak zorunda kaldığını hatırlattı.

'Konferansı Türkiye'nin kurucusu olduğu UNDP, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası düzenliyor. Ama Türkiye davet edilmiyor. ' diyen Türk - Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin, hem DEİK'ten, hem de kendi şirketinden yetkilileri konferansın yapılacağı otele gönderdi. Büyük uğraşlardan sonra toplantı salonuna girdiklerini belirten Erkin, 'Türkiye davet edilmedi. İçeri girmek için uğraşmak zorunda kaldık. İçeri girdik, ama resmi davetli değiliz' dedi. Diğer ülkelerin büyükelçilerinin katıldığı toplantıda, resmen davetli olmaması nedeniyle Türk büyükelçisi yer almadı.

Afganistan pastasından pay yok
Afganistan'ın yeniden yapılanması için, 5 yıl sürecek ve yaklaşık 6.5 milyar dolara mal olacak programın görüşüldüğü, İslamabad'taki hazırlık konferansına Türkiye davet edilmedi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası'nın düzenlediği, uluslararası 'Afganistan'ın Yeniden Yapılandırılmasına Hazırlık' konferansında Türkiye kapının dışında kaldı.
3 gün sürecek ve yalnızca davetlililerin katılabildiği konferansta, ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Pakistan gibi ülkelerin temsilcileri bulunuyor. Konferansta şu konular konuşuluyor: Tarımsal verimin artırılması, işsizliği önleme, gıda gereksimini sağlama, alt yapıyı yenileme, sağlık ve eğitimi geliştirme, şehirciliği geliştirme, su şebekelerini, yolları yenileme.

Salon tıklım tıklım
Konferansın yapıldığı salonda 350 koltuğun tamamı dolarken, DEİK yetkilileri salona girebilmek için büyük uğraş verdiler. DEİK Avrasya Koordinatörü Ali Alpkaya toplantıya sızmayı başardı. Diğer ülkelerin büyükelçilerinin katıldığı toplantıda, resmen davetli olmaması nedeniyle Türk büyükelçisi yer almadı. Toplantıya son anda Pakistan'daki ticari ateşe de katıldı.

Konferansta, Afganistan ve bölge ile ilgili hayati konuların konuşulduğunu belirten Türk - Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin, hem DEİK'ten, hem de kendi şirketinden yetkilileri konferansın yapılacağı otele gönderdi. Büyük uğraşlardan sonra toplantı salonuna girdiklerini belirten Erkin, 'Türkiye davet edilmedi. İçeri girmek uğraşmak zorunda kaldık. İçeri girdik, ama resmi davetli değiliz' dedi.
Türkiye kurucu ama davetli değil

İslamabad'ta Mariot Otel'deki konferansa Türkiye'den kimsenin davet edilmediğini belirten, aynı zamanda Tekser İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi olan Tuğrul Erkin, şunları söyledi:

'Konferansa yalnız davetliler katılabiliyor. Katılımcı listesine Türk konmadığı için çeşitli zorlamalarla içeri girebildik. DEİK Avrasya Koordinatörü Ali Alpkaya içeri girmeyi başardı. Şirketimizden bir kişi de konferansın yapıldığı salonun kapısında bekliyor. Resmen davet edilmediğimiz için büyükelçimiz toplantıda yok. Ama diğer ülkelerin büyükelçilerinin katıldığını biliyoruz. İçeride 350 sandalye var ve hepsi dolu. Konferansı Türkiye'nin kurucusu olduğu UNDP, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası düzenliyor. Ama Türkiye davet edilmiyor. Ben bu kadar yapabiliyorum. Ancak kapıda bekletebiliyorum.''

Balkanlar'ın yeniden imarı için düzenlenen konferansa da Türkiye'nin katılmadığını ve bu nedenle yeniden yapılanma ihalelerine giremediğini anımsatan Erkin, 'En şanslı ülke olmamıza rağmen dışarıda kalıyoruz. Zorlamayla katılsak bile bir şey değişmez, çünkü onların davetlisi değiliz. Tıpkı Balkanlarda olduğu gibi Afganistan'ın yeniden yapılanması için Türk firmaları yalnızca taşeron olurlarsa hiç şaşırmam' diye konuştu.
DEİK Avrasya Koordinatörü Ali Alpkaya'nın konferansa katıldıktan sonra kurulan 8 - 9 komisyondan küçük sanayi ve KOBİ'lerin yeniden yapılanması komisyonuna katıldığını anlatan Erkin, konferansta UNDP, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve G - 8'lerin katılacağı bir fon oluşturulacağını bildirdi. Erkin, Türkiye'nin resmen davet edilmediği konferansa müteahhitlerin ve işadamlarının alınmadığının söylenmesine rağmen, konferanstaki katılımcılar arasında çok sayıda müteahhitlik firması, petrol şirketleri bulunduğunu belirtti.
Finansal Forum 

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz