Haberler

Arkitera'dan

Toplam 2948 haber 148 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 2641. haberden 2660. habere kadar olanlar gösterilmektedir.
Tasarım Merkezi Dergisi'nin 3. Sayısı Yayınlandı (16 Şubat 2007)Tasarım Merkezi(TM) Dergisi Şubat ayında 3. sayısıyla yayın hayatında devam ediyor. İlk iki sayısında olduğu gibi temel bir konsept üzerinden kurgulanan derginin bu ayki sayısı ise şu bölümlerden oluşuyor;
İstanbul Müze - Kent Olabilecek mi? (15 Şubat 2007)25 Mayıs 2004 tarihinde Topkapı Sarayı’nda Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu başkanlığında, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt’ın katılımıyla, İstanbul’un kültürel mirasını konu alan bir toplantı gerçekleştirildi ve bu toplantıda “İstanbul Müze-Kent” kavramı çerçevesinde ortak bir çalışma başlatılmasına karar verildi.
Sayıların Güzelliği (15 Şubat 2007)Güçlü mimarlarla yaptığı çalışmalardan ilham alan Cecil Balmond yapısal biçim ve yapısal mantığın mükemmel harmanını arıyor.
Evliyanın Dönüşü (16 Şubat 2007)1956’da Architectural Review’da James Stirling tarafından kaleme alınan bir makale yayınlandı. Makale Le Courbusier’in yeni tamamlanmış olan Notre Dame du Haut’daki Ronchamp Şapeli’ni analiz ediyordu. “Le Courbusier’in Şapeli ve Rasyonalizmin Krizi” başlıklı yazı usta mimarın tarzının son dönemde nasıl provokatif bir değişim geçirdiğini irdeliyordu.
Doğanın Uyarı Sinyallerine Kent Planlamadan Bir Yanıt: Ekokentler (14 Şubat 2007)Aslında doğa uyarılarını çok daha önceden vermeye başlamıştı; gariptir ki ancak hava sıcaklığındaki “ani” ve “korkutucu” değişimlerle, toplumun büyük kesimine kendini daha görünür ve hissedilir kılabildi. Süredürülebilirlik kavramıyla ilk kez, çevrenin “taşıma kapasitesi”ne dikkat çekilerek, kaynak kullanımında kuşaklar arası hakkaniyeti, kalkınma ile çevrenin birlikteliğini vurgulayan 1972'de Stockholm'de yapılan İnsan Çevresi Konferansı’nda tanışmıştık. Üzerinden tam 35 yıl geçmiş ve bu süreçte ekolojik denge konusunda daha pek çok uluslararası hareket gelişmiş olmasına rağmen, ancak henüz 1 yıl önce Kyoto Protokolü yürürlüğe girdi ve gelişmiş ülkeler sera gazı emisyonlarını 1990’daki düzeyin %5 altına indirmeyi kabul ettiler!
Bolivar Heykelini Tasarlayan Mimar; Oscar Niemeyer (14 Şubat 2007)Fidel Castro’yu ziyarete giden Venezuela Başkanı Hugo Chavez, Castro’ya Brezilyalı Mimar Oscar Niemeyer’in, Küba başkanının geçirdiği ağır bağırsak ameliyatının ardından, iyileşmesinin verdiği mutluluğu temsil eden bir çalışmasının taslağını götürdü.
Birleşmiş Milletler İklim Konseyi'nde Varılan Sonuç (13 Şubat 2007)Cenevre’deki Hükümetlerarası İklim Değişimi Kurumu (IPCC), 1988’ten bu yana çalışan Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve yine BM’ye bağlı olan Dünya Metereoloji Organizasyonu (WMO) tarafından kuruldu. Dünya İklim Konseyi olarak da tanımlanan IPPC, insanların yol açtığı iklim değişikliği üzerine ekonomik, teknolojik ve sosyoekolojik bilgileri; kapsamlı, nesnel ve sonuca yönelik olarak değerlendirme amacını taşıyor. Tüm dünyada yüzlerce bilimadamının çalışmalarıyla katkıda bulunduğu konsey, etkileri azaltmak ya da bu duruma nasıl uyum sağlanabileceği konularında iklim değişikliğinin sonuçlarını ve risklerini incelemek ve araştırmakla görevli.
Bursa Kızyakup Kent Parkı Yarışması Birincisi "Bahçe-Kent", Uluslararası "MIPIM Architectural Review Ödülü"ne Aday (13 Şubat 2007)Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından 2006 yılında açılan Kızyakup Mahallesi Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması'nda; Dist Mimarlık (Mimar Evren Başbuğ, Y. Mimar Ceyhun Baskın ve Y. Mimar İnanç Eray) tarafından tasarlanan; "Bahçe-Kent" sloganı ile birincilik ödülünü kazanan proje, uluslararası prestije sahip “MIPIM Architectural Review Geleceğe Dair Mimari Proje Ödülü”ne (MIPIM Architectural Review Future Project Awards) aday gösterildi.
İcon’un İkinci Sayısı Yine Gündem Yaratacak (13 Şubat 2007)İngiltere’de yayıncılık dünyasının prestijli ödüllerinden IBP Awards’ın “Yılın En İyi Aylık Dergisi” unvanını bu yıl da koruyan icon, Ommedya bünyesinde yayımlanan ilk Türkçe baskısıyla da beklendiği gibi mimarık ve tasarım dünyasında ilgiyle karşılandı.
Türkiye’nin Küresel Isınma Eylem Planı: Kyoto Protokolu’na Adım Adım (12 Şubat 2007)Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 6 Şubat’ta düzenledikleri bir zirve toplantısı ile Türkiye’nin Küresel Isınma Eylem Planı’nın içeriği hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundular. Dünya çapında pek çok ülkede yapılan çeşitli zirvelerde gündem maddeleri arasında hızla ilk sıralara yükselen küresel ısınma tartışmaları ve çözüm önerilerinin Türkiye’deki yansımasına dair ilk açıklamalara, son bir kaç ay içerisinde Türkiye’de yaşanan yağış azlığına bağlı kuraklık tedirginlikleri hakimdi.
Mimarlar İşverenleri İkinci Kez Ödüllendiriyor ()Arkitera Mimarlık Merkezi, işveren ve mimar arasındaki diyaloğun önemini vurgulamak ve nitelikli mimari uygulamaların ortaya çıkarılmasına destek olan işverenleri onurlandırmak amacıyla verdiği Arkitera İşveren Ödülü 2007 programını açıkladı: Türkiye’de bir ilk olarak 2005 senesinde verilen Arkitera İşveren Ödülü’nün ikincisi bu sene 23 Ekim’de sahiplerini bulacak.
"Berta'nın Peçesi" Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda (12 Şubat 2007)Osmanlı Bankası Müzesi Sineması'nda "Doğal – Kentsel Çevre" teması altında, Jeannette Paillán'la Esteban Larrain'in yönetmenliğini yaptığı Berta'nın Peçesi adlı Şili yapımı belgesel gösterilecek.
İstanbul’da Vize Uygulaması Gerekli mi? (9 Şubat 2007)Uzun yıllardır dönem dönem Türkiye’nin gündemini meşgul eden, çeşitli tartışmalar yaratan İstanbul’a vize uygulaması projesi Başbakan Erdoğan’ın 1 Şubat’ta yaptığı açıklamayla tekrar gündeme geldi. Uzun süredir İstanbul’a vize uygulamasının getirilmesini savunan Erdoğan, yaptığı açıklamadı bunu: ““Niye geldin yerin var mı, paran var mı, işin var mı? diye sormalıyız” şeklinde belirtiyor. Biz de Arkitera Mimarlık Merkezi olarak çeşitli şehir plancılarımızın konuyla ilgili görüşlerini aldık.
İstanbul’un Doğal Kaynaklarını Planlamak (9 Şubat 2007)Arkitera Mimarlık Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) işbirliği ile gerçekleştirilen “İstanbul Metropoliten Planlama Toplantıları”nın bu haftaki konusu “İstanbul’un Doğal Kaynakları” idi.
Beyrut’ta Hayat Duruyor ve Yeniden Devam Ediyor (9 Şubat 2007)“Beyrut; binlerce kez yıkıldı, binlerce kez yeniden doğdu” söylemi Lübnan’ın ulusal havalimanını bir kez bile gören birisi için alışıldık bir sözdür. Beyrut Havalimanı’nın ve şehirdeki diğer ana arterlerin bombalanmasının yanı sıra planlama aşamasında olan mimari projeler de İsrail’le Lübnan arasındaki gerginlikten paylarını alıyor.
Büyükşehir İstanbul genelindeki koyları ve dere ağızlarını temizliyor (9 Şubat 2007)Büyükşehir Belediyesi, 2007 Yılı Yatırım Programı kapsamında İstanbul genelindeki koyların ve dere ağızlarının temizlenmesi için çalışma başlattı.
Kötüler için İnşa Etmek (8 Şubat 2007)Alexander Hosch, star mimarlar ve otokratların bir araya gelmesindeki zorlukları ele aldı. Günümüzde politik olarak "uygun" olan bir mimar bir takım sorularla karşı karşıyadır. Rus enerji devi Gazprom’un yeni genel merkez binaları için inşa edilen kuleleri temiz bir vicdan ile yükseltebilir miyim? Tayland’daki inşaat alanını, askeri darbe yüzünden terk etmeli miyim? Gördüğünüz gibi mimarların zaman zaman politik duygularını bastırmaları için nedenler var.
İstanbul’un Kirlilik Haritası (7 Şubat 2007)Sanayi tesisleri, motorlu araçlar ve konutlarda ısınma yöntemleri sonucunda ortaya çıkan hava kirliliği, daha çok yoğun yerleşim bölgelerinde görülen modern yaşamın ve gelişen teknolojinin yan etkilerinden biri. Nüfus yoğunluğuyla orantılı artan hava kirliliğinin İstanbul’un en kalabalık ilçeleri olan Fatih, Bayrampaşa, Beyoğlu, Kadıköy, Beşiktaş, Kağıthane, Eminönü, Zeytinburnu, Üsküdar ve Bakırköy’de en üst seviyede olduğu belirlendi. Gittikçe daralan yeşil alanlar ve gittikçe yükselen inşaatlar hava sirkülasyonunu engelleyerek kirlilik artışında önemli bir rol oynuyor.
Avatar Architecture - Değişim Mimarisi (7 Şubat 2007)Tasarım Dergisi, birbirinden farklı projelerin ve tasarım sayfalarının yer aldığı bu sayısı ile gündem yaratacak bir içeriğe imza atıyor. Tasarım Dergisi, yeni sayısında "Avatar Architecture" yani "Değişim Mimarisi"ni farklı yönleriyle inceliyor.
Kahverengi Bulutlar (6 Şubat 2007)Kaliforniya Üniversitesi Scripps Oşinografi Enstitüsü tarafından, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (United Nations Environment Program - UNEP) sponsorluğunda yürütülen uluslararası nitelikteki Atmosferik Kahverengi Bulutlar Projesi (Project Atmospheric Brown Clouds - ABC) toz ve kirlilik parçacıklarının nasıl başka yerlere taşındığını ve bunun çevre, iklim, tarımsal döngüler ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini araştırıyor. Çin, Hindistan, Japonya, Kore, İsveç, Tayland ve Amerika’dan gelen ABC Projesi katılımcıları bilim ve etki değerlendirmelerini birleştirerek, karar vericilere bilimsel bilgi sunmak amacıyla Hint-Asya-Pasifik Bölgesi’nde hava kirliliği ve iklim gözlemevleri kuruyorlar.
Toplam 2948 haber 148 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 2641. haberden 2660. habere kadar olanlar gösterilmektedir.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.