reklam

Haberler
27 Kasım 2001 Salı

Sayıştay: Havaalanları ülke kaynaklarını tüketti
Sayıştay Başkanlığı, havaalanı yapımında ülke kaynaklarının verimli ve etkin kullanılmadığını, maliyetlerin arttığını tespit etti. Sayıştay raporunda, bazı havaalanı projelerinin, Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü yatırım programından çıkartılıp Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü programına alınmasının neden olduğuna dikkat çekildi.

Eski binalar tehdit altında
1970 yılından önce yapılan 5 katın üzerindeki binaların yıkılması gündemde..
Uzmanlar, bundan sonra yapılacak konutlarda ''deprem riskinin'' göz önüne alınmasını isteyerek özellikle 1970 yılından önce yapılan binaların, öncelikli olarak incelenmesi gerektiğini vurguladılar. İstanbul'daki konutların depreme karşı ne kadar dayanıklığı olduğu henüz tam olanak belirlenemedi. Yerel yönetimler, meslek odaları ve uzmanlar, bundan sonra yapılacak konutlarda ''deprem riskinin'' göz önüne alınmasını isteyerek özellikle 1970 yılından önce yapılan binaların, ömürlerini tamamladıkları ve yıpranmışlık dereceleri yükseldiği için öncelikli olarak incelenmesi gerektiğini vurguladılar.

Metro hattında tünel uzatıldı
İzmir'e Aliağa ile Cumaovası arasındaki 80 kilometrelik hatta Metro kazandıracak projede yeraltı bölümü uzuyor. Daha önce Naldöken ile Bostanlı arasındaki 5 kilometrede yer altına girmesi düşünülen bölüm, iki kilometre daha uzatılarak Şemikler'e kadar uzatılacak.

Internette Mimar Buluşmaları Büyük İlgi Görüyor
Arredamento Mimarlık Dergisi'nin yayın koordinatörü veY.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı'nda öğretim görevlisi Uğur Tanyeli 20 Kasım 2001 tarihinde Arkitera'da düzenlenen Diyalog'da kendisine gelen soruları ve eleştirilerileri yanıtladı.

Kültürel Açıdan Avrupa Birliği'ne Yaklaşım Sempozyumu Sona Erdi
Üç gün süren ve gerek sivil toplum kuruluşları, gerek üst düzey basın mensupları ve gerekse akademisyen ve üniversite öğrencilerinin yüksek katılımıyla gerçekleşen sempozyumda; Türkiye ve AB’de Kültürel Yaklaşım Sorunları, Türkiye ve AB Ülkeleri’nde Kültür Göstergeleri, Ekonomik Entegrasyon ve Globalleşmenin Kültürel Etkileri, Türkiye - Avrupa Birliği Bütünleşmesinin Sorunları, Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Eğitim, Araştırma, Sanat, Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Tarihsel Kentlerin ve Doğa Varlıklarının Korunması ile İletişim, Medya, Televizyon, Basın, Sinema, İnternet konuları ele alındı.

Hazine arazisi satışı bugün başlıyor
En pahalı gayrimenkul 70 trilyon lirayla Ayazağa’daki talim arazisi. Ayazağa’daki talim arazisi ile arsa, fundalık ve tarlaların da aralarında bulunduğu 8 ilçedeki 12 parça gayrimenkul, 92.2 trilyon liralık tahmini bedelle ihale edilecek.

Minareler standartlara uyulmadığı için yıkıldı
Minarelerin, kalitesiz malzeme kullanılması, uzun yapılması ve şerefelerin kubbeden yüksekte olması sebebiyle yıkıldığı anlaşıldı.Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, standartlara uymayan minarelerin fırtınada yıkıldığını açıkladı. Türkiye’nin değişik kentlerinde fırtına sebebiyle yıkılan minarelerle ilgili açıklama yapan Yılmaz, 1998 yılından önce taş ve briketten yapıldığını; ancak yeni cami projelerinde betonarme haricindeki minarelerin inşaatına izin vermediklerini bildirdi. 

İnşaat maliyeti 9 ayda % 55 arttı
Arsa payı hariç bina inşaat metrekare maliyeti, bu yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55.5 artarak, 171 milyon liraya yükseldi. Geçen yılın 9 ayında, söz konusu metrekare maliyeti 109.9 milyon lira olarak hesaplanmıştı.

Tartışmalı meydan Meclis’te
İki yıldan beri Bursa’nın gündeminde olan Santral Garaj ve çevresi ile ilgili imar planı Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı yeni şekli ile Osmangazi Belediye Meclisi’nde görüşülecek. Bursa Akademik Odalar Birliği de konuyla ilgili bir açıklama yaparak eski Santral Garaj’ın bulunduğu yere yapılacak olan meydanın marketlere değil kente kazandırılmasını istedi.

Osmanlı GYO, Garanti GYO oluyor
Osmanlı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Garanti Bankası’nın Osmanlı Bankası’nı devralacak olması nedeniyle, Osmanlı GYO olan şirket ünvanının Garanti GYO olarak değiştirlmesi için Sermaye Piyasası Kanunu’na (SPK) başvurdu.Şirketten İMKB’ye gönderilen açıklamada, konunun, şirketin aralık ayında yapılacak olağanüstü genel kurulunda onaylanacağı belirtildi.
Dünya

90 trilyon liralık ‘arazi’ satılıyor
Hazine arazilerinin satışına bugün İstanbul’da başlanıyor. Ayazağa’daki talim arazisi ile arsa, fundalık ve tarlaların da aralarında bulunduğu 8 ilçedeki 12 parça gayrimenkul, 92.2 trilyon liralık tahmini bedelle ihale edilecek. Satışa çıkarılacak en pahalı gayrimenkulu, 70 trilyon lira tahmini bedelle 384 bin 398 metrekare büyüklüğündeki Şişli Ayazağa’daki talim arazisi teşkil ediyor. Maltepe Başıbüyük’te 5 bin 300 metrekare büyüklüğündeki fundalık için 265 milyar lira tahmini bedel biçildi. Diğer gayrimenkuller, Kurtköy, Bostancı, Büyükada, Küçükçekmece Gültepe, Söğütlüçeşme, İkitelli, Haramidere ve Samandıra’da yer alıyor. İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Daire Başkanlığı’nda kapalı teklif alma suretiyle yapılacak satışlara katılacaklar, taşınmazın tahmini değerine göre 10.5 milyar lira ile 2.1 trilyon lira arasında geçici teminat yatıracaklar.
Türkiye

Prefabrikeler boşaltılıyor
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından deprem felaketlerinin ardından vatandaşların geçici olarak barınmaları için yapılan prefabrike konutların Ramazan Bayramı sonrasında kaldırılacağı bildirildi. Düzce Vali Yardımcısı Abdülkadir Karataş, hak sahibi vatandaşların prefabrike konutlarını Ramazan Bayramı sonuna kadar boşaltmaları gerektiğini söyleyerek, “Herhangi bir problem yaşamamak için tahliye emirlerini posta dağıtıcıları vasıtasıyla vatandaşlarımıza ulaştırmaya başladık” dedi. Karataş, tahliye emrini alan depremzedelerin yasal olarak 45 gün içinde konutları boşaltması gerektiğini de ifade ederek, “Konutlarını söz konusu süre içinde boşaltmayanlara yasalar ne gerekiyorsa onu uygulayacağız. Ancak zor kullanmak istemiyoruz. Aslında tahliye süresi 3 Aralık tarihinde sona eriyordu. Biz bu süreyi bayramı da gözönüne alarak Bayram sonuna kadar uzattık” diye konuştu.
Türkiye

ÇimSA-üniversite işbirliği
ÇimSA ile Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü işbirliği Mersin güzelleştiriyor. Beyaz beton kullanılarak Akdeniz Parkı'na yapılan 'Soyut Dalga' ve 'Üç ayak' heykelleri parka farklı bir hava verdi.
Akşam

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyaloğun dördüncü konuğu Reşit Soley  04 Aralık 2001'de Diyalog bölümümüze konuk olarak sorularınızı yanıtladı.

Reşit Soley
Tarih: 04 Aralık 2001
Saat: 17:00-19:00

Arkitera Forum'da Soru ve cevapları okumak için tıklayın

Ürün Tanıtımı

Nurus'tan Yeni Yönetim Anlayışında Bir Tasarım: Sİlva
Silva, teknolojiyi, iletişimi, bilgi sistemlerini çağrıştıran ve geleceği ve geleceğin ofislerini tanımlayan ufku çok geniş ve farklı uzantılara sahip olan bir tasarım.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz