reklam

Haberler
28 Kasım 2001 Çarşamba

Yıkılan minareler

Geçen hafta da yazdığımız gibi bu sene lodos fena esiyor. Gemici takvimleri doğru söylüyorsa, kasım ayı bitmeden de lodostan bize pek rahat yok gibi görünüyor. Bugün öğleden sonra da yağmurla birlikte lodos da beklendiğini bir kez daha anımsatalım ve özellikle de İZSU yetkililerini uyarmış olalım. Lodosu bugün yazmamızın asıl nedeni ise son günlerde yaşanan minare faciaları... Mübarek Ramazan günlerinde meydana gelen bu facialar camilerin de, bozuk imar düzeninden payını aldığını ortaya koyuyor.

Ankara'da 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan minare devrilmesinin yanısıra İzmir'deki gecekondu mahallelerinde de iki minarenin birden yıkılmasının altında 'kurnazlıklar' yatıyor.

Bu kurnazlıkların başında, Hazine arazilerine kondurulan camiler geliyor. Bir çok imara kapalı arazi de önce bir cami yapılarak imara açılmış oluyor, caminin etrafı daha sonra gecekondularla doluyor. Arazi özel mülkse, yapılan cami rant kaynağı oluyor.Minare inşaatında ise bire iki kuralı uygulanmak zorunda. Caminin azami 14 metrelik kubbe boyu varsa, minaresinin boyu en çok 28 metreye ulaşabiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konudaki genelgesi kesin ama sözde hayırseverler ne kadar uzun minare diktirirlerse o kadar sevaba gireceklerine hem kendilerini, hem de çevrelerindeki cahil kitleleri inandırdıkları için boylarını yükselttikçe yükseltiyorlar. Bir başka yanlışlık ise minarelerin tuğla veya briketten yapılıyor olması. Bu konuda da Diyanet'in kesin emri betonarme imal edilmesi yönünde ama çoğu kez bir mimara başvurulmadan, ustabaşılarla yapılan minareler son depremlerde, fırtınalarda görüldüğü üzere, insanların ölümüne bile yol açabiliyor. Şu Ramazan ayında bizi böyle yazı yazdırmak zorunda bırakanlar sevaba mı giriyor, günaha mı bir düşünsünler.

Ramazan'da yapılan çok hayırlı işleri ise yarın yazacağım.
Akşam, A.Nedim Atilla

Kasım 2001 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz