reklam

Mayıs Ayı Kültür & Sanat  Haberleri
Sanat

Atatürk Kitaplığı'nda karma ebru sergisi
Küçükayasofya'daki Menekşe Ebru Evi'nde ebru sanatçısı olan Yılmaz Eneş'in öğrencileri, çalışmalarını Atatürk Kitaplığı Sanat Galerisi'nde sergiliyorlar.

Z&D art gallery’de çağdaş Türk resminden bir kesit
Z & D art gallery, Asım İşler, Birol Kutadgu, Neş’e Erdok, Yusuf Taktak, Seyit Bozdoğan, Zekai Ormancı, Mustafa Ata ve Sabri Berkel’in resimlerinden oluşan karma bir seçki ile sezonu kapatıyor.

Yılmaz Şenol'un yapıtları 7'nci Sanat'ta
Ressam Yılmaz Şenol'un son dönem yapıtları, 19 Mayıs'tan başlayarak 7'nci Sanat Brasserie'de sanateverlerin beğenisine sunuluyor.

Serkan Özkaya'dan Dünyanın En Büyük Karma Sergisi
Serkan Özkaya, "Dünyanın En Büyük Karma Sergisi"ni bu defa da New Yorklu sanatçılarla birlikte gerçekleştiriyor.

"Sıkıntı ve Gökkuşağı" Sergisi Aksanat'ta
Akbank Kültür Sanat Merkezi, 7 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu'nun yaptığı "Sıkıntı ve Gökkuşağı" isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.

Galerist dünyaca ünlü LİSTE04/Basel Sanat Fuarında
Türkiye'den ilk defa bir sanat galerisi, BaselArtFair ile eş zamanlı olarak düzenlenen ve gelecekte sanat piyasasında söz sahibi olabilecek 40 yaş altı sanatçıların ve 5 yaş altı galerilerin katıldığı Liste04'e davet ediliyor.

Mona Lisa X-ışını altında
Leonardo da Vinci’nin yıpranma ve kıvrılma belirtileri gösteren 500 yıllık tablosu ‘Mona Lisa’, yıpranmaya neyin neden olduğunun anlaşılabilmesi için mikroskop ve X ışınları ile incelenecek.

Yanmaz'ın objektifinden kadın yönetmenler
Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz'ın "Kadın Yönetmenlerimiz" adlı sergisi 7 Mayıs'tan başlayarak Ankara Kavaklıdere Sineması Fuayesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Yaşamda iz bırakanlar
Yaşamın kimi zaman dingin, kimi zaman çılgın ruh hallerine çıkılan coşkulu bir serüven niteliğindeki resimleriyle her kesimden sanatseverle buluşan Solmaz Aksoy 'un 11. kişisel resim sergisi bugün Beyoğlu Eller Sanat Galerisi'nde açılıyor.

Türk sanatçı Önürmen Frankfurt Sanat Fuarı'nda
Fuar 7-10 Mayıs günleri arasında ÇAĞDAŞ Sanat Merkezi Pi Artworks, Avrupa'nın çağdaş sanat platformunun tepesinde yer alan Frankfurt Uluslararası Sanat Fuarı'nda bu yıl Türk sanatçı İrfan Önürmen'i tanıtacak.

"GRAFIST 8", 3 Mayıs'ta Başlıyor
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Bölümü tarafından 1997 yılından bu yana düzenlenen Grafist...

Halil Paşa’nın tablosu satılıyor
Çağdaş Türk resim sanatının kurucularından Halil Paşa’nın yeni bulunan ‘İstanbul’da Kış’ adlı tablosu...

Benntt Lowenthal 'dan "Dört Köşe Olmak" Fotoğraf Sergisi
İstanbul Fotoğraf Merkezi içinde yer alan Fotoğraf Galerisi’nde, 29 Nisan – 29 Mayıs 2004 tarihleri arasında, Bennett Lowenthal’in “Dört Köşe Olmak

Resim sergisinde Osmanlı’ya yoğun ilgi
Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde 29 Mayıs’a kadar devam edecek olan ‘Tablo, Selçuklu ve Osmanlı Sanat Eserleri Sergisi’

"Geçen yaz Viyana'da"
Fotoğraf sanatçısı Merih Akoğul'un, “Geçen Yaz Viyana’da” başlıklı sergisi 1 Mayıs'tan başlayarak 21 Mayıs tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Zaman, Bahane- 18 Amatör Fotoğrafçının İşlediği İlk Cinayet
"Her birimiz ofislere tıkılıyor ve yaşadığımız zamanın getirdiği bu bunaltıdan ancak vizörün ötesinde kendimizi kurtarıyor, objektiften nefes alıyoruz. 

Anadolu el sanatları Avrupa yolcusu
Ebru Çerezci ve Güvenç Kılıç, Anadolu el sanatlarını günümüz tasarımlarıyla yeniden biçimlendiriyor, dünyaya açıyor. Abi-kardeş olan ikili: "Yurtdışındaki mağazalarda Anadolu köşeleri olsun istiyoruz"

Ressam Cemal Dündar’ı kaybettik
Ressam, çizgi roman yapımcısı Cemal Dündar, böbrek kanseri nedeniyle 2 aydır tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında öldü.

İtalya'da 'Asılmış Sanat' sergisi
İtalyan sanatçı sergisinde çocuklara yönelik şiddeti anlatıyor. İtalya'nın Milano kentinde çocuklara yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla açık hava sergisi düzenlendi.

Müzelerin imdadına sinema ve edebiyat yetişti
Müzeler Haftası her yıl 18 - 25 Mayıs günleri arasında kutlanıyor. Müzelerimizin sorunlarını, kadrosuzluk yüzünden çalışmalarının nasıl aksadığını bilenler için kutlama sözü biraz abes kaçıyor.

Bu ailede ressamlık babadan oğula geçiyor
Yıl 1923... Peter Dimiter Hristoff politik nedenlerle Bulgaristan'dan kaçarak İstanbul'a sığınıyor. 

Tevfik Fikret'in ressam yönü gözler önüne seriliyor
Tevfik Fikret'in eserlerinin sergileneceği ve Aşiyan Müzesi'nde gerçekleştirilecek olan 'Tuvale Düşen Mısralar' sergisi, 24 Mayıs Pazartesi günü başlıyor.

Sanat üzerine düşünceler
Sanat, insan akıl ve muhayyilesinin ürettiği en önemli değerlerden birisidir. Bir toplumun gelişmişlik seviyesini tayin eden belirleyici faktörler arasında sanatın ve sanatçının yeri daima özel bir ağırlık taşımıştır.

Rönesans dehası Rafael’in yeni eskizi
Rönesans döneminin en önemli sanatçılarından İtalyan ressam ve mimar Rafael’in daha önce bilinmeyen bir eskizi Londra’da bir evde bulundu.

Cam Ocağı Stüdyo Camcılığının Öncülüğünü Yapıyor
Türkiye'de yaratıcılıklarını farklı bir alanda değerlendirmek isteyenlere camla çalışma ve farklı teknikleri uygulayarak öğrenme olanağı tanıyan Türkiye'nin ilk cam okulu...

Sanatın Çekirdeğinde "Müze"
"Çekirdek Sanat" Türkiye'nin genç ve yeni sanatçılarını ulusal ve uluslararası sanal ortama taşımak amacıyla...

Hasanpaşa Gazhanesi'ne "Ses Vermek"
Hasanpaşa Gazhanesi sanatın tüm dallarıyla semt sakinlerine ve çevre okul öğrencilerine açılıyor.

Hamakta sallanan kentin hikayesi
Fotoğraf sanatçısı Merih Akoğul, Viyana'da çektiği siyah-beyaz fotoğraflarını 'Geçen Yaz Viyana'da' adlı fotoğraf albümünde bir araya getirdi. 

Kaosu sanat yapan kent
Almanya'nın önemli modern sanat müzelerinden ZKM (Zentrum für Kunst und Medien Technologie) 18 Nisan'dan beri 40 Türk sanatçının eserlerini sergileyerek özelde İstanbul'u, genelde Türk kimliğini tartışmaya açıyor.

Kübalı Küratör Ingrid Blanco Platform'da
Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Kübalı Küratör Ingrid Blanco'nun katılacağı konferansa ev sahipliği yapacak. 

Terakki Vakfı Sanat Galerisi'nde
Grafiti estetiğini tuvale taşıdı Kültür Servisi - Terakki Vakfı Sanat Galerisi , 12 Haziran'a dek Lütfü Günay kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Üç İstanbullu
Yapı Kredi Kültür Merkezi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi, üç kuşaktır İstanbullu ve üç kuşaktır ressam Hristoff ailesinin tarihini anlatan Üç İstanbullu başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Yeniden yola koyulmadan önceki işler
Tasarımcı Bülent Erkmen'in son dönem işleri İstiklal Caddesi'nde Garanti Galeri'de sergileniyor.

Necati Abacı , '11 Galeri 11 Sergi'
Necati Abacı sergisinde grafiti, mizah, fotoğraf, resim gibi değişik türleri bir arada kullanmış.

Belçikalı sanatçı Fernand Knopff'un retrospektif sergisi
Dinginliğin içindeki saklı yaşam felsefesinin mucitlerinden Fernand Knopff , melankolik yaklaşımı ve insan ruhunun derinliklerine nüfuz edebilen gözlem gücüyle...

Uluslararası Tile-Çini Projesi Artemis Sanat Merkezi'nde
Uluslararası Tile-Çini Projesi 14 Mayıs tarihinde Artemis Sanat Merkezi'nde yabancı sanatcı konuklarının performans gosterısı ile sanatseverlere tanıtılacak. Dünyanın çeşitli ülkelerinde 100 sanatçı; dilsel, dinsel, sosyokültürel, politik farklılıklarından bir uyum yaratarak 22 ülkede 22 kollektif eser oluşturmak üzere sanatsal üretimlerini biraraya getiriyorlar. Proje 2005 yılı sonuna kadar 22 ülkede farklı zamanlarda uygulanacak.
Arkitera

Günlük Yaşamın Psikanalizi Çağdaş Sanat-çı ve Psikanaliz
Yaratıcılık gerçeğin metamorfozudur ve yeni yapılar, düşünce biçimleri ve nesnelerin bulunması, oluşturulması ve ortaya çıkarılmasına yol açan gelişmeci bir süreçtir. 

Burhan Kum'dan 'Resmen' sergi
'Resmen'' adlı sergisiyle eserlerini sanatseverlerle buluşturan Ressam Burhan Kum sergisini, ''Toplumun resim sanatını nasıl algıladığı üzerine kuruldu. 

Kuzgun Acar Retrospektif Sergisi İş Sanat'ta Sanatseverlerle Buluşuyor
Kibele Sanat Galerisi sanatseverleri Nisan ayında, 1950 sonrası kuşağın önde gelen sanatçıları arasında yer alan, 1976 yılında yitirdiğimiz usta heykeltraş Kuzgun Acar'ın retrospektif sergisiyle buluşturuyor.

Atölye öğrencilerinden Deniz Müzesi’nde sergi
Resim öğretmeni Mahinur Akkuş’un farklı yetenek ve düzeydeki öğrencileri biraraya getirerek açtığı atölyenin, çiçekler, kolajlar ve portrelerden oluşan son eserleri, Beşiktaş Askeri Deniz Müzesi Resim Galerisi’nde sergilenecek. 

Artium Sanat Evi'nde 16 Mayıs'ta Gelenekselden çağdaşa Türk yapıtları satılıyor
Artium Sanat Evi, 16 Mayıs'ta Esma Sultan Yalısı'nda düzenleyeceği müzayedede sanatseverlere geleneksel ve çağdaş Türk resim, seramik ve heykel sanatı örneklerinden 196 yapıt sunacak. 

'Ressam dedektif' bir gecede 102 tablo yaptı
Ressam Engin Varol, Pera Palas Agatha Christie Holü'nde 100 kişiye özel, tek
gecelik bir sergi düzenledi. 

Destanların başkent randevusu
Ressam Kayıhan Keskinok 'un 25 yağlıboya resimden oluşan sergisi Ankara'da Galeri Valör'de açıldı. 

Frankfurt Fuarı'nda bu yıl biz de varız
Frankfurt Uluslararası Sanat Fuarı 7 Mayıs 2004 cuma günü başladı. Fuar tarihinde Türkiye'nin de ilk kez bir sanat galerisi tarafından temsil edildiği fuara Pi Artworks, İrfan Önürmen'in çalışmalarıyla katıldı. 

İSMEK'in Öğreticisi, 'Zeugma Mozayiği'nin benzerini yaptı
Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) Usta Öğreticisi Asiye Bekar, Antik Kent Zeugma eserlerinden "Çingene Kızı" adlı mozaik tablonun benzerini yaptı.

Destanların başkent randevusu
Ressam Kayıhan Keskinok 'un 25 yağlıboya resimden oluşan sergisi Ankara'da Galeri Valör'de açıldı. 

Küçük bir sergi turu
istanbul artık sergiler açısından da zengin bir şehir sayılabilir.Sergi açılış davetiyelerine bakıyorum, çeşitli kuşaklardan sanatçılar sergi açıyor.

Oda Lokalinde Fotoğraf ve Resim Gösterimi
14 Mayıs 2004 Cuma saat:19:00'da oda Lokalinde 6 sanatçının katılımı ile oluşturulan bilgisayar ile fotoğraf ve resim gösterimi projesi, temel olarak çağdaş müzikler eşliğinde sunulan 600 adet fotoğraf ve resimden oluşan bir gösteri yapılıyor. 

Ortaya Karışık
İstanbul baharı karşılarken sanat ortamı alabildiğine devingen, alabildiğine coşkulu. 

"Sanat Eğitimi ve Yaratıcılık"
İzmit Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü öğretim üyelerinden Tülay Çellek 24 Mayıs 2004 tarihinde "Sanat Eğitimi ve Yaratıcılık" başlıklı bir eğitim veriyor.

Şenol Hocaoğlu-Refik İncebey Karma Resim Sergisi Açıldı
Şenol Hocaoğlu ve Refik İncebey'in eserlerinden oluşan karma resim sergisi Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde açıldı. 

İşte film işte müze
İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde yıllardır kapalı tutulan Troya seksiyonu, bakan Erkan Mumcu'nun isteğiyle yeniden açılıyor.

Jean Baudrillard- "Olay'a İlişkin ve Sanal" (l'Evénementiel et le Virtuel)
Fransız düşünür ve yazar Jean Baudrillard, 27 Nisan'da İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nde yaptığı "Sanal Evren ve Haber Dünyası" isimli konuşmasının...

Sanat ve Tarih Buluşması: "Sarnıç"
"Sarnıç" adlı sergi 15 Mayıs -16 Haziran 2004 tarihleri arasında Antik Hotel Club Academia Sergi Salonun'da izlenebilir.

Acıyı çarmıha geren Bacon
Francis Bacon'ın tek amacı, tuvali izleyene duyumsal yoğunluk hissettirmek. Resimlerine bakarken belki de bu yüzden ürperiyoruz.

Galeri Artist'ten Mayıs Ayı Sergileri
Galeri Artist Fulya sanat galerilerinde ressam Hale Karaçelik'in en son yapıtlarından oluşan kişisel bir resim sergisi düzenleniyor. 

Büst heykel midir
Eczacıbaşı Sanal Müze 29 Nisan'da açılan '1950-2000 Büst Seçkisi' adlı sergisinde Türk heykel tarihinin 50 yıllık gelişimini tartışıyor. Zühtü Müridoğlu, Şadi Çalık, Nusret Suman, Kenan Yontuç, Rahmi Aksungur gibi 28 heykeltıraşın 56 büstünün yer aldığı serginin küratörlüğünü ise Burcu Pehlivanoğlu üstleniyor. Pehlivanoğlu sergiyi 'Çağdaş sanatın gereksinimlerine yanıt veremeyen büst artık heykel eğitiminin bir parçası olarak mı görülmelidir? Ya da daha da genellersek, büst heykel midir?' diye özetliyor. Sergi www.sanalmuze.org adresinde izlenebilir.
Akşam

'Öteki Bodrum'un hikayesi'
Fotoğraf sanatçısı ve mimar Sıtkı Kösemen'in kaptanından dansözüne, çiftçisinden kahvecisine, garsonundan devecisine Bodrum sakinlerini anlattığı 'Derin Bodrum' sergisi açılıyor.

Ressam Günter Grass'la tanışın
Günter Grass'ı nasıl tanırsınız? Teneke Trampet, Yengeç Yürüyüşü, Yüzyılım, Kurbağa Güncesi gibi kitapların Nobel ödüllü yazarı olarak... 

İçinden sorular geçen sergi
"Resim sanatının Türkiye'de toplumsal kullanım alanları nereler?" " Türk toplumu resim sanatını nasıl algılıyor?":.

Galeri Nev'den 20'nci yıl sergisi
Türk sanat ortamında özgün bir yeri olan Galeri Nev, kuruluşunun 20'nci yıldönümünü "Resme Bakan Yazılar"...

Beyoğlu Çiziktirmesi
İstanbul'da yaşayanlar ve İstanbul'a uğrayanlar için Beyoğlu semtinin özel bir anlamı vardır.

'Pipolu Çocuk' 140 trilyon
Pablo Picasso'nun 1905'te yaptığı 'Garçon a la pipe' (Pipolu Çocuk) isimli eserinin 100 milyon dolara (140 trilyon lira) alıcı bularak, dünyanın en pahalı tablosu unvanını alması bekleniyor. New York'taki Sotheby's müzayede evinde çarşamba günü açık artırmaya çıkacak tablo, 1950'lerde ABD'nin eski Londra Büyükelçisi John Hay Whitney tarafından 30 bin dolara satın alınmıştı. Uzmanlar 70 milyon dolar değer biçilen tabloya, 100 milyon dolar verileceğini tahmin ediyor. Bir Japon kâğıt üreticisi, Van Gogh'un 'Doktor Gachet'in Portresi' isimli tablosunu, 1990'da 82.5 milyon dolara (117 trilyon lira) satın almıştı.
Milliyet

Camı sanata dönüştürüyor
Camdan yaptığı özgün takıları sanat eserine dönüştüren Selin Okçu, Avrupa'ya açılıyor. Kasım ayında İspanya'daki Cam Sanat Okulu'nda ders verecek olan Okçu, bir yandan da gençlere cam takı tasarımını öğretiyor. Yaptığı takıları yurt içindeki büyük mağazalarda 50 - 800 milyon lira arasında değişen fiyatlarla sattığını, bunun yanında İsviçre'ye de ihraç ettiğini belirten Okçu, esin kaynağının doğa olduğunu dile getirdi. Camı sanat eseri haline getirmeyi İstanbul'da öğrendiğini belirten Okçu, "Tasarımlarımda daha çok balık, deniz mercanları ve yaprak formlarını kullanıyorum" dedi.
Selin Okçu, kendisine (0 212) 276 51 71 numaralı telefondan ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi.
Milliyet - Elif Demirci 

Fotoğraf Severlere Ömer Orhun ile “Görçek Dersliği”
Bir Kültür Sanat Merkezi, 4 Mayıs 2004 tarihinde, fotoğrafçılık alanında birçok başarılı projeye imza atmış Fotoğraf Sanatçısı Ömer Orhun ile Görçek Dersliği’nin kapılarını tüm fotoğraf severlere açıyor. 4 hafta, toplam 16 saat sürecek olan program, fotoğrafın kısa tarihi ile başlayacak, görenler ve görme biçimleri, medya ve medium, iletişim ve ileti, günümüz araçları, altyazılı fotoğraflar, etkili yönlendirme teknikleri, makinemizi tanıyalım, gözümüzü tanıyalım ve çevremizi tanıyalım ile tamamlanacak.
Arkitera

Çini Projesi, Hedef: Dünya
Dünyanın çeşitli ülkelerinden 100 sanatçı; dilsel, dinsel, sosyokültürel, politik farklılıklarından bir uyum yaratarak, 22 farklı ülkede, 22 kolektif eser oluşturmak üzere, sanatsal üretimlerini biraraya getiriyorlar.

Kısa yaşadı İz Bıraktı
Kendi resmimi bile yaparken hep sürprizlerle karşılaşıyordum' diyordu hayattayken.

Beril Anılanmert'in Sergisi Sürüyor
Seramiğe açılan kutsal kapılar,Kızıltoprak Sanat Galerisi , 4 Mayıs'a dek seramik sanatçısı Prof. Beril Anılanmert 'in kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Özkaya açıklayabilir!
Güncel sanatçı Serkan Özkaya'nın son iki yılda sanat dünyasından kimi uluslararası imzalarla yaptığı bir dizi tartışma, Bağlam Yayıncılık etiketiyle 'Göründüğü Gibi Değil! Açıklayabilirim' başlığı altında kitaplaştı. Son yıllardaki sanat hareketleri üzerine kurgulanmış diyalogların kayıt altına alınarak 'anonimleştirildiği' kitabın başındaki kısa önsözde Özkaya, "En ilgi çekici fikirler, kişilerin sözlerinin altına imza attıkları durumlarda değil de bu fikirlerin kime ait olduğunun dahi ayrıştırılamayacağı, diyaloğun gemi azıya aldığı anlarda ortaya çıkıyor" diyor. www.baglam.com
Radikal

Platform'a özel ödül verildi
Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Avrupa Kültür Vakfı'nın (ECF-European Cultural Foundation) 50. yıldönümü kutlaması kapsamında verilen özel ödüle değer görüldü. Platform'un yöneticisi Vasıf Kortun, geçen cumartesi Amsterdam'ın ünlü borsa binası Beurs van Berlage'de gerçekleştirilen 50. yıl kutlama gecesinde ödülü aldı. Aralarında, sanat ve politika dünyasından birçok önemli ismin bulunduğu yaklaşık 300 davetlinin katıldığı gecede, Kortun ödülü alırken, Platform'un sadece sergi düzenleyen bir galeri olmadığını, aynı zamanda Türkiye ve bölgeden sanatçıların uluslararası projelerle kaynaşmasına olanak tanıdığını belirtti.
Cumhuriyet

Kentler ve 'altbaşlıklar'
Erden Kosova'nın düzenlediği 'Kentin Kapıları Arasında' sergisi Berlin'de açıldı. Gallery K&S'de 29 Mayıs'a kadar devam edecek sergi, galerinin Art-İst/İstanbul Güncel Sanat Seçkisi dergisiyle ortaklaşa düzenlediği bir etkinlik halinde Türk ve Alman güncel sanatçılarını bir araya getiriyor. Kentliliğin farklı deneyim biçimlerini aşırı tüketim, yabancılaşma ve sosyal farklılık ve işsizlik gibi altbaşlıklar üzerinden gözler önüne seren sergiye yapıtlarıyla Nevin Aladağ, Seçil Yersel, Heman Chong, Erinç Seymen ve Esra Ersen ve Alman ikili Bankleer katılıyor. İnternet: www.galerieks.com
Radikal

Arşiv

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz