Haberler

19 Haziran 2007, Salı

Öğrenci Buluşmalarının ÖyküsüÖğrenci Buluşmalarının ÖyküsüTürkiye'deki mimarlık öğrencilerini ortak bir platformda bir araya getirmeyi amaçlayan Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması, Anadolu Üniversitesi tarafından, 26 – 30 Haziran 2007 tarihleri arasında, “Kesişim” teması altında Eskişehir’de gerçekleştiriliyor. İlki 1993 yılında Gökçeada’da düzenlenen Mimarlık Öğrencileri Buluşması’na bu yıl mimarlıkla birlikte, sanat ve tasarım öğrencileri de davet ediliyor. Böylece giderek birbirine yabancılaşan bu üç farklı disiplin arasında bir kesişim yaratılarak, bir ilkin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Buluşmalardaki diğer bir değişiklik ise; daha önce öğrenciler tarafından bağımsız olarak düzenlenen organizasyonun, son birkaç yıldır üniversiteler tarafından gerçekleştirilmesi. Haberin Devamı
Issız SadelikIssız SadelikPeter Zumthor’un ünü tüm dünyaya yayılmış durumda fakat son projesi olan bir keşişe adanmış el yapımı beton şapel projesi oldukça mütevazi.
Serpentine Pavyonu Geciktiği için Zaha TasarlıyorSerpentine Pavyonu Geciktiği için Zaha Tasarlıyor11 Temmuz günü Serpentine Gallery’de gerçekleştirilen yaz partisi ile açılması planlanan Olafur Eliasson ve Kjetil Thorsen’un geçici pavyonu, geç kalması nedeniyle Zaha Hadid tarafından yeniden tasarlanacak. Hadid ve sağ kolu Patrik Schumacher, galerinin bu yılki bağış toplama etkinlikleri sırasında odak noktası haline gelecek bir açık mekan yaratacak.
Van Gölü'nde sular çekiliyorVan Gölü'nde sular çekiliyorTürkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'ndeki su seviyesi, maksimum değerden 160 santimetre düştü. Düşüşün devam etmesi halinde göl suyunun kimyası değişecek ve göldeki canlı hayat olumsuz etkilenecek.
Tasarruf için tarlalar, damla damla sulanacakTasarruf için tarlalar, damla damla sulanacakKüresel ısınma sonucu ortaya çıkan kuraklık problemi, gündemi meşgul ederken sulama sistemleri üzerine makine geliştiren şirketler de israfı önleyecek ürünler tasarlıyor.
Galatasaray’ın ‘Seyrantepe Projesi’ne Büyükşehir’den onayGalatasaray’ın ‘Seyrantepe Projesi’ne Büyükşehir’den onayİstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, TOKİ’nin yapacağı Seyrantepe Stadı ile Ali Sami Yen Stadı’nın imar planlarını oybirliğiyle kabul etti. Mecidiyeköy’deki stat arazinin planları turizm ve ticaret alanı olarak değiştirildi.
Eren Holding, Rixos'u İstanbul'a getiriyorEren Holding, Rixos'u İstanbul'a getiriyorTekstilden perakendeye, turizmden enerjiye kadar pek çok alanda faaliyet gösteren ve 2006 cirosu 655 milyon doları bulan Eren Holding'in sahiplerinden Yahya Eren, İstanbul Yenibosna'da Kuyumcukent'in karşısında bulunan arsalarına 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı 2 otel yapacaklarını açıkladı.
Türkiye kuraklık alarmı veriyor!Türkiye kuraklık alarmı veriyor!Miting meydanlarında ekonomik sorunlar, terör tartışması ve üniversite sınavlarının kaldırılması gibi vaatler öne çıkarken kuraklık, su kaynaklarının tükenmesi ve tarımsal üretimde alarm veren gelişmeler seçim gündeminin alt sıralarında yer bulabiliyor.
Kumdan şehir 100 bin ziyaretçiyi ağırlayacakKumdan şehir 100 bin ziyaretçiyi ağırlayacakTürkiye'de bu sene ikincisi düzenlenen kum şehri, bu akşam yapılacak açılışla Antalya Konyaaltı Beach Park'ta hayranlarıyla buluşacak. 25 günde hazırlanan kum şehri 4 ay açık kalacak.
Büyükşehir Türkiye'de ilk olacakBüyükşehir Türkiye'de ilk olacakİzmir Büyükşehir Belediyesi, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Belgesi, ISO 14001 Çevre Yönetim Belgesi, OHSAS 18001 İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Yönetimi Belgesi’ni bir arada alan Türkiye’deki ilk ve tek belediye olacak.
Büyükşehir'den Buca'nın iki önemli güzergahına neşterBüyükşehir'den Buca'nın iki önemli güzergahına neşterİzmir Büyükşehir Belediyesi Buca’nın önemli güzergahlarından olan Menderes ve Adnan Kahveci Caddesi’ni düzenliyor. Mayıs ayında başlanan yapım çalışmaları planlandığı gibi sürüyor.
Çatalhöyük kazısı 15'inci yılındaÇatalhöyük kazısı 15'inci yılındaİngiliz arkeolog Profesör Ian Hodder başkanlığında 9 bin yıllık Çatalhöyük'deki 1993 yılından bu yana süren kazılara, çarşamba günü başlayacak çalışmayla devam edilecek.
Kent Meydanı mı Rant Meydanı mı?Kent Meydanı mı Rant Meydanı mı?Bursa'da tüm uyarılara karşın Santral Garaj'la sınırlı tutulan Kent Meydanı projesinin inşaatı tam gaz sürüyor. Ancak çalışmalar tamamlandığında Bursalılar nefes alacağı bir meydana değil, büyük paraların döndüğü dev bir alışveriş merkezine kavuşacak.
İstanbulluların su tasarrufu umut vericiİstanbulluların su tasarrufu umut vericiMelen Çayı Projesi’nin ilk etabının 20 Ekim’de devreye girmesiyle İstanbul’daki suyun yüzde 40 oranında artacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “İstanbullular bize destek olduğu müddetçe vatandaşlarımıza susuzluk çektirmeyeceğiz. Bir damla suyu boşa akıtmayalım” dedi.
Öğrenciler Açık Hava Gösterileri için Sahne TasarlayacaklarÖğrenciler Açık Hava Gösterileri için Sahne TasarlayacaklarÇuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş. tarafından, alüminyum teknolojilerinin yaygın olarak kullanılmasını desteklemek amacıyla düzenlenen geleneksel proje yarışması start aldı.
İstanbul’un kırmızı tabelalarıİstanbul’un kırmızı tabelalarıİstanbul’un cadde, sokak ve kapı numarası tabelalarında başlayan değişimi fark ettiniz mi? Beyoğlu, Fatih, Beykoz, Tuzla ve Eyüp’de bazı sokaklarda yeni ortaya çıkan kırmızı tabelalar, Büyükşehir Belediyesi’nin bir projesi. Bu tabelalar Bülent Erkmen ve Aykut Köksal gibi iki önemli tasarımcının elinden çıkma.
Tarihi saray böyle olacakTarihi saray böyle olacakTarihi Atiye Sultan Sarayı'nın iki binası, restore edilerek hükümet konağı olacak. Uzmanlarsa diğer 4 binanın yıkılacağı gerekçesiyle tepkili.
Alanya'da 600 kişilik mescitli, 5 yıldızlı otelAlanya'da 600 kişilik mescitli, 5 yıldızlı otelKombassan Holding'in 40 milyon euro'ya yaptırdığı 5 yıldızlı Bera Alanya Oteli'nin içinde halka açık 600 kişilik mescit bulunuyor.
Rize’deki naylayı söküp taşıdı İstanbul’da kendine layla yaptıRize’deki naylayı söküp taşıdı İstanbul’da kendine layla yaptıHasan Yazıcı (40), İstanbul Habipler’de oturuyor. Benzin istasyonu sahibi. Evli, bir yaşında bir çocuk babası. Yazıcı’nın babası 32 yıl önce Rize’nin Kömürcüler Köyü’nü bırakıp ailesiyle İstanbul’a yerleşmiş. Habipler’de gecekondu yapmış. Ama beş çocuklu Yazıcı ailesinin aklı hep köylerinde kalmış.
Akademik Etik ve Bir Fikir Yarışmasının Ardından DüşüncelerAkademik Etik ve Bir Fikir Yarışmasının Ardından DüşüncelerMaltepe Bölge Parkı Fikir Projesi Yarışması’nda birinciliğe layık görülen projenin raporunda yer alan bazı metinlerin kaynak belirtilmeden kullanılmasının ardından gelen tepkilerin üzerine proje ekibi Arkitera.com üzerinden bir düzeltme yaparak konuyu açıklığa kavuşturdu. Aşağıda projede izinsiz kullanılan bildirinin yazarlarından Semra Arslan ve Arzu Gönenç Sorguç’un konu ile ilgili tepkilerini ve görüşlerini kavramların tanımı ve örneklerle zenginleştirerek belirttikleri yazıyı yayınlıyoruz. Prof.Dr. Ioanna Kuçuradi'ye1 göre: "Etik, bir aydınlatma girişimidir. Yaşarken doğru veya değerli eylemlerde bulunabilmenin, bir bilgi sorunu ve geç kalmadan - çok genç yaşta - onunla hesaplaşmayı gerektiren bir bilgi sorunudur."
Beklerken çökmezse ya müze olacak ya üniversiteBeklerken çökmezse ya müze olacak ya üniversiteTürkiye’nin ilk karma okulu ve en köklü eğitim kurumlarından Darüşşafaka Lisesi’nin tarihi binası yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Dolmabahçe Sarayı’nın mimarı Balyan Efendi’nin eseri olan bina 28 Haziran 1873’te Fatih’te hizmete açıldı. Darüşşafaka Lisesi’nin 1992’de Maslak’taki yeni binasına taşınmasıyla boşaltıldı. 1994’te Zıraat Bankası’na devredilen bina, o günden beri kendi haline bırakıldı.
Türkiye'nin ilk kongre vadisi seneye hazırTürkiye'nin ilk kongre vadisi seneye hazırBir süredir yapımına ara verilen Kuşadası'ndaki Türkiye'nin ilk ve tek Kongre Merkezi'ndeki (KOMER) inşaat çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2 milyon YTL ile projeye ortak (yüzde 5) olmasıyla kaldığı yerden yeniden başladı.
Türkiye OECD’nin en "kirli"lerindenTürkiye OECD’nin en "kirli"lerindenTürkiye, yarım asır önce kurucu olarak girdiği Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) havası en kirli ikinci ülkesi konumuna yükseldi. Hava kirliliğinde birinciliği Avustralya alırken ekonomisi OECD'de gerilerde olmasına karşın Türk kentlerinin hava kirliliğinde gelişmiş ülkeleri sollaması ilginç sonuç olarak ortaya çıktı.
Bursa'daki Gökdere Medresesi harabeye dönüşmeden kurtarıldıBursa'daki Gökdere Medresesi harabeye dönüşmeden kurtarıldıYaklaşık beş asırlık bir geçmişe sahip Gökdere Medresesi, Bursa'nın Osmangazi Belediyesi tarafından restore ettirilerek kültür merkezine dönüştürüldü. Tarihi yapıda söyleşi ve dinletilerin yanı sıra, Türk sanat müziği alanında çalışmalar yapılacak. Yıllarca kadın hapishanesi, marangozhane, demirci dükkanı ve depo olarak kullanılan tarihi yapı, artık kültüre hizmet verecek.
Burhaniye arsasına 21 günlük şirketten 300 milyon YTL'lik teklifBurhaniye arsasına 21 günlük şirketten 300 milyon YTL'lik teklifEmlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından satışa çıkarılan ve Anadolu yakasının Karayolları arazisi olarak bilinen Burhaniye arsasına 300 milyon YTL ile en yüksek teklifi veren Erke İnşaat'ın, 21 gün önce kurulduğu ortaya çıktı.
Ortaylı: Belediye binası abide-i utançtırOrtaylı: Belediye binası abide-i utançtırEminönü'nün tarihi, ticari, sosyal, kültürel, turistik açıdan cazibe merkezi olmasını sağlamak amacıyla düzenlenen 2. Uluslararası Eminönü Sempozyumu İstanbul Ticaret Odası'nda başladı.
Urfalı AmazonlarUrfalı AmazonlarBalıklıgöl'de ortaya çıkartılan Av Sahnesi Mozaiği arkeoloji dünyasını şaşırttı. Amazon kadınlarını atlar üstünde avlanırken resmeden eşsiz mozaikler, tekniği, sanatı ve Fırat Nehri'nin 4 milimetrekare boyutlarındaki orijinal taşlarından yapılması nedeniyle dünyanın en kıymetli eserleri olarak nitelendiriliyor.
Diploma Jürileri’nden İzlenimler - 3Diploma Jürileri’nden İzlenimler - 3Farklı üniversitelerde eğitim görmüş, üç Arkitera editörü tarafından hazırlanan diploma projeleri konulu haberlerin sonuncu durağını, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Diploma Jürileri oluşturuyor. Bu geziler sayesinde İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenli olarak gerçekleştirilen diploma jürilerini, projeleri ve bunlara bağlı olarak bu okullarda verilen mimarlık eğitimini incelemeyi ve karşılaştırmayı amaçladık. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 2007 Bahar Yarıyılı’nda Bomonti, Cibali ve Bozcaada bölgelerinin ele alındığı üç diploma jürisi oluşturulmuştu. Farklı sayıda üyelerden oluşan jüri gruplarının dönem içerisindeki çalışma düzenleri ve değerlendirme sistemleri de birbirinden farklıydı.
Foster Moskova’da Yenileme Çalışmalarına BaşladıFoster Moskova’da Yenileme Çalışmalarına BaşladıFoster & Partners’ın Moskova’daki 2 projesinin sembolik önemi gayet açık olmasaydı, yeni yapılan duyurularda şehre katkıları da ek olarak belirtilirdi. Büyüyen iş bölgesinin tam merkezinde bulunan 118 katlı bir gökdelen projesi olan Rossiya Kulesi’nin “Rusya Günü” olan 12 Haziran’da temel atma töreni yapıldı.
Will Alsop’un Kensington Market’i Kaybolma Tehlikesi AltındaWill Alsop’un Kensington Market’i Kaybolma Tehlikesi AltındaAlsop eğer Toronto’da OCAD (Ontorio Sanat ve Tasarım Okulu) için tasarladığı “flying tabletop” sonrası hiçbir şey yapmamış olsaydı, katkısı sonsuza dek kutsallaştırılmış olacaktı. Fakat Londra kökenli mimar/sanatçı kendini şehre adamaya devam etti.
Häfele, “İşlevsellikte Öncü” Konseptiyle Katıldığı Interzum 2007 Fuarı’ndan Yine Ödülle DöndüHäfele, “İşlevsellikte Öncü” Konseptiyle Katıldığı Interzum 2007 Fuarı’ndan Yine Ödülle DöndüMobilya ve mimari donanım sektöründe geniş ürün yelpazesine sahip olan Häfele, 9 - 12 Mayıs 2007 tarihleri arasında Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen Interzum 2007 Fuarı’nda Red Dot “Yüksek Kalite Ödülü”nü aldı. “İşlevsellikte Öncü” konseptiyle estetiğin ve işlevselliğin uyumunu birlikte sunarak fark yaratan Häfele, sergilediği Maxifix 35 HC ürünü ile ödüle layık görüldü.
1950'lerden Bu Yana Herkes Onlar Adına Bir Şeyler Söyledi... Şimdi Mahalleler Konuşuyor Sessizlikten birliğe: Mahalleliler50 yıldır İstanbul'da, Ankara'da ve diğer büyük şehirlerde yaşıyorlar. Köylerindeki geçim kaynaklarının yok olması ve Türkiye'nin "ucuz sanayileşme" girişimlerinin "ucuz işgücüne" ihtiyaç duyması sebebiyle metropollere göç etmek zorunda bırakıldılar.
Hadid’in Olimpik Su Sporları Merkezi Daha Fazla Kesintiyle Karşı KarşıyaMüteahhitler maliyetler üzerinde yeniden çalışmaya başladığında, mimar tasarım üzerindeki kontrolünü kaybediyor. Maddi endişeler yüzünden Zaha Hadid’in Olimpik Su Sporları Merkezi yeniden tasarlanıyor.
Mahalleler Konuşuyor Sempozyumu Sonuç BildirgesiAşağıda adı geçen ve 'Kentsel Dönüşüm' mağduru olan İstanbul'daki 23 mahalle olarak; Bizler, ister imar planı revizyonu - tadilatı yoluyla, ister çeşitli yasalara dayanarak olsun, kamu kurumlarının mevcut "Kentsel Dönüşüm" proje ve uygulamalarının, sermayenin küresel vitrin yaratma amaçlı "Rantsal Bölüşüm" proje ve uygulamaları olduğunu düşünüyoruz.
'Kuşcenneti arazisine kimse göz dikmesin'İzmir Kuşcenneti Geliştirme Birliği Başkanı ve Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar, Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim ve Eylem Planı'nın yürürlüğe girdiğini, bunun Türkiye'deki sulak alanlar için 'ilk anayasa' niteliğinde olduğunu bildirdi.
'İstanbul'daki Acarkent değiliz'İzmir'in Yeni Foça ilçesine bağlı tarihi Kozbeyli köyünde 157 evin hazineye devredilmesi kararı, tepkiye neden oldu. Köy halkı adına konuşan Hüseyin Yurttaş, 1947 yılında "masa başında yapılan bir planla" köyün bir bölümünün orman arazisi içinde gösterildiğini ancak bu yanlışın 1980 yılında anlaşılıp, orman arazisi dışına çıkarıldığını söyledi. Orman arazisi dışına çıkarılan yerlerin yasaya göre Hazineye devredildiğini anlatan Yurttaş, bu kapsamda aralarında köyün 500 yıllık camisi ve köyü kuran Kuzu Beyi'ne ait kulenin de bulunduğu 157 parsel konutun hazineye devredildiğini ifade etti. Yurttaş, "Arazilerimizin tapuları vardır. Kozbeyli'deki bu arazilerin hiç biri ormandan açılma yerler değildir. Bizi İstanbul'daki Acarkent sınıfına sokmak en büyük yanlıştır" dedi.
Tarih: 19 Haziran 2007 Kaynak: Birgün
Meclis'e ek yeni binalar yapılıyorTBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis kampusu içinde yapılacak olan, ziyaretçi kabul salonu, kütüphane araştırma merkezi ve arşiv binası ile Genel Sekreterlik yeni hizmet binalarından oluşan kompleksin temelini attı. Temel atma dolayısıyla düzenlenen törene, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, milletvekilleri, Meclis bürokratları ve çalışanları katıldı. Milletvekillerinin çalışma ofislerinin son derece yetersiz olduğuna işaret eden Arınç, bu ofisleri, "nohut oda bakla sofa" şeklinde niteledi. Arınç, ofislerin, Turgut Özal döneminde 1983'ten sonra, bu şekliyle yapıldığını kaydetti. Fit-nes centerlara, konferans, basın toplantısı salonlarına, milletvekillerinin çalışmalarını en iyi şartlarda yapmaları için sosyal ve kültürel amaçlı yeni mekanlara ihtiyaçları olduğunu düşündüklerini vurgulayan Arınç, bu ihtiyaçların bir araya getirilerek, temelini atacakları bu kompleksin ortaya çıktığını vurguladı.
Tarih: 19 Haziran 2007 Kaynak: Birgün
Başkan Gökçek, İslam Başkentleri Heyetine Projeleri GezdirdiBüyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı toplantısına katılan konuklara, Belediyenin projelerini gezdirdi. Dikmen Vadisi, Söğütözü Elektronik iş Merkezi ve yeni Belediye Başkanlık binasını gezdiren Başkan Gökçek’in, brifingle anlattığı Kuzey Ankara Projesi’nin sinevizyon gösterisi konuk heyetten büyük alkış aldı.
7. Dönem İslam Başkentleri ve Kentleri Ödülleri Sahiplerine Verildiİslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı 11. Genel Konferansı katılımcıları da Başkan Gökçek’in gösterdiği misafirperverliğe ve organizasyonun mükemmelliğine değinerek, teşekkür ettiler.
Fark ressamdan bile anlaşılırAKP’nin yeni genel merkezinin duvarlarında İsmail Acar’ın tabloları varmış. Dünyanın seri üretimdeki tek ressamı olmalı İsmail Acar. Aklım, Halk Partisi’nin sanata merakına gitti. Zamanında, Fikret Mualla’ya Atatürk, Recep Peker, Şükrü Kaya gibi CHP’li ünlü isimlerin toplu resmedilmesi görevi verilmişti. Görülmemiş, çok büyük bir tablo için uğraşırdı Fikret Mualla... Geldiğimiz yeri görüyorsunuz işte. Hayatın her alanındaki kalitesizleşmeden sanat da nasibini alıyor, siyaset de. Eskiden Fikret Mualla’nın resimleri süslerdi parti merkezlerini, şimdi İsmail Acar’a kaldık...
Tarih: 19 Haziran 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Oray Eğin
İstanbul'da barajlar kuruyorİstanbul'da su seviyesi yıllar sonra ilk kez yüzde 40'ın altına düştü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kenti susuz bırakmayacaklarını belirterek Melen Suyu Projesi'ni 20 Ekim'de hayata geçireceklerini söyledi.
Belediye Sarayı elbette yıkılmalıdır!Bir yakınım hayatında ilk kez Paris’e gitmişti, döndü bana dedi ki: “Yahu niçin orada burada otel arıyorsun, şehrin tam göbeğinde koskocaman, harika bir otel var... Paris’in en güzel oteli... Niçin orada kalmıyorsun?”
İstanbul dünyanın en hızlı ucuzlayan şehri seçildiHer yıl açıklanan 'Hayat Pahalılığı' sıralamasında İstanbul dünyanın en pahalı 38'inci şehri seçildi. Öte yandan İstanbul geçen yıla göre en hızlı ucuzlayan şehir unvanını aldı.
Teknik Yapı’ya Eğitim ÖdülüYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Teknik Yapı’yı eğitimi en fazla destekleyen firma seçti.
Türk mimarisi nereye gidiyor?Siyasal tarihimize eski başbakanlardan Adnan Menderes ve Suzan Sözen'in aşkıyla giren, Teşvikiye'de Belveder Apartmanı'ndaki randevuya giderken, sevindim. İlk kez bu binaya giriyorum.
Ali Sami Yen otel olacakGalatasaray Spor Kulübü için Seyrantepe’ye yapılacak yeni stat ile Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yapılacak projenin imar planları dün Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi, Seyrantepe’deki 384 bin 398 metrekarelik alanı “Spor Tesisleri Alanı, Sağlık Tesisleri Alanı, Turizm+Ticaret Alanı, Park Alanı” olarak belirledi. Arazinin 120 bin metrekaresinde Seyrantepe Stadı, 218 bin metrekarelik alanda yeni Şişli Etfal Hastanesi ve 46 bin metrekarelik bölüme ise turizm ve ticaret merkezi yapılabilecek. Galatasaray Spor Kulübü ile yapılan protokolle TOKİ’ye devredilen Ali Sami Yen Stadı ise, ‘Spor Tesisi Alanı’ndan çıkarılarak, ‘Turizm ve Ticaret Alanı’na alındı.
Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Türkiye Yazan: Sadettin Erkişi
‘Bu utanç abidesi yıkılmalı’Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın, Belediye Sarayı binası için söylediği “O çirkin binayı bazı hocalarımız milli eser olarak tescil ettirdi. Bu bir abide-i utançtır. Türk mimarları ve İstanbullular için kara bir lekedir. Bu binanın hangi eserler yıkılarak oraya yapıldığını İstanbullular bilmiyor” sözleri mimarlık tarihçileri tarafından doğru bulunmadı.
Karayolları arazisi de mahkemelikZorlu Grubu'nun 800 milyon dolar ödeyerek kazandığı Karayolları arazisi ihalesi de mahkemelik oldu. El Maktum'un açılan davalar nedeniyle İETT arazisinin 705 milyon dolarlık bedelini ödememesinin yankıları sürerken, Şehir Plancıları Odası, Türkiye'nin en değerli mülkü olan Karayolları arazisinin imar planı değişikliğinin iptali için Danıştay'a başvurdu. Başvuruda, 2006'nın Aralık ayında Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca onaylanan Nazım İmar Planı Değişikliği'nin mevzuata, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğunu iddia edildi, yürütmenin durdurulması talep edildi.
Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Gökhan Yılmaz
Beko çamaşır makinesine Çevre ÖdülüBeko, ürettiği ‘’WMD 57162’’ model çamaşır makinesiyle Avrupa çapında düzenlenen “2007 Plus X Yarışması’’nda “ekoloji’’ kategorisinde birincilik ödülünü kazandı. Arçelik A.Ş.’den yapılan açıklamada, Almanya’nın Düsseldorf kentinde gerçekleştirilen törenle “beyaz eşya dalında yenilikçilik’’, “ekoloji’’, “kullanım kolaylığı’’ ve “tasarım’’ olmak üzere 4 kategoride 8 ödül verildiği bildirildi. Açıklamada, “Ekoloji’’ kategorisindeki ödüle, Arçelik A.Ş.’nin uluslararası markası Beko’ya ait “WMD 57162’’ model çamaşır makinesinin layık görüldüğü belirtildi. Açıklamada, Beko “WMD 57162’’ model çamaşır makinesinin özellikleri şöyle belirtildi: “7 kilogram çamaşırı 30 dakika gibi kısa bir sürede yıkayan Beko WMD 57162 model çamaşır makinesi, ayrıca 2 kilogram çamaşırı yaklaşık 14 dakikada yıkayan Xpress 30 Süper Mini programına da sahiptir. Bu ürünün sunduğu diğer bir avantaj ise özel fırçasız doğru akım motoru (FDAM) teknolojisi ile daha sessiz yıkamasıdır. Makinenin ihtiyaç duyduğu gerekli su miktarını çamaşırın cinsine ve miktarına göre en hassas şekilde hesaplayan ve otomatik olarak ayarlayan Elektronik Su Kontrol Sistemi sayesinde bir damla suyu bile boşa harcamayan makine, böylelikle hem zamandan hem de enerjiden tasarruf imkanını tüketicisine sunuyor.”
Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Akşam
İhale tarihi tesadüf19 Temmuz’un F.Bahçeliler için özel bir anlam ifade ettiğini bilmediklerini kaydeden Işın Çelebi, "Seyrantepe ihalesinin 20 Temmuz’da yapılmasını rica edeceğiz" dedi.
Sinpaş GYO’nun halka arzı tamamlandı8.40 YTL fiyattan başlanan talep toplama sürecinde nihai halka arz fiyatı 7.60 YTL olarak belirlendi. Konut sektöründe 33 yıllık tecrübesi olan Sinpaş’ın 14-15 Haziran’da gerçekleştirdiği halka arz sonuçları belli oldu.
"Çocuklara armağan" projeGülhane Hayvanat Bahçesi'nin kapatılmasıyla yaşanan boşluk “İstanbul Hayvanat Bahçesi” projesiyle kapanacak.
Kosifler, 405 milyon dolara 27 Hilton Garden Inn yapacakOtomotiv dünyasının ünlü şirketlerinden olan Kosifler de, ’şehir otelciliği’ne yatırım yapıyor. 27 ilde otel açmak için dev bir proje geliştiren Kosifler, tesislerinin işletmesi konusunda Hilton ile anlaştı.
Alaçatı mucizesiBu gazetenin okurları Alaçatı hakkında fazlasıyla bilgi sahibi oldular sevgili yazarımız Haşmet Babaoğlu sayesinde ancak iyi bir şeyi yeniden ve yeniden yazmakta bir beis yok kanaatimce.
Büyükşehir, Haydarpaşa'yı otel yapıyorİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, tarihi Haydarpaşa Gar Binası'nı otele çevirerek, hem 'Vizyon Anıt Projesi'ni aradan çıkarmaya, hem de yılda minimum 4,7 milyar dolar gibi bir gelir elde etmeye hazırlanıyor.
Abide-i utanç İBB binası yok olmalıİkinci Eminönü Sempozyumu'na katılan Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediye binasını "Abide-i utanç" olarak niteledi. Binanın Türk mimarları ve İstanbullular için bir "Kara leke" olduğunu belirten Ortaylı, "Onun hangi eserler yıkılarak yapıldığı ve hangi büyük eserleri gölgelediği İstanbullular'ın hafızası dışındadır. İBB binası büyük mimarımızın, büyük eseriyle boy yarışına çıkmak gibi iddiayla ortaya çıkan küstah bir binadır. 1950'lilerin utanmazlığı, talihsizliği, sorumsuzluğu ve zevksizliğinin eseridir. Bunun Eminönü Belediyesi sınırları içinde yok olması gerekiyor" dedi.
Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet
Ulucanlar cezaevi halka açılıyorTMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Adalet Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında halka açılacak Ulucanlar Cezaevi'nde şenlik düzenlenecek.
Yüksek rant ile satılan konutların fiyatı düşüyorTBMM eski lojman alanında yapılan ParkOran projesinin ortaklarından Aktürk Yapı'nın Genel Müdürü İsmet Ergül, siyasi ortam nedeniyle konut satışlarında bir durgunluk olduğunu, ancak, sadece yüksek rantla satışa çıkarılan konutların fiyatlarının düştüğünü söyledi. "Durgunluk nedeniyle konut fiyatlarının düştüğü" haberlerini değerlendiren Ergül, özel projelerde fiyatların düşmesinin söz konusu olmadığını ifade etti. İnşaat sektörünün her zaman ekonomik ve siyasi gelişmelerden öncelikle etkilendiğine işaret eden Ergül, seçim ortamı nedeniyle vatandaşın bir beklentiye girdiğini, bunun da satışlarda durgunluğa yol açtığını anlattı. Durgunluk nedeniyle yüksek rantla satışa çıkarılan konutların fiyatında bir gerileme olduğunu, ancak özel konut projelerinde ve kredi ile yapılan konutlarda fiyat düşüşünün söz konusu olmadığını kaydeden Ergül, Türkiye'de, İstanbul başta olmak üzere birçok kentte konut açığı olduğu sürece fiyatların düşmeyeceğini söyledi. Ergül, inşaat sektöründe çimento ve demir sıkıntısının aşıldığını, ancak yetişmiş eleman sorununun devam ettiğini kaydetti.
Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara
Çaylak yazar zordaÇaylak bir yazar olarak "zamanlama hatası"nın kralını yapmıştım...Tam da AKP'nin yeni genel merkezinde Başbakan Erdoğan ile buluşacağımız gün, kalemime ne gelirse yazma prensibine dayalı "Bir bina analizi" attırmıştım.
City's, trafiği yüzde 10 artırabilirŞirketin 125 milyon dolarlık alışveriş merkezi yatırımı City's Nişantaşı'nın bölgedeki trafik sorununu artıracak olması yönündeki eleştirilere, Gülay'dan şu yanıt geldi: "Projeyi bir otoparkın yerine yaptık ama içinde eskisinin 6 katı büyük, 750 araçlık otopark var. Nişantaşı'nda zaten trafik hep yoğun. Belki trafikte yoğunluk yüzünden yüzde 5-10 daha çok sıkıntı olabilir ama ülke ekonomisine ve o bölgeye çok büyük değer kazandırıyoruz."
Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Sabah
Sezer TEMA'yı övdü, hükümeti uyardıÇölleşme, Çankaya'nın dikkatinden kaçmadı. Erozyon ve çölleşmenin uluslararası boyutuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TEMA gibi kuruluşların örnek çalışmalarının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Buğday ambarı çölleşiyor, gören yok!Bazı uzmanlar 'küresel ısınma', bazıları 'iklim değişikliği' diyor. Teşhis ne olursa olsun, Konya ovası gibi dünyanın dört bir yanında suya hasret topraklar hızla çölleşiyor.
Küresel ısınmaya kafa tutan ev!Şehir deposundan su çekmiyor, lağım suyunu, yemek artıklarını yeniden kullanıyor. Sydney'deki 'yeşil ev' çevre dersi veriyor...
İstanbul'a hayvanat bahçesiKamulaştırmada yaşanan sorunlar nedeniyle 5 yıldır yapılamayan " İstanbul Hayvanat Bahçesi" için çalışmalar başladı.
Gelibolu Savaş Müzesi açıldıKoleksiyoncu Onur Akmanlar tarafından hazırlanan, "Gelibolu Savaş Müzesi" açıldı. Müzede, Gelibolu'da savaşan Türk, Fransız, İngiliz ve Anzak askerlerine ait özel eşyalar, apoletler, kemer tokaları, ilaç şişeleri, silahlar, mataralar, damacanalar, üniformalar, dönemin deniz ve kara savaşlarında kullanılan değişik çapta mermiler ile yaklaşık 6 bin obje sergileniyor. Atatürk'ün Çanakkale Savaşları sırasında Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde 1915'te karargâh merkezi olarak kullandığı bina restore ettirildi. Eceabat Kaymakamı Muhterem İnce, onarım ve restorasyonu 300 bin YTL'ye mal olan 2 katlı binanın bir odasının Atatürk'ün karargâh odası olarak yeniden düzenlendiğini söyledi.
Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Cumhuriyet
21. yüzyılda İstanbul21. yüzyılda İstanbul dünya imparatorluklarının başkenti. Yapıldıkça yıkılan, yıkıldıkça yapılan İstanbul. Doğasıyla, insanlarıyla, kâh uyumlu, kâh kavgalı. Kiminin saldırısıyla yıkılmış, kiminin ihmalinden çökmüş.
Selam, ağaç seven mimarlaraSezai Karakoç haklı çıktı. O, evler demişti ama bugün artık apartmanları da 'balkon'suz yapıyorlar. Şaire göre balkon, ölümün cesur körfeziydi. Evlerde ve şairin içinde bir tabut kadar yer tutuyordu. Gelecek zamanlarda, ölüleri balkonlara gömecekleri için insan öldükten sonra bile rahat edemeyecekti.
MardinBeni en çok etkileyen şeylerden birisi Türkiye'nin kent ve kasabalarının büyük çoğunluğunun birbirinin kopyası görünümde olması. Kale gibi, meydan gibi, tarihi bir cami gibi ya da benzeri özellikli yerlerini dikkate almazsanız...
Bankalar semtlere göre konut fiyatlarının haritasını çıkaracakBankalar tarafından kurulan Kredi Kayıt Bürosu konut değer endeksi oluşturmak için hazırlığa başladı. Endeks sayesinde semt veya bölgelere göre konutların metrekare fiyatları tespit edilecek...
Akşehir Gölü’nde kırmızı alarmEski Konya Ovası’nda, şimdi Konya Çölü’nde, eski Akşehir Gölü’nde, şimdi Akşehir otlağında, afet bölgesinde kilometrelerce dolaşıyorum.
Karayolları arazisine 'Zorlu Center'Karayolları arazisini satın alan Zorlu Holding, burada yapımı planlanan projeye 'Zorlu Center İstanbul' adını verdi. Proje konut, otel, alışveriş ve kongre merkezinden meydana gelecek.
Fırtına Vadisiİsveç'ten dostumuz Sait Eryılmaz, memleketi Rize'de birinci derece sit alanı Fırtına Deresi'nden geçerken tanık olduğu olayı anlatıyor: "Çamlıhemşin'e çok yaklaşmıştım ki, bu belediyeye ait bir kamyonun çöplerini dereye dökmekte olduğunu dehşetle gördüm. Hemen Belediye'ye giderek durumu Başkan Yardımcısı'na şikâyet ettim. Bana, yaptıkları sanki çok doğal bir şeymiş gibi, başka seçenekleri olmadığını anlatmaya başladı. Bu yetmezmiş gibi, ilçenin atık sularını da aynı dereye vermekte olduklarını söyledi. UNESCO'nun da koruma listesinde yer alan Fırtına Vadisi bilindiği gibi bir dünya harikası. Deresinde balık tutmak bile yasak..."
Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Melih Aşık
500 bin konut yapacağız hedefimiz alt gelir grubu2007'de hedeflenen 250 bin konutu sekiz ay önceden tamamlayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, önümüzdeki 3,5-4 yıl içinde 500 bin konut yapmayı planladıklarını açıkladı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin kalkınmasını tamamlamak için konut inşaat sektörüne ve müteahhitlere ihtiyacı olduğunu söyledi.
Otellerin yıkımına başlandı, Ataköy sahili 2009'da halka açılacakAtaköy sahil şeridini kapatan Ataköy C Motelleri'nin yıkımına başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki 266 bin metrekarelik arazinin üçte ikisini park haline getirecek.
Avrupa'nın en uzun teleferiği Antalya'da turizmin hizmetindeToros Dağları'nın uzantısı olan Tahtalı Dağı'na kurulan Avrupa'nın tek parçalı en büyük teleferiği hizmete girdi. Teleferikle, denizden 726 metre mesafedeki alt istasyondan harekete geçen kabinle 10 dakikada bin 637 metre yükseklikteki üst istasyona ulaşılıyor. Üst istasyonun deniz seviyesinden yüksekliği 2 bin 365 metre. Turizme yönelik hizmete başlayan teleferik ile Kemer bölgesine yeni ve alternatif bir turizm hareketi oluşturulması hedefleniyor. Böylece aşağıda denize giren tatilciler zirveye çıkıp kayak da yapabilecek. İsviçre ve Türk ortaklığı ile uzun süren çalışmalar neticesinde kurulan teleferik, basın toplantısı ile açıldı. Teleferik hakkında bilgi veren Fajos AŞ, Yönetim Kurulu Üyesi Ömerül Faruk Eryılmaz, "4,5 kilometrelik tırmanma parkuru ile teleferiğimiz 10 dakikada zirveye ulaşıyor." dedi. Şirketin genel müdürü Tahsin Kangeldi de Avrupa'nın en uzun teleferiğini kurduklarını vurgulayarak, böylece deniz ile Tahtalı Dağı'nı birleştirdiklerini söyledi.
Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Bilal Öğütcü
2040'ta Türkiye çöl olacakYuvacık Barajı'nın işletmecisi Thames Water'ın Türkiye Direktörü Evren Köprülü, 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye'nin büyük bölümünün 2040'ta çöl olacağını bildirdi.
Çölleşmeye karşı ’çöl çadırı’TEMA Vakfı tarafından Avrupa Birliği destekli ’DRYNET Projesi’nin tanıtımı, Konya’nın Karapınar İlçesi’nde düzenlenen programla yapıldı.
Kartal'da 11 hektar ormanlık alan yandıİstanbul Kartal'da çıkan orman yangınında 11 hektar alan zarar gördü. Kartal'daki General Nurettin Baransel Kışlası içerisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangına, Kartal, Sultanbeyli, Pendik itfaiye ekipleri ile kışlada görevli askerler ve yangın söndürme uçaklarıyla müdahale edildi. Yapılan çalışmalar sonucu yangın söndürüldü.
Tarih: 18 Haziran 2007 Kaynak: Milliyet
Kültürel Mirasın Korunması Yolunda Bir Adım da Akut'tanDünya’daki ve Türkiye’deki doğal felaketlerde arama – kurtarma hizmetleri ile dikkat çeken bağımsız sivil toplum kuruluşu Akut, birbiri ile etkileşim içinde olan “kültürel mirasın korunması“ ile “iklim değişiklikleri” konularında toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini düşününüyor.
Mardin Evleri Rölöve Tespit Çalışmaları için Öğrencileri BekliyorMardin Belediyesi, Mardin’in UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alması amacıyla bir dizi çalışma gerçekleştirecek. Bunların arasında yer alan ve bölgede sit alanı içindeki tescilli yapıların rölövelerinin tespitine yönelik çalışma için mimarlık ve restorasyon meslek yüksek okulu öğrencileri aranıyor.
Takvim
<<Haziran 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.